Κανένα δρομολόγιο περισυλλογής στην Ερμούπολη την Τρίτη του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να έμεινε στοιβαγμένη έξω από τους κάδους

Προβλήματα στην αποκομιδή ανακύκλωσης κατά τη μεγάλη επισκεψιμότητα

Απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γ. Μαραγκό για το σοβαρό θέμα ενόψει και του καλοκαιριού

Σοβαρά προβλήματα στην εικόνα του κέντρου της Ερμούπολης προκάλεσε η μη αποκομιδή της ανακύκλωσης την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και ο εργολάβος δεν πραγματοποίησε κανένα δρομολόγιο για την απομάκρυνση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών που τελικά στοιβάχτηκαν έξω από τους ασφυκτικά γεμάτους κάδους.

Ως φαίνεται η τρέχουσα εργολαβία δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά ούτε από τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, η πλευρά της οποίας αν και ζήτησε από τον ανάδοχο της ανακύκλωσης καθημερινή παρουσία, ωστόσο, τελικά δεν εισακούστηκε.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ανακύπτει τα τελευταία χρόνια σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα κι εν προκειμένω το Πάσχα και το οποίο προφανώς – αν δεν παρθεί κανένα μέτρο -, θα παρουσιαστεί και την υψηλή σεζόν του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται πως η νυν Δημοτική Αρχή συνεχίζει για ένα έτος ακόμη, μέχρι και τον Απρίλιο του 2025 με την ίδια εργολαβία, έως ότου διενεργηθεί ο νέος διαγωνισμός, με τον οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως η παρούσα εργολαβία είχε διάρκεια δύο ετών και δυνατότητα παράτασης για μία ακόμη χρονιά, με το συνολικό ποσό των 379.440 ευρώ.

Αναφορικά με τα παραπάνω ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Ανακύκλωσης και Μικρών Έργων, Γιάννης Μαραγκός, οποίος επεσήμανε πως ασκούνται πιέσεις στον εργολάβο για να ανταποκρίνεται βάσει σύμβασης, όμως, όπως ανέφερε, αυτό δυστυχώς, δεν γίνεται πάντα. Δεσμεύθηκε ωστόσο πως στην επόμενη σύμβαση, η νυν Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει όρους καλύτερους για το νησί αναφορικά με το έργο της αποκομιδής της ανακύκλωσης.

Απογοητευτική εικόνα στην Ερμούπολη

Ειδικότερα, με αφορμή την πολύ κακή εικόνα σε κάδους ανακύκλωσης του ιστορικού κέντρου και δη στην οδό Σουρή, ο κ. Μαραγκός εξήγησε τα εξής: “Υπήρξε θέμα γιατί ενώ βγήκε κάθε μέρα στην Ερμούπολη δεν βγήκε μία ημέρα, την Τρίτη του Πάσχα στο κέντρο και δημιουργήθηκε πρόβλημα. Ενώ στα χωριά για παράδειγμα επειδή βγήκε το μεγάλο όχημα κάθε μέρα, δεν είχαμε πρόβλημα”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, η εικόνα ήταν απογοητευτική.

“Δυστυχώς, στην Ερμούπολη είχαμε πρόβλημα στην οδό Σουρή. Οι κάδοι ήταν γεμάτοι και η ανακύκλωση απ΄ έξω. Βέβαια, εκεί είχαμε πρόβλημα και με τα σκουπίδια στους κάδους γιατί υπήρχε μεγάλος όγκος από τα μαγαζιά και δεν έφεραν την ανακύκλωση και στο σημείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο”, συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως, “έχουμε πει στα μαγαζιά να μοιράζουν τον όγκο στα σημεία για την ανακύκλωση. Άρα, πήγε όλος ο όγκος και σε ένα σημείο και “μπούκωσε” η ανακύκλωση γιατί ο εργολάβος δεν βγήκε μία ημέρα”.

Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν έκανε αποκομιδή αλλά και για το αν η Δημοτική Αρχή πίεσε, ανέφερε τα εξής: “Κανονικά βγαίνει μετά από δική μας παράκληση προς τον εργολάβο. Εμείς ενημερώσαμε τον εργολάβο - που παραπονέθηκε -, αλλά ζητήσαμε να βγει όλες τις ημέρες από Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, μόνο Κυριακή του Πάσχα δεν βγήκε και Λαμπροδευτέρα και Λαμπροτρίτη ζητήσαμε να βγει. Μία ημέρα την εβδομάδα μας είπε πως δεν δουλεύουν και γι’ αυτό μας είπε πως δεν βγήκε την Τρίτη του Πάσχα”.

Ο κ. Μαραγκός ως υπεύθυνος για τη σύμβαση που παρέλαβε, προβληματισμένος, σημείωσε πως, “έχουμε κάποια θέματα που πρέπει να τα λύσουμε ειδικά στην Ερμούπολη”.

“Ασκούμε ήδη πιέσεις”

Στην ερώτηση τι θα απαιτήσει από τον εργολάβο ενόψει καλοκαιρινής σεζόν, οπότε και ο όγκος των ανακυκλώσιμων θα αυξηθεί, σχολίασε: “Έχουμε βρει μία σύμβαση, η οποία έχει ανανεωθεί για άλλον έναν χρόνο γιατί εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα μέσα σε έναν μήνα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ούτε έχουμε τον κόσμο για να ανταπεξέλθουμε. Απλώς προσπαθούμε ήδη εμείς και με πιέσεις προς τον εργολάβο να μπορέσουμε να βγαίνει για αποκομιδή”. Συμπλήρωσε δε, πω, “αν και η σύμβαση το λέει για καθημερινά, αλλά επειδή δεν εφαρμόζεται, εμείς πιέζουμε τον εργολάβο. Ειδικά τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες να γίνεται καθημερινά η αποκομιδή. Και φυσικά στην Ερμούπολη δύο φορές την ημέρα, δεν το συζητάμε. Αυτό που είδαμε την Τρίτη που δεν βγήκε μία ημέρα, δεν ήταν καλό γιατί “μπούκωσε” η ανακύκλωση”.

Όσον αφορά για το γεγονός πως η κατάσταση της πόλης εκείνη την ημέρα σχολιάστηκε αρνητικά, σημείωσε: “Αυτό ακριβώς. Το ξέρω. Προσπαθούμε το λάθος που γίνεται να το διορθώσουμε”.

“Αν εφαρμοστεί η σύμβαση, δεν θα έχουμε πρόβλημα”

Ερωτηθείς, στην περίπτωση που αρνηθεί ο εργολάβος να εκτελέσει καθημερινά όσα προβλέπονται από την υπάρχουσα σύμβαση, τι γίνεται, επεσήμανε τα εξής: “Προβλέπεται στη σύμβαση και τα έχω δει όλα αναλυτικά. Επειδή βλέπω πως δεν εφαρμόζονται κάποια πράγματα, προσπαθώ ήδη να εφαρμόζεται ό,τι λέει στη σύμβαση. Πιστεύω ότι όταν εφαρμοστεί η σύμβαση, δεν θα έχουμε πρόβλημα”.

Με το βλέμμα σε νέο διαγωνισμό

Δεδομένου πως πρέπει να υπάρξουν λύσεις για το σοβαρό θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης και δη για τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας και αιχμής, ο κ. Μαραγκός  ανέφερε πως αυτό θα επιτευχθεί λογικά με νέα εργολαβία, μετά από επόμενο διαγωνισμό: “Ήδη έχει γίνει η ανανέωση της προαίρεσης που υπήρχε σαν πρόβλεψη. Δηλαδή ένα έτος συν ένα. Απλώς εμείς κοιτάμε μελλοντικά γιατί δεν θα αργήσει να έρθει και η επόμενη χρονιά, να φτιάξουμε και να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο σύμβασης, ώστε να είναι καλύτερη ακόμη από αυτή που είχαμε”.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει φροντίδα για λεπτομέρειες της σύμβασης ώστε να λειτουργήσει η αποκομιδή υπέρ του νησιού και της καλής εικόνας του όλο τον χρόνο, ανέφερε: “Βέβαια θα υπάρξει. Κάποια πράγματα που βλέπουμε πως δεν λειτουργούν, σίγουρα θα τα αλλάξουμε και θα τα βελτιώσουμε στη σύμβαση. Ειδικά μέσα στην Ερμούπολη υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που βλέπω είναι πως όταν βγαίνει δύο φορές την ημέρα είναι εντάξει η κατάσταση. Αν μείνει εκτός μία ημέρα, τότε “μπουκώνει” η ανακύκλωση”. Ο αντιδήμαρχος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας τα εξής: “Ήδη και τώρα πιέζουμε για την εφαρμογή της. Πιέζουμε συνεχώς”.