«ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»

Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Καβάλα

  • Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020 - 06:29

Βαγγέλης Ψωμάς

Σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα μετά το άλμα των κρουσμάτων κορωνοϊού και την εμφάνιση αρκετών περιστατικών στη γειτονική Καβάλα, είναι οι δομές υγείας και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ. Στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου της Δράμας έχει εγκατασταθεί εδώ και λίγες ημέρες ένα ειδικό isobox, το οποίο τοποθετήθηκε για την απομόνωση των περιστατικών με Covid-19.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην υπάρχει επαφή ύποπτων περιστατικών της νόσου με τις υπόλοιπες πτέρυγες του Νοσοκομείου. Ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες επαναλειτουργεί η κλινική covid για περιστατικά που νοσηλεύονται προς εξέταση. Στον ίδιο χώρο, δηλαδή αυτόν της πρώην ουρολογικής κλινικής, νοσηλεύονται περιστατικά, από τα οποία όμως κανένα μέχρι και χθες, Δευτέρα, δεν αποτελούσε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παράλληλα, η είσοδος των ασθενών που επιθυμούν να εξετασθούν (εκτός από το τμήμα επειγόντων περιστατικών), γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού και με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τόσο το Νοσοκομείο της Δράμας όσο και τα υπόλοιπα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σε επαγρύπνηση για πιθανή αύξηση των περιστατικών καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες εμφανίζεται καθημερινά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και διασπορά της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα.

Μιλώντας στα «Χ» για την αύξηση των κρουσμάτων, με αφορμή το άλμα των περιστατικών κορωνοϊού που καταγράφηκε ειδικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κώστας Βενετίδης είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Καβάλας είναι ένα φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να έχει σχέση με τον τουρισμό, ωστόσο τα περισσότερα προέρχονται από μια συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα. «Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας, με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία έχουν κάνει ήδη ιχνηλατήσεις και έχουν πάρει δείγματα από τις στενές επαφές αυτών των ανθρώπων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα κριθεί κατά πόσο θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Προς το παρόν, πάντως,δεν υπάρχει σκέψη για κάποιο lockdown. Θα δούμε την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και ανάλογα θα προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα, εάν χρειασθεί, πάντα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ» σημείωσε ο κ. Βενετίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μονάδες υγείας στην περιφέρειά μας έχουν ήδη ενισχυθεί με απαραίτητο εξοπλισμό και προστατευτικά μέσα τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και από άλλες πλευρές. Πρόσθεσε επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες διατέθηκαν και αντιδραστήρια, ειδικά στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, για να μπορούν να εξάγονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ευκολότερα και γρηγορότερα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για την ενίσχυση των νοσοκομείων, ειδικά σε προσωπικό, την αποκλειστική ευθύνη την έχει το Υπουργείο Υγείας. «H περιφέρειά μας πέρασε μια περιπέτεια με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ξάνθη. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ξάνθη έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενος, αλλά αυτό το διάστημα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων πανελληνίως» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βενετίδης και εξήγησε ότι οι πάντες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή.