Της Μαρίας Ρώτα

Απόστολος Ανδρέας - Σημερινή εορτή τους

  • Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023 - 06:12
Ανδρέας ο... Κρήτης . Μονής Βαρλαάμ.

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, ο Ανδρέας ήταν ο “πρωτόκλητος” απόστολος και ήταν ο αδελφός του κορυφαίου αποστόλου Πέτρου, ο οποίος είχε κατορθώσει να είναι και να παρευρίσκεται στην εποχή των πρώτων μαθητών του Χρηστού. Και οι δύο αδελφοί είχαν μία καταγωγή από μία περιοχή της Γαλιλαίας ήσαν αλιείς (δηλαδή ψαράδες) και ήταν και οι δύο γιοί του αλιέως Ιωνά, μαθητές δε του Ιωάννου του προδρόμου, παρά του οποίου ο ένας αδελφός ο Ανδρέας, ήταν ο πρώτος που γνώρισε τον Χριστόν! Ο Ανδρέας που ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε από τα λόγια του Προδρόμου, όταν αναφέρθηκε στον Χριστό, οδήγησε προς αυτόν και τον αδελφό του Σίμωνα του Πέτρου. Μετά από λίγο διάστημα του ζήτησε ο Πέτρος να προχωρήσει εις το αποστολικό αξίωμα. Ο Χριστός τον είχε ιδιαίτερα θαυμάσει ως αξιόλογο και σωστό άνθρωπο και τον δέχθηκε κοντά του για να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε ήταν αναγκαίο υπέρ της καλής θέσης του αξιόλογου ανθρώπου. Τότε, ο Χριστός άρχισε, με την δική του βοήθεια, την δημόσια δράση του με την βοήθεια όλων των σωστών και αξιόλογων ανθρώπων. Από τα διάφορα γραπτά κείμενα που έχουν διαβαστεί και συμφωνούν απόλυτα με ότι αναφέρουν, συνοδεύονται με όλα τα διάφορα περιστατικά της δράσεως του Χριστού. Εις τους καταλόγους των δώδεκα αποστόλων, αναφέρεται ευθύς αμέσως με όσους, πίστεψαν σε ότι ήταν σωστό υπέρ των ανθρώπων, να συνδεθούν με τα διάφορα περιστατικά της δράσεως του Χριστού. Εις τους καταλόγους των δώδεκα αποστόλων αναφέρεται άλλοτε αμέσως με τον Πέτρο, αλλά θέλησαν και δέχθηκαν, αμέσως μετά, να υποδέχονται τις γνώμες τις σωστές με τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την άδεια όλου του κύκλου του Χριστού. Ολόκληρη αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε όλους τους ανθρώπους, ότι θα πρέπει με άριστες σχέσεις και σωστές πληροφορίες, ιδιαίτερα των νέων μαθητών εις το υπερώον της Ιερουσαλήμ μετά την ανάληψη του Χριστού. Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν αναφερθεί από όλους τους ειδικούς της εποχής εκείνης, πολύ αργότερα , μερικοί εκκλησιαστικοί συγγραφείς έχουν ασχοληθεί και έχουν αναφερθεί σε αρκετά βιβλία, μερικά από αυτά δεν προσφέρονται στους ανθρώπους, γιατί μερικοί εκκλησιαστικοί συγγραφείς δεν θέλησαν να γίνουν γνωστές θέσεις ειδικών σε... όχι άριστους συγγραφείς. Υπάρχουν βιβλία που δεν βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις, ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι τα απόκρυφα βιβλία. Αυτό βέβαια έγινε γνωστό από πολλά χρόνια πριν... από το 1500, ίσως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Όπως αναφέρουν μερικοί συγγραφείς, εκείνης της εποχής, έχουν φροντίσει να είναι απόκρυφα τα βιβλία και να μην γνωρίζουν οι άνθρωποι αν δεν είναι σωστά γραπτά. Οι παλαιοί εκκλησιαστικοί συγγραφείς έχουν φροντίσει να είναι απόκρυφα τα βιβλία.

Απόκρυφα Βιβλία

α) Ευαγγέλιον Ανδρέου (απολεσθέν).

β) Πράξεις και Μαρτύριο του Αποστόλου Ανδρέου.

γ) Ανδρέου και Ματθαίου, πράξεις.

δ) Πράξεις και περίοδοι εγκωμίω συμπεπλεγμένα.

ε) Μαρτύριον αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Εις τα απόκρυφα αυτά βιβλία γίνεται λόγος περί μεγάλης ιεραποστολικής δράσεως του αποστόλου Ανδρέου εις Σινώπην του Πόντου, Θράκην, Ελλάδα και δη εις Πάτρας, όπου και εσταυρώθη (είναι ο πολιούχος άγιος των Πατρών). Το ιερόν λείψανο του μεταφέρθηκε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ένας μεγαλοπρεπής ναός δημιουργήθηκε προς τιμήν του, πολύ δε αργότερα μοιράστηκαν όλα αυτά σε διάφορες εκκλησίες, όπως της Σκωτίας, της Ρώμης κ.α. Έτσι σχηματίζοντας άγνωστες παραδώσεις περί της δράσης του Αποστόλου μετά την Πεντηκοστή. Εκ μέρους αυτών των παραδόσεων που είχαν γίνει πολύ νωρίς, αργότερα μερικά νέα έγιναν γνωστά και οι Ρώσοι, έμαθαν κάτι, και θεωρούν ότι ο Ανδρέας εισήγαγε τον Χριστιανισμό στην χώρα και της Σκωτίας και της Ρωσίας. Φαίνεται, όπως ανέφεραν μερικοί ειδικοί ότι ο Απόστολος τιμάται ιδιαιτέρως ως προστάτης Άγιος της χώρας, ο δε σταυρός του Ανδρέου είναι το εθνικό έμβλημα.

Ανδρέου Αγίου παράσημον

Ρωσικόν, το ανώτατο ιπποτικό ρωσικό τάγμα, ιδρύθηκε το 1698 από τον Μεγάλο Πέτρο και ανασχηματίστηκε από τους Αυτοκράτορες Παύλο Α΄΄και Νικόλαο Α΄.

Μία και μόνη τάξις υπάρχει, οι οποίοι αυτοδίκαια είναι Μεγαλόσταυροι του τάγματος της Αγίας Άννης ως και Ιππότες των ταγμάτων του Αγίου Αλεξάνδρου κ.α. Οι Άγιοι είναι πολλοί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν το όνομα Ανδρέας. Ας ευχηθούμε σε όλους τους γνωστούς ανθρώπους που έχουν το όνομα Ανδρέας!

Χρόνια πολλά σε όλους με το ίδιο όνομα Ανδρέα

Ετικέτες: