“ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ”

Δεν τηρούνται τα μέτρα στην ενδοχώρα

  • Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2020 - 06:27

Όσο συνεχίζονται οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων σε Ηράκλειο και ενδοχώρα, τόσο περισσότερο γίνεται κατανοητό πως η έννοια της «ατομικής ευθύνης» υπάρχει στον ελάχιστο βαθμό κι από μια μειοψηφία που πασχίζει να πείσει πως ο κορωνοϊός υπάρχει και στην Κρήτη.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει επίσημα στη διάθεση της η δημοτική αρχή σε σχέση με τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, τα οποία και προβλέπεται να είναι αποκαλυπτικά.

Πάντως πλέον, όχι μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ακόμα κι αν οι ίδιοι επιχειρούν να προστατευθούν με κάθε μέσο στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δίπλα τους και κοντά τους βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και όχι μόνο νέοι, οι οποίοι λειτουργούν σαν να μην υπάρχει καν κορωνοϊός.

Ενδεικτική για μία ακόμα φορά ήταν η εικόνα του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου το βράδυ του Σαββάτου και ειδικότερα της πλατείας Ελευθερίας, όπου βρίσκονταν πολύ περισσότεροι από χίλιοι νέοι, έχοντας δημιουργήσει μικρές εστίες και ασφαλώς χωρίς κανένα απολύτως μέτρο ατομικής προστασίας ή αποστάσεις.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα της παραλιακής, με τα καταστήματα διασκέδασης να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο της πόλης, όπου παρέες άνω των έξι ατόμων επέμεναν να καθίσουν μαζί σε ένα τραπέζι, απαντώντας μάλιστα στις υποδείξεις των σερβιτόρων πως «εφόσον έρθει έλεγχος πες ότι σου είπαμε πως είμαστε συγγενείς».

Κι αν στην καρδιά της πόλης εξελίσσονται αυτές οι καταστάσεις, στην ενδοχώρα του νομού τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με δεδομένη την αυτοοργάνωση σε παρέες και άτυπες εκδηλώσεις σε ιδιωτικούς χώρους, οι οποίες και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Τα αποτελέσματα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές, οι οποίες έχουν «χτυπηθεί» μάλιστα από τον κορωνοϊό, δείχνουν ότι με δεδομένη την ελάχιστη μόνο τήρηση στοιχειωδών μέτρων από τη μειονότητα των επιχειρήσεων και των πελατών, η μη εξάπλωση του ιού, αποτελεί απλά μια σύμπτωση και μια ευχάριστη συγκυρία.

Μόνο παρήγορο στην κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται, είναι το γεγονός πως στην Κρήτη φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα του ιού, είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές, οπότε παρά την ελλιπέστατη τήρηση των μέτρων, τουλάχιστον δεν υπάρχουν τεράστιες εστίες ή υπερμεταδόσεις, προς το παρόν.