Άρθρο του Κώστα Δαφνά

"Διαπιστώσεις και απόψεις λίγο πριν την κάλπη"

  • Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2019 - 18:22

Φτάσαμε δύο μήνες περίπου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να ανακοινώνουν τα ονόματα των υποψηφίων τους και να καταθέτουν το πρόγραμμά τους για το πώς πρέπει να προχωρήσει το νησί μας και η κοινωνία μας. 
Κατά αρχάς δεν θέλω να μειώσω κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο ή κανέναν από τους υποψήφιους τους και δεν έχω καμία διάθεση να απαξιώσω τις προτάσεις κανενός συνδυασμού. Σέβομαι και εκτιμώ την αξία όλων και την θέλησή τους για προσφορά στον τόπο μας.
Στοιχειώδης όμως σεβασμός στους δημότες μας και επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, επιβάλλεται το πρόγραμμα του κάθε συνδυασμού να αναπτυχθεί σε προτάσεις με βιώσιμες, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, στα όποια προβλήματα του τόπου μας, ώστε οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν ώριμα και νηφάλια ποιος είναι ικανός να δώσει αυτές τις λύσεις. 
Όμως είναι λυπηρό, αποκαρδιωτικό και αντιδεοντολογικό δημοτικές παρατάξεις για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία 
Να ενσωματώνουν στο πρόγραμμά τους και να οικειοποιούνται  έργα και δράσεις της παρούσας δημοτικής αρχής που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή  βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους και αυτές  να τις παρουσιάζουν ως δήθεν πρωτοβουλίες τους. 
Να αντιγράφουν προτάσεις και θέσεις ακόμα και συνδυασμού άλλης πόλης και να τις σερβίρουν ως δικές τους και 
Να αναλύουν τα άρθρα του «Κλεισθένη» που αναφέρονται στην αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων και στην διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Και αυτό να το παρουσιάζουν ως κεντρική πολιτική τους δέσμευση. 
 Όμως  ο λαός  δεν τρώει κουτόχορτο, έχει ανοιχτά και τα μάτια του και τα αυτιά του,  μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει -εάν το πρόγραμμά σου μπορεί να δώσει λύσεις βιώσιμες και εφαρμόσιμες στα όποια προβλήματά του και δεν είναι αντιγραφή και επικόλληση ή μια αφηρημένη έκθεση ιδεών ή ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που θα δημιουργήσει στιγμιαία ευφορία τους δημότες μας- ψηφοφόρους και μετά σκοτάδι και απραξία. 
Δεν θέλω τα πιο πάνω να τα χαρακτηρίσω άλλο. Δεν θέλω να ρίχνω λάδι στη φωτιά, γιατί ο τόπος μας χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενότητα, σύμπνοια, αλληλεγγύη και συνεργασία . Από εκεί και πέρα ο λαός θα κρίνει και θα επιλέξει τους εκλεκτούς του. Κοντός ψαλμός, αλληλούια. 
Στη συνέχεια, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και να μην αναφερθώ σε κάποια δημοσιεύματα, διότι η Δημοκρατία μας απαιτεί και την αντίθετη άποψη. 
Όσον αφορά το θέμα, με το  εάν η παρούσα δημοτική αρχή έχει επιτελέσει θετικό έργο ή όχι αυτή τη φορά θα επικαλεστώ τα λόγια του πρώην Δημάρχου μας κ. Ιωάννη Δεκαβάλλα σε συνέντευξή που έδωσε σε τοπική εφημερίδα στις 3 Αυγούστου 2018 αναφερόμενος στην σημερινή Δημοτική Αρχή : «Δεν μπορώ να πω ότι δεν  κάνει και θετικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα εάν η σημερινή δημοτική αρχή έχει μεταβάλλει την πολιτική της». Διαψεύδοντας  όλους όσους έχουν σπεύσει να υποβαθμίσουν και να μηδενίσουν το έργο της δημοτικής μας αρχής. Ένα σημαντικό και αξιοπρόσεκτο έργο, που υλοποίησε σε μία δημαρχιακή θητεία των 4,5 χρόνων και όχι σε έξι δημαρχιακές. θητείες των 24 χρόνων. Επειδή όμως κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο και όλοι κρίνονται οφείλω να τονίσω  ότι δεν θεωρώ πως η δράση της δημοτικής μας αρχής στα 4,5 αυτά χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου υπήρξε αλάνθαστη. Και λάθη έγιναν και παραλείψεις, τις  οποίες και έχει χρεωθεί παρά το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί. 
Επίσης σε αρκετά δημοσιεύματα κάποιοι ενοχλούνται με την δήθεν κακή συμπεριφορά του κ. Δημάρχου και τον δήθεν  κακό χαρακτήρα του και όπως φαίνεται  τους πειράζει  ακόμη  και ο αέρας που αναπνέει.  Ο κ. Δήμαρχος  όμως, όσο τον ξέρουμε δεν έχει μάθει να χαϊδεύει αυτιά, έχει μάθει να αγωνίζεται, και να παλεύει έστω κι αν γίνεται και δυσάρεστος σε ορισμένους λίγους και ισχυρούς. Τι θέλουν; ο κ. Δήμαρχος να είναι μια κότα και οσφυοκάμπτης, να υποκύπτει σε μικροσυμφέροντα ορισμένων κύκλων ή στις κάθε λογής ορέξεις των εκάστοτε κυβερνώντων σε βάρος των συμφερόντων του νησιού μας; Όταν κατά το παρελθόν  οι δικοί μας άρχοντες αποδεχόταν  αδιαμαρτύρητα την συνεχή υποβάθμιση και απογύμνωση του νησιού μας από υπηρεσίες, διοικήσεις, δικαστήρια, κ.λπ. Και το παγίως εφαρμοζόμενο δόγμα στην πόλη μας και στο νησί μας  ήταν   «μη μου τους κύκλους τάραττε». 
Τελευταίο άφησα το ζήτημα της βράβευσης του κ. Δημάρχου από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης – Προσωπικότητες ως Δημάρχου της χρονιάς για το 2019, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του και το έργο του στο νησί μας. Ένας θεσμός που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια. Φαίνεται όμως ότι η διάκριση στο πρόσωπο του κ. Δημάρχου, η οποία έχει και άμεση αντανάκλαση σε όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες του, στους δημότες μας και στο νησί μας γενικότερα δεν άρεσε σε κάποιους. Και έσπευσαν να την αμφισβητήσουν με την επίκληση μιας σειράς από υπεκφυγές, προσχήματα, αλλά και ειρωνείες και χαρακτηρισμούς, με προφανή διάθεση την απαξίωση της μεγάλης προσφοράς του και του έργου του και την υποβάθμιση του θεσμού. Η συμπεριφορά όμως αυτή, όχι μόνο προσβάλλει το λαό μας, αλλά βλάπτει και τα συμφέροντα της πόλης μας και του νησιού μας. Αντί λοιπόν να διαφημίζουν και να προβάλλουν το όποιο έργο και το νησί μας, έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση απαξίωσης και σπίλωσης των πάντων. 
 Η Σύρος δεν είναι πια ούτε ουραγός, ούτε ο φτωχός συγγενής. Έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, απλά δεν θέλουν να το δουν κάποιοι. 
Διότι είναι πιθανόν να έχουν μείνει στο παρελθόν. Που τα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας έμεναν άλυτα και τα αναπτυξιακά έργα είχαν βαλτώσει για τα καλά, είτε γιατί οι διοικούντες τον Δήμο μας έβαζαν την κομματική τους πειθαρχία και νομιμοφροσύνη πάνω από την Σύρο μας, είτε γιατί δεν θέλησαν να σπάσουν αυγά, ισορροπίες και με όλους να τα έχουμε καλά. 
Η  αρνητική  πορεία  του νησιού μας έχει τελειώσει πλέον. Το νησί μας έχει πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης, της δημιουργίας και της ανάπτυξης και όσοι βλέπουν στραβά και ανάποδα συνεχώς, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο μας, στο Λαό μας και στο μέλλον των παιδιών μας. 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΑΣ

Ετικέτες: