«ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και στον Νομό Δράμας

  • Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020 - 06:25

Τριάντα τρία κρούσματα σε τρεις ημέρες – Αναμένεται συνάντηση φορέων αύριο και ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στον Νομό.

Δικαιολογημένη ανησυχία επικρατεί και στον Νομό Δράμας από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τα 33 κρούσματα covid-19 που ανακοινώθηκαν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τον ΕΟΔΥ.

Μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η εμφάνιση των κρουσμάτων, τουλάχιστον για όσους δεν είχαν εκτενή ενημέρωση για τα στατιστικά δεδομένα της πανδημίας στον Νομό, δεν ενέπνεε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, αφού τα κρούσματα που καταγραφόταν δεν ξεπερνούσαν τα 2 ή στην έσχατη περίπτωση τα 4 ημερησίως και ο Νομός εμφανιζόταν ανάμεσα στις περιοχές με το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές απο τις ημέρες που προηγήθηκαν, στην Δράμα δεν εμφανιζόταν καν θετικά κρούσματα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται ότι άρχισαν να αλλάζουν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, οι οποίες εκφράστηκαν και μέσα από τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου το Σάββατο στα “Χ”, η αύξηση των κρουσμάτων είναι πλέον μεγάλη κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας ότι θα προκαλέσει συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων (πιθανόν αύριο Τρίτη) και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις προς τον τύπο για την κατάσταση της πανδημίας στον Νομό Δράμας, αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είχε ξεκαθαρίσει τα “Χ” ότι πλέον επιβαρύνεται καθημερινά το επιδημιολογικό φορτίο στη Δράμα, αφού μετά τα 6 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε υπηρεσιακή ενημέρωση προς τον ίδιο ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 10 κρούσματα θετικά στον covid-19 (μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας) ενώ το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 14 κρούσματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας εξήγησε ότι εκτός από τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των μοριακών ελέγχων, ενδεχομένως ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ακόμη μεγαλύτερος, όπως προκύπτει από τις ενδείξεις των rapid test που έχουν γίνει παράλληλα σε ιδιωτικά εργαστήρια. Ο κ. Παπαδόπουλος, που είναι σε συνεχή επαφή με το Νοσοκομείο της Δράμας, τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόνισε στα “Χ” ότι πλέον τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και η εικόνα στον Νομό μας διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα σε ότι αφορά την αύξηση τους.

«Μέχρι να βγουν τα επίσημα αποτελέσματα για τα κρούσματα ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα, ανεπίσημα, απο τις ενδείξεις των rapid test. Τη Δευτέρα θα απευθύνω κάλεσμα στους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συναντηθούμε την Τρίτη, στο ίδιο τραπέζι, και να ανακοινώσουμε πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι στη Δράμα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης αλλά και σε ποια επίπεδα διαμορφώνεται η κατάσταση. Δυστυχώς, βλέπω ότι δεν θα παραμείνουμε στο επίπεδο 1 του Υγειονομικού Χάρτη του ΕΟΔΥ, διότι σε καθημερινή βάση και με μεγάλη ταχύτητα, αλλάζει ο αριθμός των κρουσμάτων» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, όπως είπε στα “Χ” η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Χ. Βαμβούρη, βρέθηκε θετικός στην covid-19 μαθητής του 4ου Λυκείου της Δράμας και απο το πρωί της ίδιας ημέρας τέθηκε σε αναστολή η λειτουργία του τμήματος όπου παρακολουθούσε μαθήματα, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι οδηγίες που υπάρχουν από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας. Για το περιστατικό επρόκειτο να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Για το γεγονός είχαν ενημερωθεί και οι γονείς των μαθητών. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής απο την κα Χ. Βαμβούρη, θετική στην covid-19 βρέθηκε και μια εκπαιδευτικός που δίδασκε σε τρία σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ποια τμήματα έχει διδάξει η εκπαιδευτικός, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ιχνηλάτησης κλπ.

Την ίδια ημέρα, με σχετική ανακοίνωση του ΚΑΟΔ, έγινε γνωστό ότι λόγω ενός κρούσματος covid-19 που παρουσιάστηκε σε παίκτη της ομάδας αναβλήθηκε η αναμέτρηση στην έδρα του ΒΑΟ. Ενημερώθηκε αμέσως η ΕΟΚ η οποία επρόκειτο να ορίσει την αναμέτρηση σε άλλη ημερομηνία, με πιο πιθανή την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Η ομάδα έκανε γνωστό επίσης ότι όλοι οι υπόλοιποι καλαθοσφαιριστές όπως και το προπονητικό τιμ είναι σε κατ οίκον καραντίνα και ότι η διοίκηση είναι σε επαφή με τον ΕΟΔΥ για ό,τι χρειαστεί.

Βαγγέλης Ψωμάς