Πατρίς Ηρακλείου

Ρεκόρ τζίρου: Η αγορά πήρε μεγάλες ανάσες

  • Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2023 - 06:24

Με το καλύτερο δυνατό πρόσημο έκλεισε η χρονιά για την τοπική αγορά του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία μπορεί επιτέλους μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών να κοιτά με αισιοδοξία τις επόμενες ημέρες.

Επιχειρηματίες του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για ιστορικά ρεκόρ, που δεν είχαν υλοποιηθεί ποτέ ξανά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και στις καφετέριες όμως και τα εστιατόρια, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για «δουλειά που δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά και που ήταν αδύνατο να καλυφθεί».

Ειδικότερα τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τα καταστήματα λιανεμπορίου, αλλά και τις παραμονές και ημέρες των γιορτών για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, στο τέλος του 2022 και στις πρώτες ημέρες του 2023 σημειώθηκαν τέτοια ρεκόρ κατανάλωσης και τζίρων που έκαναν όλους τους επιχειρηματίες να χαμογελούν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα συγκεκριμένα ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν σε θεωρητικά αντίξοες συνθήκες για το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς ήρθαν ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορούν παρά να αποτιμηθούν θετικά, αφού επιτέλους μετά από δύο χρόνια καραντίνας και γενικευμένων προβλημάτων, η αγορά μπορεί να πει ότι κατάφερε να ανακτήσει μέρος από τη χαμένη ρευστότητά της και καταφέρνει να … αναπνεύσει ξανά.

Το στοίχημα βέβαια της επόμενης ημέρας παραμένει κρίσιμο, διότι τώρα, μετά από τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις των γιορτών, η αγορά οφείλει να αποδείξει πως έχει τις δυνατότητες ανάκαμψης, αλλά και τις δυνατότητες να επανέλθει σε μια κανονικότητα, αντίστοιχη με αυτή που αναζητούσε το 2018, όταν επιχειρούσε να ξεφύγει από μια γενικευμένη κρίση με πολλά προβλήματα.

Οι εξελίξεις πάντως των τελευταίων ημέρων, η έξοδος από την πανδημία, αλλά και η τεράστια ρευστότητα που ενισχύθηκε από την πολύ καλή πορεία του ελαιολάδου, αποτελούν χαρακτηριστικά τα οποία υποδηλώνουν ότι υπήρξαν αφενός οι αντοχές και υπάρχουν αφετέρου οι δυνατότητες για αναγέννηση.

Οι δυνατότητες βέβαια εντάσσονται πλέον σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων από τους καταναλωτές και νέων προκλήσεων που σχετίζονται με την ηλεκτρονική εποχή και τα δεδομένα που φέρνει. Υπάρχει ωστόσο η αισιοδοξία και η ελπίδα πως η αγορά, ειδικά στο Ηράκλειο, είναι ευπροσάρμοστη κι ευέλικτη και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα όλες τις νέες συνθήκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα.

Ελπίδα επίσης όλων είναι αυτό να συμβεί, διότι οι καλές συνθήκες στην αγορά συνεπάγονται ακόμα καλύτερες συνθήκες για την τοπική οικονομία, η οποία επίσης βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή.