Η επιθετική αμετακίνητη Τουρκία στην προεκλογική περίοδο

  • Πέμπτη, 6 Απριλίου, 2023 - 06:25

 

της Κύρας Αδάμ

Δένδιας και Τσαβούσογλου, Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, επιστολή Ερντογάν στον Κ Μητσοτάκη για την εθνική επέτειο συνιστούν ένα διαφορετικό πλαίσιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της προεκλογικής περιόδου και στις δυο χώρες.

Αυτό όμως ουδόλως σημαίνει βελτίωση ή αλλαγή στο περιεχόμενο των διμερών σχέσεων , οι οποίες παραμένουν το ίδιο παγωμένες και το ίδιο τεταμένες, όπως και πριν την προεκλογική περίοδο. Και τούτο γιατί η Τουρκία, δηλαδή το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας  αυτής μηδενός εξαιρουμένου,  δεν έχει μετακινηθεί ούτε νανοχιλιοστό από όλες τις διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικών συμφερόντων, ούτε έχει μειώσει κατ’ ελάχιστον την επιθετική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.

Επι κυβέρνησης Μητσοτάκη- (και ύστερα από τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα για τους εξοπλισμούς στα νησιά, τις οποίες η Άγκυρα έστρεψε ταχύτατα σε κατηγορίες για ελληνική παραβίαση των Συνθήκων Λωζάννης και Παρισίων)-η κυβέρνηση Ερντογάν απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν Αιγαίου- δηλαδή απαιτεί η Ελλάδα να μην κάνει καμιά στρατιωτική άσκηση στα νησιά αυτά, διότι ισχυρίζεται ότι είναι αποστρατικοποιημένα. Επιπροσθέτως, μετά την επιστολή Δένδια στον ΟΗΕ με την οποία ισχυρίζεται ότι οι βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα από τις Συνθήκες – ενώ στις Συνθήκες δεν αναφέρεται καν η λέξη βραχονησίδα), η Τουρκία ευθέως πλέον θέτει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις βραχονησίδες, επομένως  δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα τους και την ελληνική κυριαρχία τους σ αυτές  και επομένως αφού δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία, κατά την Άγκυρα «είναι αδέσποτες» και πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα στις δυο χώρες.

Μετά τους σεισμούς, η Άγκυρα δεν στέλνει τα αεροσκάφη της F-16 στο Αιγαίο για παραβάσεις , παραβιάσεις  και κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας , ενδεχομένως λόγω κόστους πρωτίστως. Μια πρόχειρη , επιφανειακή ματιά θα συνηγορούσε υπερ της άποψης ότι «υπάρχει απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο», Άποψη αυτή εντελώς λανθασμένη , παραπλανητική και επικίνδυνη και τούτο διότι η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει ούτε ημέρα την επιθετική επιχειρησιακή δραστηριότητα της στο Αιγαίο εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Προς τούτο χρησιμοποιεί ανελλιπώς από την επαύριον των σεισμών μέχρι και σήμερα, τα στρατιωτικά UAV, ( δώδεκα ώρες την ημέρα από το βόρειο μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου) για τις μόνιμες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και την υπέρπτήση των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο. Αυτό αποδεικνύεται ολοφάνερα από τις διεθνείς αγγελίες για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο που εκδίδει αδιάκοπα η Άγκυρα μέχρι το τέλος Απριλίου, Τα τουρκικά UAV κατά κανόνα είναι αόρατα από την ελληνική αεράμυνα , διότι έχουν κλείσει το IFF (κώδικας φίλιου αεροσκάφους) και επομένως τα ελληνικά αεροσκάφη  πολύ σπάνια έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και αναχαίτισης τους . Αυτό προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του ΓΕΑ ημερησίων παραβάσεων -παραβιάσεων-υπερπτήσεων της Τουρκίας πού παραμένει λευκός από τον Φεβρουάριο…

Η κυβέρνηση, μπροστά θέματα που απασχολούν τη χώρα με κύριο αυτό της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να προσθέσει στον προεκλογικό πίνακα της και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Γι’ αυτό σε μια παρακινδυνευμένη κίνηση «αντάλλαξε» την τουρκική υποστήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για δύο χρόνια , με την ελληνική υποστήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για την γενική γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας ( ΙΜΟ). Έστω και αν η Τουρκία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, έστω και αν έχει κατοχυρώσει επισήμως  την τουρκική περιοχή θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης  μέχρι τη μέση του Αιγαίου και κυρίως κρατά ακόμα κλειστά τα λιμάνια της σε πλοία με σημαία της κυπριακής Δημοκρατίας..

Κίνηση ετεροβαρής σε βάρος των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου.

 

Ετικέτες: