Του Μ. Δαδάου

Εκλογές και υποψηφιότητες

  • Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 06:15

Είναι γεγονός ότι από εδώ και μπρος όλο και πιο τακτικά θα διαβάζουμε συνεντεύξεις ή ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο από νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς ότι στις επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα είναι παρόντες, γεγονός απόλυτα λογικό, πρακτικό και ανθρώπινο. Κατά την προσωπική μου άποψη δε, πολύ έξυπνο, καθόσον με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται έγκαιρα η κοινή γνώμη και συγχρόνως οι υποψήφιοι ξεκαθαρίζουν δημόσια τις προθέσεις τους.

Είναι αλήθεια όμως ότι όποιες και όσες υποψηφιότητες δημοσιοποιηθούν, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις ευθύνης και ασκούν διοίκηση, πως οφείλουν πρωτίστως να προβούν σε απολογισμό δράσης και αν όχι σκληρής, ειλικρινούς αυτοκριτικής.

Ας αναλογιστούν λοιπόν και ας απαντήσουν ευθέως στα ερωτήματα:

  • Πόσο απέδωσαν οι σχεδιασμοί και οι προσπάθειές τους;
  • Ποιο είναι το επί της ουσίας αποτέλεσμα των στόχων, των επιλογών και των ενεργειών τους για όλα τα ζητήματα που διαχειρίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους;
  • Ποια ήταν η κοινωνική παρουσία τους και συμμετοχή στην επίλυση των ζητημάτων και αναγκών της τοπικής κοινωνίας;
  • Κατά πόσο απέδωσαν δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο σε ‘’φίλους’’ και ‘’εχθρούς’’;
  • Προώθησαν ή όχι τα συμφέροντα και κυρίως την ενότητα της τοπικής κοινωνίας που τους εμπιστεύτηκε;
  • Άνοιξαν ή έκλεισαν τις πόρτες του μέλλοντος στους νέους και στις νέες μας;

Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν αυτοδιοικητικό που πρόκειται να ‘’εκτεθεί’’ εκ νέου να απαντήσει σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα ή να απολογηθεί δημόσια για λάθη, παραλείψεις και αστοχίες;

Ορμώμενος από την πολυετή εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα απαντήσω ευθέως πως η κοινωνία απαιτεί και δικαιούται να γνωρίζει για να κρίνει δια της ψήφου της αμερόληπτα, συγχωρώντας ή τιμωρώντας…

Είναι ευτύχημα που σε βάθος χρόνου, το εκλογικό σώμα εκπαιδεύτηκε πολιτικά και συνειδητοποίησε πως η τοπική κοινωνία και ο τόπος στον οποίο ζει δεν έχει ανάγκη από ‘’αυτόκλητους μάγους’’ που κάνουν ‘’θαύματα’’, ούτε από ‘’πολιτικούς ακροβάτες’’ που αναρριχήθηκαν δια της ‘’κωλοτούμπας’’ για να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού και των προσωπικών φιλοδοξιών.

Η ευθύτητα, η συνέπεια λόγων και πράξεων και κυρίως η αλήθεια, είναι αναμφισβήτητα τα στοιχεία που μετρούν στην κρίση του ψηφοφόρου.

Κανείς λοιπόν από αυτούς που θα δηλώσουν ‘’παρόντες’’, δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάζει από τη δημόσια ενημέρωση, μια από τις κορυφαίες στιγμές της εκλογικής αναμέτρησης.

Προεκλογικά συνήθως από τους υποψήφιους διεκδικητές των αυτοδιοικητικών θώκων, ακούγονται διάφορα σλόγκαν όπως ‘’τόπο στα νιάτα’’, ή ‘’ο παλιός είναι αλλιώς’’, ανάλογα με το τι συμφέρει τον καθένα, που επί του πρακτέου όμως, απέδειξαν ότι εφαρμόσιμο μόνο του το κάθε ένα από αυτά, δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Πεποίθησή μου αποτελεί ότι ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, νέου και παλιού, κράμα ορμής και εμπειρίας προκρίνεται ως ο καταλληλότερος, ο πλέον αποδοτικός και πρακτικά ο ενδεδειγμένος για το συμφέρον του τόπου.

Σε όσους και όσες λοιπόν θα δηλώσουν δημόσια την πρόθεσή τους να ασχοληθούν εκ νέου με τα κοινά ή να κατέλθουν για πρώτη φορά στον αυτοδιοικητικό στίβο, εύχομαι ολόψυχα δύναμη, κουράγιο και επιμονή, να μην αναλωθούν σε ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό.

Όσο κι αν φανεί περίεργο και απαισιόδοξο, θεωρώ χρέος μου να υπενθυμίσω ότι σε βάθος χρόνου, στον απολογισμό της ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση και την πολιτική βαραίνουν περισσότερο η πίκρα και η απογοήτευση, παρά η χαρά και η επιβράβευση.

                                                                              

Ετικέτες: