Την επιτακτική ανάγκη οι πολίτες που μετακινήθηκαν προς τα νησιά να παραμείνουν απομονωμένοι χωρίς επαφή με το φιλικό/συγγενικό περιβάλλον απηύθυνε η πρόεδρος του ΙΣΚ

«Οι επισκέπτες να παραμείνουν σε καραντίνα»

Νέα έκκληση, προκειμένου οι πολίτες που μετακινήθηκαν στις Κυκλάδες και κυρίως στα μικρά νησιά, να τηρήσουν τα μέτρα απομόνωσης, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις μικρές τοπικές κοινωνίες, με τις αδύναμες μονάδες υγείας, απηύθυνε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Σε εμφάνισή της σε τηλεοπτική εκπομπή, η κ. Παναγιώτα Βούλγαρη, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, μίλησε με αυστηρό τόνο προς τους πολίτες που μετακινήθηκαν στα νησιά του νομού Κυκλάδων, πριν την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, με την ίδια να επισημαίνει, ότι είναι υψίστης σημασίας οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν εντελώς απομονωμένοι και χωρίς επαφή με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, ώστε να διασφαλιστεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα νησιά και μάλιστα στα πολύ μικρά νησιά, στα οποία παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη κίνηση.

Στην ίδια εκπομπή, παράλληλα με την κ. Βούλγαρη, μίλησε και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της λήψης του συγκεκριμένου μέτρου.

Αξίζει να αναφερθεί, πως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει εκδώσει ανακοινώσεις, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στα νησιά της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο κρούσμα σε νησί, σημειώθηκε στην Κάρπαθο και μάλιστα η ιχνηλάτισή του οδήγησε σε επισκέπτη του νησιού. 

«Καμία επαφή με συγγενικό περιβάλλον»

Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, κ. Βούλγαρη, επανέλαβε άλλη μία φορά, πως η μετακίνηση προς τα νησιά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τα μικρότερα εξ αυτών, τα οποία δεν διαθέτουν μονάδες υγείας ικανές να αντιμετωπίσουν ένα κρούσμα του ιού.

«Μετά το πρώτο κύμα, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το δεύτερο, που έγινε μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Άρχισε πάλι ο κόσμος να έρχεται, πάλι γέμισαν τα καράβια μας, πάλι γέμισαν τα νησιά μας», ενημέρωσε η κ. Βούλγαρη, τονίζοντας, πως η μετακίνηση ήταν εντονότερη «κυρίως στα μικρά νησιά, όπου είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα».

Όταν της ζητήθηκε να απευθύνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες που επέλεξαν να μετακινηθούν στις νησιωτικές περιοχές, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων υπογράμμισε, πως «στην αρχή λέγαμε να γυρίσουν πίσω αν μπορούν. Βλέποντας όμως πρακτικά, ότι τώρα πια αυτό δε γίνεται, προσπαθώ – και αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω σήμερα – να παραμείνουν σε καραντίνα. Όλοι αυτοί, οι επισκέπτες των νησιών, ή κάτοικοι που επέστρεψαν, να παραμείνουν σπίτι τους, αποκλεισμένοι, χωρίς να έχουν επαφή με το συγγενικό, φιλικό τους περιβάλλον. Έτσι, ίσως μειώσουμε το κακό, που είναι προ των πυλών. Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως εξήγησε, «στα νησιά – σε όλα τα νησιά – δεν υπάρχουν οι δυνατότητες που κανείς φαντάζεται ίσως, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες. Πολλώ δε μάλλον τώρα, με τον ιό, με αυτή την πανδημία. Τα μεγάλα μας νησιά έχουν νοσοκομεία. Νοσοκομεία διαθέτουν η Σύρος, η Σαντορίνη και η Νάξος. Τα μικρότερα νησιά διαθέτουν Κέντρα Υγείας και τα ακόμη μικρότερα διαθέτουν είτε Περιφερειακά Ιατρεία, είτε Αγροτικά Ιατρεία».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της εκπομπής, σχετικά με το αν μπορεί ένα Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό κρούσμα ενός ασθενή με covid-19, η κ. Βούλγαρη απάντησε «κατηγορηματικά όχι».

Όπως εξήγησε η κ. Βούλγαρη, «η μόνη δυνατότητα είναι η αεροδιακομιδή. Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα σημαίνει αυτό αν ο πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί, αν έχει φτάσει τα επίπεδα του καλοκαιριού, πώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συνάνθρωποί μας; Να αντιληφθούν, ότι κινδυνεύουν πρωτίστως και οι ίδιοι, οι οποίοι πολύ πιθανόν να έχουν ήδη μεταφέρει τον ιό στο κάθε νησί».

Ερωτώμενη αν υπάρχει μέχρι στιγμής κρούσμα στις Κυκλάδες, η ιατρός ανέφερε, ότι «δεν έχουμε κρούσμα, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε«, ωστόσο διευκρίνισε, ότι «δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα».

«Σκοπός μας δεν είναι να πούμε ότι δε θέλουμε τον κόσμο. Τον θέλουμε, θέλουμε να τον χαρούμε. Τον θέλουμε όμως, την περίοδο όπου θα μπορούμε. Τώρα είναι περίοδος απομόνωσης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνουμε μέσα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αυτό. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κομβική», διεμήνυσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, «η τοπική κοινωνία εδώ έχει σχετικά προσαρμοστεί. Δεν θα λέγαμε βεβαίως απόλυτα, δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη εφαρμογή των μέτρων».

Γ. Πλακιωτάκης: «Κάναμε το αυτονόητο»

Ταυτόχρονα με την κ. Βούλγαρη, στην ίδια εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος σημείωσε, πως μετά και την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, «έχουμε 80% πτώση σε σχέση με το προηγούμενο Σάββατο. Είναι ένα μέτρο το οποίο κρίθηκε αναγκαίο, διότι είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση της κίνησης προς τα νησιά και ιδιαίτερα προς τα μικρά νησιά».

Προκειμένου να διευκρινίσει, ο Υπουργός ανέφερε, ότι η κίνηση των προηγούμενων ημερών ήταν σταθερή, σε σχέση με την ίδια εποχή πέρσι, άρα κινούνταν σαν να μην είχε αλλάξει κάτι. «Οπότε κάναμε το αυτονόητο. Πλέον οι μετακινήσεις στα νησιά, γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τους μόνιμους κατοίκους. Αυτό γίνεται με την επίδειξη μίας βεβαίωσης κατοικίας η οποία εκδίδεται μέσω του TaxisNet». Από το μέτρο εξαιρούνται τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι υγειονομικοί υπάλληλοι, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στην ηπειρωτική χώρα.

Απευθυνόμενη προς τον Υπουργό, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων απηύθυνε το δικό της μήνυμα προς την πολιτεία, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μέριμνα ώστε να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα νησιά, οι δομές και οι κάτοικοί τους.

«Να σκεφτείτε τον κόσμο των νησιών μας, να σταθείτε δίπλα μας. Είναι πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης σε αυτά τα μικρά νησάκια, που είναι απομονωμένα με έναν, δύο ή τρεις γιατρούς, με τέτοια μεγάλη κίνηση πληθυσμού. Να μας στηρίξετε, όσο μπορείτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας», ανέφερε η πρόεδρος κλείνοντας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε και πάλι τη σημασία της ατομικής ευθύνης, λέγοντας, πως «κανένα μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν δεν το τηρήσουν με σχολαστικό τρόπο οι πολίτες. Το κεντρικό μας μήνυμα είναι “Μένουμε Σπίτι”. Τηρούμε τα μέτρα, ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στη ζωή μας, όπως την είχαμε συνηθίσει».

Συνεχείς συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας

Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία εξ αρχής και με συχνές ενημερώσεις προς τους πολίτες των νησιών έχει ενημερώσει σχετικά με τις οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας, απευθύνθηκε εκ νέου έκκληση, για για αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όπως τονίζεται από πλευράς του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων, «παρά τις αυστηρές συστάσεις για αποφυγή επαφών και περιορισμό της κυκλοφορίας στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους, ορισμένοι δείχνουν να αγνοούν τις λέξεις "ευθύνη" και "πειθαρχία". Απευθύνω έκκληση για μια ακόμη φορά: Τηρείστε αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Μείνετε σπίτι. Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, δεν αφορά μόνο τους δημόσιους χώρους, αλλά και τους ιδιωτικούς και γίνεται για λόγους διασφάλισης της υγείας όλων μας».

Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε, πως «μέσα σε αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο που δεν αφήνει κανέναν και καμία απ’ έξω, συστήνω αυστηρά στον κάθε πολίτη να δείξει την δέουσα υπευθυνότητα. Η παραμικρή χαλάρωση ή αγνόηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί θα έχει υγειονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα όπλα μας είναι η υπομονή και η επιμονή. Η υπομονή στο χρόνο για τις αλλαγές στην καθημερινότητα και στις συνήθειες μας και η επιμονή στα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί. Όλοι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε στους γύρω μας. Μένουμε στο σπίτι, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και κυκλοφορούμε μόνο αν πρέπει να πάμε στην εργασία μας, σε γιατρό, στο φαρμακείο, σε καταστήματα για προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν συναθροιζόμαστε σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο».

Ετικέτες: