“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ξεπερνούν καθημερινά τα όρια οι υγειονομικοί – Υπερβάλλουν εαυτούς

  • Τρίτη, 25 Μαΐου, 2021 - 06:25

«Εκρηκτικό» είναι το «μείγμα» που κυριαρχεί στα Νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου κυρίως μετά το Πάσχα όπου τα περιστατικά covid εκτοξεύτηκαν! Οι κλινικές covid των δύο νοσοκομείων δουλεύουν στο όριό τους, ενώ το προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Η ανάγκη στελέχωσης των εμβολιαστικών γραμμών και των κλινικών covid, αλλά και η λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών και η ανταπόκριση στα έκτακτα περιστατικά ολοκληρώνει το «παζλ» της εξουθένωσης νοσηλευτών, γιατρών και λοιπού προσωπικού στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι!

Ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι στις δύο μεγάλες δομές υγείας δουλεύουν χωρίς ρεπό ή με ένα ρεπό την εβδομάδα, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για άδειες, κάτι που δυσκολεύει περισσότερο τις συνθήκες εργασίας. Ο Γολγοθάς που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία, φαίνεται από τους αριθμούς και τα παραδείγματα που παραθέτουν οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή καθημερινά!

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου Παύλος Τσιτσάνης ανέφερε: «είναι πολύ φορτισμένη η ατμόσφαιρα και τα περιστατικά είναι πολλά. Μέσε σε μια μέρα μπορεί να μεταφέρουμε και 10 περιστατικά covid στο νοσοκομείο και άλλη μέρα κανένα, άλλη μέρα μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουμε τρία περιστατικά κορωνοϊού, είναι ανάλογα πως θα τύχει.

Μετά το Πάσχα είναι σαφέστατο όμως ότι τα περιστατικά covid αυξήθηκαν πάρα πολύ, ωστόσο σαν ΕΚΑΒ δεν γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης του κάθε περιστατικού. Άλλα περιστατικά μένουν στο Νοσοκομείο, άλλα τα επιστρέφουμε σπίτι, κάποια περιστατικά τα πάμε σε άλλα νοσοκομεία κλπ. Καλούμαστε να μεταφέρουμε και κρούσματα που δεν είναι διαπιστωμένα, συνεπώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα, ωστόσο η κινητικότητα λόγω covid μετά το Πάσχα αυξήθηκε πάρα πολύ και αυτό είναι βέβαιο».

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Δημήτρης Τουμαράς τόνισε: «μετά το Πάσχα τα περιστατικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, μπορώ να πως αυξήθηκαν στο 100%. Για παράδειγμα, μόνο η κλινική στην οποία εργάζομαι είχε κάνει πριν λίγες ημέρες 20 νέες εισαγωγές, η κλινική covidστο Μεσολόγγι επί της ουσίας λειτουργεί σε δύο κομμάτια, το ένα υποδέχεται ύποπτα περιστατικά και το άλλο ασχολείται αποκλειστικά με τα διαπιστωμένα κρούσματα που χρειάζονται φροντίδα. Αυτή την στιγμή φιλοξενούμε περίπου 25 περιστατικά κορωνοϊού.

Νοσηλεύαμε πριν το Πάσχα περίπου 11 με 12 περιστατικά και μετά το Πάσχα τα περιστατικά αυξήθηκαν στο 100%. Η φιλοξενία των προστατικών είναι βασικό κομμάτι, αλλά το ανησυχητικό είναι πως άτομα που ξεκινούν τη νοσηλεία σπίτι τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να διακομιστούν στο νοσοκομείο και γι’ αυτό είχαμε φτάσει στο σημείο από το Μεσολόγγι να έχουμε γεμίσει το Νοσοκομείο του Αγρινίου με περιστατικά και αυτό με τη σειρά του να είχε ξεκινήσει διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε φτάσει να κάνουμε δύο – τρεις διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία».

Παράλληλα ο κ. Τουμαράς αναφέρεται και στο ζήτημα της κόπωσης του προσωπικού του Νοσοκομείου Μεσολογγίου τονίζοντας: «το προσωπικό είναι στα όριά του και ίσως να τα έχει ξεπεράσει προ πολλού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει τα ρεπό του, να δουλεύει με ένα ή κανένα ρεπό την εβδομάδα και να δουλεύει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δύο νοσηλευτές λ.χ. πρέπει να ασχολούνται σε 11 ασθενείς και επιπλέον να φοράνε την ειδική στολή. Αν χρειαστεί κάτι αυτός που φοράει την στολή, κάποιο υλικό ή φάρμακο που είναι έξω από την κλινική covid,τι θα γίνει;

Υπό κανονικές συνθήκες δύο νοσηλευτές με 11 απλούς ασθενείς «βγαίνει», αλλά τώρα οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές σε όλους τους τομείς και αν φυσικά δεν υπάρχει υποστηρικτικό προσωπικό, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Και φυσικά για όσους δεν το γνωρίζουν, ο νοσηλευτής που φοράει την ειδική στολή δεν επιτρέπεται να βγει από την κλινική, καθώς είναι βέβαιο πως θα υπάρξει διασπορά. Είναι εξουθενωτικό για τους εργαζόμενους και όσοι σχετίζονται με τη δουλειά αυτή το αντιλαμβάνονται».

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος σημειώνει: «πριν το Πάσχα νοσηλεύονταν μέχρι και 15 με 20 περιστατικά covid, μετά το Πάσχα άρχισε να καταγράφεται μεγάλη άνοδος στα περιστατικά covidστο νοσοκομείο Αγρινίου. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό. Από την Κυριακή του Θωμά περίπου και μετά η κλινική covid είχε φτάσει στο όριό της με 47 – 48 ασθενείς.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γεμίσει ο τρίτος όροφος και να ετοιμαστεί μια πτέρυγα της παθολογικής για να υποδέχεται περιστατικά covid. Δεν χρειάστηκε προς στιγμήν να μεταφερθούν εκεί περιστατικά covid, αλλά είναι σε ετοιμότητα, σε αναμονή να υποδεχθεί ασθενείς με κορωνοϊό. Από τότε, αν και ασθενείς φεύγουν με εξιτήριο, ξαναγεμίζει πάλι η κλινική covid.

Την Πέμπτη ήταν 36 ασθενείς και την Παρασκευή, ημέρα γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, οι ασθενείς με κορωνοϊό ήταν 42. Παραμένει η κλινική του τρίτου ορόφου στο όριο αυτό, αν ξεπεραστεί θα πάμε περιστατικά στην πτέρυγα της Παθολογικής, διότι, στον τρίτο όροφο δεν μπορούν να υποστηριχθούν με οξυγόνο περισσότερα άτομα από τον αριθμό των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται».

Επιπλέον ο κ. Καραγιώργος αναφέρθηκε και στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό και έχει ξεπεράσει τα όριά του. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραγιώργος δηλώνει: «μετά το Πάσχα προστέθηκαν επιπλέον πέντε εμβολιαστικές γραμμές στις ήδη δύο που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα συνολικά επτά γραμμές. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών covid οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης.

Δεν τίθεται θέμα ρεπό και αδειών, απ’ ό,τι όλοι αντιλαμβάνονται και αυτό είναι αρνητικό. Η κατάσταση αυτή εξανάγκασε την διοίκηση να λάβει την απόφαση να λειτουργεί σε κάποιους τομείς μόνο τα απαραίτητα και τα έκτακτα. Οι εμβολιαστικές γραμμές και η κλινική covid χρειάζονται κόσμο και αυτό σημαίνει πως παίρνουμε άτομα από διάφορες κλινικές για να στελεχωθούν οι εμβολιαστικές γραμμές και η κλινική covid.

Έχουμε ζητήσει από τον Ιανουάριο από την Υγειονομική περιφέρεια προσωπικό και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κανέναν για κανένα κλάδο, ούτε για τον ιατρικό, ούτε για τον νοσηλευτικό. Το εμβολιαστικό κέντρο δουλεύει πρωί και απόγευμα και το Σάββατο και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την εικόνα που σας μεταφέρω.

Άτομα της παθολογικής στελεχώνουν την κλινική covid, και την κλινική της παθολογικής την στελεχώνουν άτομα λ.χ. από το ουρολογικό κλπ, οι περισσότερες κλινικές έχουν απομείνει με ελάχιστα άτομα, γιατί εκτός από τα περιστατικά του κορωνοϊού πρέπει να λειτουργήσουν για τα περιστατικά της καθημερινότητας, λ.χ. η καρδιολογική δουλεύει κανονικά, υπάρχουν περιστατικά με κατάγματα, χειρουργεία με σοβαρές περιπτώσεις ή και έκτακτα περιστατικά που γίνονται κανονικά, συνεπώς, όλο αυτό το σκηνικό έχει εξουθενώσει το προσωπικό».

Του Κων/νου Χονδρού