Ανείπωτες αλήθειες για τις αποφάσεις της Ε.Ε.

  • Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 11 Σεπ. 2023 - 7:28

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη στις 10:00 η ώρα, την πρόοδο των στόχων που είχαν τεθεί από την πρόεδρό της εκτελεστικής εξουσίας κυρία Φον ντερ Λάϊεν. Πρόκειται για την τελευταία ομιλία της πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές. Μιας παραπαίουσας Ε.Ε. στην οποία οδηγήθηκαν τα όργανά της από σειρά λανθασμένων αποφάσεων  που πάρθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Στο σημερινό μας σημείωμα θα αναφερθούμε σε μερικές πτυχές που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην πατρίδα μας, από τις λάθος αυτές αποφάσεις.

.Το ένα σημείο που θίγουμε αφορά τη δράση των ευρωβουλευτών που  υποστηρίζουν σχέδια για την προστασία των καταναλωτών από τη χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας[1], όπως αναφέρει ανακοίνωση του οργάνου αυτού στις 7/9/23. Η νέα διάταξη επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της αγοράς, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των ρυθμιστικών φορέων και ενίσχυση της ενωσιακής διάστασης.  Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν υπέβαλε τη νομοθετική πρόταση μαζί με μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το  Μάρτιο 2023, με στόχο την επικαιροποίηση του κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας (REMIT), ο οποίος θεσπίστηκε το 2011 για την καταπολέμηση των πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και της χειραγώγησης της αγοράς, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη σταθερότητα στις αγορές ενέργειας της ΕΕ. Η νέα νομοθεσία εισάγει μέτρα για την καλύτερη προστασία της χονδρικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ, καθιστώντας τους λογαριασμούς ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων πιο ασφαλείς από πιθανές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

Έγκαιρη και διαφανής διάδοση πληροφοριών, μέσω ενίσχυσης και στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Οι ευρωβουλευτές καταβάλουν καλές προσπάθειες, είναι αλήθεια, να δείξουν ότι μπορούν να διορθωθούν λάθος αποφάσεις, αλλά αν δούμε την πραγματικότητα θα μείνουμε αποσβολωμένοι από την πραγματικότητα που δείχνει ότι:

Μόνοι κερδισμένοι από τα μέτρα κατά της Ρωσίας είναι  οι ίδιοι οι αμερικάνοι που μπορούν πλέον να πουλούν το δικό τους υγροποιημένο αέριο σε περίπου τριπλάσιες τιμές απ ότι μπορούσαν να διοχετεύσουν οι αγωγοί από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Μάλιστα, στη χώρα μας θα έρχονται πλοία και πλοία με αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο και θα διοχετεύεται μέσω Αλεξανδρούπολης προς την κατανάλωση, όπου δει!

Στην κοροϊδία αυτή, οι ταγοί μας, όλοι οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στην ουσία όμως, οι καταναλωτές της ΕΕ πληρώνουν διπλο-τριπλάσιες τις τιμές ενέργειας και μάλιστα διοχετεύεται πλέον ανοικτά, απ ότι διαβάζουμε αυξήθηκαν οι εισαγωγές αερίου κατά 40% από τη Ρωσία, υγροποιημένο και αυτό και σε υψηλότερες τιμές το 2023, φτάνοντας σε υψηλότερα επίπεδα απότι το 2021 πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για να ξέρουμε ότι και οι φίλοι Ρώσοι κερδίζουν ικανοποιητικά τη ζωή τους. Μόνο που οι Έλληνες που δέχονταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και με γεμάτα πορτοφόλια από τη φίλη Ρωσία κατευθύνονται πλέον, περισσότερο μόνιμα στη γείτονα, με την οποία δεν έχουμε ούτε κυρώσεις, ούτε αντίμετρα!

Πάντως μέσα στον ορυμαγδό αυτόν, που κρύβουν την αλήθεια οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι σέβονται τις αρχές της νομικής συνοχής και διαφάνειας, της ενισχυμένης ευρωπαϊκής διάστασης και της  ενισχυμένης αγοράς, αλλά και δίνουν προσοχή στο να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι μικρότερες εταιρείες… Πάντως, το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής υποστηρίχθηκε από 53 ευρωβουλευτές, 6 ψήφισαν κατά και 2 απείχαν.

Στο σκηνικό αυτό πρέπει να δούμε και τις προθέσεις της αποτυχίας της εκτελεστικής εξουσίας που ακούει στο όνομα πρόεδρος της Κομισιόν, στα πλαίσια της συζήτησης για την κατάσταση της ΕΈ[2]. Ο λόγος που θα εκφωνήσει η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν εννέα μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου 2024, θα αφορά βασικά τις προτεραιότητες της Επιτροπής της για το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της. Αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη για μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής επίθεσης, στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της ΕΕ, στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προστασία των βασικών ευρωπαϊκών αξιών.

Η συζήτηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί σημαντική στιγμή λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΕΕ, αλλά δεν ευελπιστούμε να δούμε τους ευρωβουλευτές να ασκήσουν κριτική, ως οφείλουν.

Δεν διαθέτουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της ΕΕ ακόμη τη δύναμη να ασκήσουν κριτική για τους ηγέτες που παίρνουν λάθος αποφάσεις, για το βασικό λόγο ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για το πώς επέτρεψαν την φτωχοποίηση των μαζών σε ολόκληρη την ΕΕ, που οδηγεί σταδιακά σε παρεκκλίσεις προς  ακροδεξιές καταστάσεις και φασιστικές τακτικές απ άκρου σ άκρον της ΕΕ. Το αυγό του φιδιού επανεμφανίζεται πάλι και οι πολιτικοί ταγοί αναρωτιούνται και δεν καταλαβαίνουν το κρητικό απόφθεγμα «το φίδι βλέπουν και το σερμό (ίχνος) του ψάχνουν να βρουν;»  

 

 

[1] https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230904IPR04619/meps-back-plans-to-protect-consumers-from-energy-market-manipulation

[2] https://www.europarl.europa.eu/news/el/agenda/briefing/2023-09-11/0/suzitisi-gia-tin-katastasi-tis-europaikis-enosis-me-tin-ursula-von-der-leyen