Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Εν νυκτί»

  • Παρασκευή, 27 Ιουλίου, 2018 - 06:23

Το έτος 2017 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε τη διοργάνωση για πρώτη φορά εκδηλώσεων σε δημόσια μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και άλλους χώρους πολιτισμού, με θεματική τη "νύχτα". Η νύχτα είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μέσω ειδικά σχεδιασμένων δράσεων και εκδηλώσεων. Στόχος της δράσης "Εν νυκτί" είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά και η εναλλακτική προσέγγιση των χώρων πολιτισμού.​

Για το έτος 2018, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Ιουλίου και διαρκούν έως τη Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου. Στη φετινή δράση συμμετέχουν 17 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 4 δημόσια Μουσεία, με 40 περίπου εκδηλώσεις, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, προβολές και αστροπαρατηρήσεις.

Ενδεικτικά, οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται σε σχετικούς αρχαίους μύθους, νεώτερες λαϊκές δοξασίες, ήθη και έθιμα, γεγονότα τοπικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεθόδους και μέσα φωτισμού που συνδέονται με τον καθημερινό βίο, λατρευτικές, θεραπευτικές και άλλες πρακτικές που σχετίζονται με τη νύχτα κλπ.

Για το κοινό που συμμετέχει στις εκδηλώσεις της δράσης "Εν νυκτί" εξασφαλίζεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων άδεια ελεύθερης εισόδου.

Εκδηλώσεις σε Σίφνο και Σέριφο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προγραμματίζει τις εξής εκδηλώσεις στη Σίφνο και στη Σέριφο.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου και στον Χώρο του Κάστρου προτείνονται οι εξής δράσεις:

Στις 28 Ιουλίου, ώρα 17.30, θα γίνουν ξεναγήσεις από προσωπικό της Εφορείας στους επισκέψιμους ανεσκαμμένους χώρους εντός του αρχαίου τείχους. Την ίδια ημέρα, ώρα 19.30, θα γίνει ειδική ξενάγηση και ομιλία από αρχαιολόγο, με θέμα "Μέθοδοι και μέσα φωτισμού που συνδέονται με τον καθημερινό βίο και τις λατρευτικές πρακτικές στην αρχαιότητα", με αφορμή την έκθεση σε ειδική προθήκη πήλινων λύχνων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου θα παραμείνει ανοικτό έως και τις 20.30. Η παραπάνω έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 11 Αυγούστου, στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 21.00, θα γίνει συναυλία στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου από τον μουσικό και τραγουδιστή Βασίλη Γισδάκη και τους συνεργάτες του, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και τον Σύλλογο Οι Φίλοι του Κάστρου.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγ. Ανδρέα θα γίνει ειδική ξενάγηση, στις 29 Ιουλίου, από τις 17.30 έως τις 19.30, από προσωπικό της Εφορείας. Ο Αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως και τις 20.30.

Στον Αρχαιολογικό χώρο του Άσπρου Πύργου Σερίφου θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση, στις 30 Ιουλίου, ώρα 17.30.

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου θα γίνει ειδική ξενάγηση και ομιλία, ώρα 19.30, από αρχαιολόγο, με θέμα "Μέθοδοι και μέσα φωτισμού που συνδέονται με τον καθημερινό βίο και τις λατρευτικές πρακτικές  στην αρχαιότητα", με αφορμή την έκθεση σε ειδική προθήκη πήλινων λύχνων. Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 20.30. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως και τις 11 Αυγούστου στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.