“ΜΑΓΝΗΣΙΑ”

«Εκτός» Αχιλλοπούλειου 83 γιατροί και εργαζόμενοι

“Ξεκρέμαστο” το Γαστρεντερολογικό, πρόβλημα και στην Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική
  • Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:27

Εκτός των τειχών του Νοσοκομείου Βόλου θα βρεθούν 83 υγειονομικοί, οι οποίοι αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν και αυτομάτως τίθενται σε αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού. Από τους 83 υγειονομικούς οι οκτώ είναι γιατροί και οι 75 εργαζόμενοι, ενώ η απόφαση ιδίως των γιατρών να τεθούν εκτός του ΕΣΥ, φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Πρόβλημα από σήμερα εντοπίζεται στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα, στο Γυναικολογικό, αλλά και στην Χειρουργική Κλινική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νίκο Χαυτούρα οκτώ ειδικοί γιατροί αποφάσισαν να μη εμβολιαστούν. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία του ήδη υποστελεχωμένου Νοσοκομείου, με το νούμερο ένα θέμα να αποτελεί η λειτουργία του Γαστρεντερολογικού. Στο εν λόγω Τμήμα δεν θα εμβολιαστεί η Διευθύντρια, όπως ανέφερε ο κ. Χαυτούρας, ενώ ειδικευμένος γιατρός, που είχε έρθει με απόσπαση από τη Λάρισα θα εγκαταλείψει και αυτός, καθώς δεν ανανεώθηκε η απόσπασή του.

Έτσι το Τμήμα θα μείνει με έναν επικουρικό γιατρό και δεν θα μπορέσει να εξυπηρετεί τα περιστατικά. Ακόμη πρόβλημα εντοπίζεται και στη Χειρουργική Κλινική, καθώς γιατρός επέλεξε να μην εμβολιαστεί. Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε δεινή θέση ένα νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου με τους ελάχιστους υπάρχοντες ειδικούς γιατρούς να «φορτώνονται» εφημερίες και ταυτόχρονα να μην έχουν την πολυτέλεια ούτε για να λάβουν άδεια, καθώς αυτές ήδη με απόφαση του πρώην Αν. Υγείας κ. Κοντοζαμάνη έχουν ανακληθεί.

Παράλληλα έλλειψη γιατρού θα υπάρξει και στη Γυναικολογική κλινική, καθώς ένας ειδικός δεν θέλησε να εμβολιαστεί. Εκτός του Νοσοκομείου τίθεται και ένας γιατρός του Παθολογοανατομικού τομέα.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαυτούρας και οι οκτώ γιατροί είναι ειδικοί, ενώ οι «αρνητές» της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ήταν περισσότεροι το προηγούμενο διάστημα, όμως κάποιοι έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί εργαζομένων στο παρά …ένα

Μέχρι και χθες, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του χρόνου, για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση περί αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, έσπευσαν να εμβολιαστούν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ντίνος Μηνδρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου και προχθές και χθες, τελευταία ημέρα υπήρξαν εργαζόμενοι που υπό την πίεση της αναστολής εργασίας, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις τους και μπήκαν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον δρόμο του εμβολιασμού.

Εκείνο που τόνισε ο κ. Μηνδρινός είναι πως αυτή τη φορά η απόφαση της Κυβέρνησης δεν είναι παρόμοια με αυτή της ΕΜΑΚ για παράδειγμα, όπου οι ανεμβολίαστοι δεν έχασαν τον μισθό τους, αλλά μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις.

«Τώρα σε μας, εάν δεν εμβολιαστείς χάνεις το μισθό σου και δεν σου επιτρέπεται να εργαστείς. Επιπλέον «κόψανε» και τις κανονικές άδειες του προσωπικού, που είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας τις δώσει και ουσιαστικά αυτοί έγιναν αρνητές των αδειών και των δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Μηνδρινός.

Η σημερινή μέρα θα βρει εκτός Νοσοκομείου 75 εργαζόμενους και το πρόβλημα της κάλυψης των θέσεών τους αποτελεί ήδη πονοκέφαλο. «Τον Σεπτέμβριο φεύγουν οι ανεμβολίαστοι και τον Οκτώβριο θα επέλθει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών. Κανείς δεν έχει πει πως αυτά τα κενά θα καλυφθούν, γιατί δεν «τρέχει» καμία προκήρυξη για εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά, που θα δημιουργηθούν», επεσήμανε ο κ. Μηνδρινός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για θέσεις που μένουν κενές και δεν καλύπτονται, υποστηρίζοντας ότι το 2020 και συνεχίζεται το 2021 έχουν αποχωρήσει με σύνταξη πάνω από 30 εργαζόμενοι. «Μέσα στην πανδημία ήρθε επικουρικό προσωπικό και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Όμως το επικουρικό αυτό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει και τις κενές θέσεις που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και αυτές που προκύπτουν τώρα λόγω του μη εμβολιασμού», ανέφερε ο κ. Μηνδρινός.

Υπογράμμισε τέλος πως αρκετοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, υπό τον φόβο της οικονομικής ανέχειας, καθώς δεν θα μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους, χωρίς το μισθό τους.

Σήμερα, η ΕΙΝΚΥΜ θα πραγματοποιήσει Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τις κινήσεις που θα κάνει, ενώ δεν έχει οργανωθεί τόσο από την ΕΙΝΚΥΜ, όσο και από τον Σύλλογο Εργαζομένων κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή άλλου είδους κινητοποίηση, για να μην καπηλευτεί από διάφορα κινήματα κατά του εμβολιασμού.

Ισχνή αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό

Στο μεταξύ, παρουσιάζεται ισχνή αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στην κλινική Covid 19 ασθενείς, ενώ ακόμη δύο βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ σε βαριά κατάσταση. Θάνατος ασθενούς δεν έχει καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Ετικέτες: