Παραπαίει η Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:25

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Μεταξύ υπερτονισμού της επιτυχίας και απόλυτης σιωπής των αποτυχιών της,  η καθορισμένη τελευταία ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, πριν τις ερχόμενες ευρωεκλογές, έλαβε χώρα στις 13/09/2023, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η λογική που αρμόζει στην πρόεδρο είναι να της ευχηθούν αυτοί που την επέλεξαν να πάει στο καλό. Γι αυτό διαβάζουμε ότι ίσως μετακινηθεί στη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, που ούτε αυτό θα είναι καλό για τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά πλέον μας έχει γίνει συνείδηση ότι η βορειοατλαντική συμμαχία μονίμως αλληθωρίζει προς την πλευρά της Τουρκίας. Είτε μείνει, είτε φύγει η κυρία πρόεδρος, για τη χώρα μας δεν πρόκειται να είναι «επικερδής»[1].

Ένα σίγουρο μέρος της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν ήταν τα ερωτήματα που ήδη απασχολούν την ευρωπαϊκή καθημερινότητα, στην αποστροφή της για το τι θα αποφασίσουν ποιο μέλλον και ποια Ευρώπη επιθυμούν οι πολίτες της.

Μεταξύ των ψηφοφόρων θα είναι και εκατομμύρια πολίτες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι νεότεροι από τους οποίους γεννήθηκαν το 2008.

Την ώρα που θα βρεθούν πίσω από το παραβάν, θα σκεφτούν τι έχει σημασία για εκείνους.

Θα σκεφτούν τον πόλεμο που μαίνεται στα σύνορά μας.

Ή τις συνέπειες της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις ζωές τους η τεχνητή νοημοσύνη.

Ή τις πιθανότητες να αποκτήσουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Για να γίνει η αρχή πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ώστε να εναποθέσουν στα χέρια μας τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους.

Αυτό είναι και το νόημα όλης της ομιλίας της Γερμανίδας προέδρου, γεμάτη από στοχασμούς και ατελείς συγκρίσεις, από ελλείψεις και φανταστικές επιτυχίες σε έναν πληθυσμό (τον ευρωπαϊκό πληθυσμό) που με γοργούς ρυθμούς οδηγείται στη φτωχοποίησή του, με ένα ανύπαρκτο όραμα της δημοκρατίας, πλήρως ποδοπατημένης!

Ποδοπατημένης αφού η ΕΕ έχει πλήρως απομακρυνθεί από τα οράματα των ιδρυτών της και έχει περιπέσει σε κατάσταση που δυσχεραίνεται η ανάταξη σε πιο υγιείς δρόμους.

Το ζήτημα για την  πρόεδρο της Κομισιόν δεν είναι να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που οδηγούν στη φτωχοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά στο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που θα ψηφίσουν.

Και για να πείσει με τα λόγια της ανέφερε στη συνέχεια, ότι «μέσα στις επόμενες 300 ημέρες πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο που μας εμπιστεύτηκαν».

Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι πραγματικά έγινε τα χρόνια της διακυβέρνησης της Κομισιόν από την κυρία φον ντερ Λάϊεν θα αναφερθούμε σε ένα σημείο  της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και σε ένα καυτό θέμα της μετανάστευσης.

Στο πρώτο σημείο αναφέρει στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν, ότι «Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, αποτελεί πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία.

Ωστόσο, επί του παρόντος αντιμετωπίζει έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια — σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη.

Δεν αγνοεί, βέβαια, η κυρία πρόεδρος, ότι ο συνδυασμός των προκλήσεων δεν είναι δημιούργημα μιας μέρας, αλλά σειράς ετών. Έτσι τίθεται το ερώτημα γιατί δεν προτάθηκαν δέσμες μέτρων όχι μόνο για την αιολική, αλλά και για τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;  Δεν αγνοεί πλέον, ο μέσος Ευρωπαίος ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  σημαίνει υποχώρηση της χρήσης των επιβαρυντικών υλικών για παραγωγή ενέργειας (πετρέλαια, λιγνίτες κ.ά). Όπως δεν αγνοεί ο ίδιος, ότι είμαστε ανίκανοι να προσαρμόσουμε την τεχνολογία μας στις νέες συνθήκες και στις διαφαινόμενες προοπτικές.

Και βρεθήκαμε ελέω Αμερικάνων στους οποίους έχει προσδεθεί πισθάγκωνα η εν λόγω πρόεδρος  να πληρώνουμε τριπλό και τετραπλάσιες τιμές του ίδιου αερίου που έρεε για την ανάπτυξη όλης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Το ίδιο παρατηρούμε και στο δεύτερο σημείο που θίγουμε εδώ: Στο πρόβλημα της μετανάστευσης, για την οποία η πρόεδρος αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανίκανη να βρει λύσεις και να προτείνει μέτρα και νέες νομοθεσίες, διαβάζουμε από την ομιλία της  όσα αναφέρει για το θέμα:

«Δεν ξεχνάμε ότι στον τομέα της μετανάστευσης απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες. Οι προσπάθειες αυτές είναι παραπάνω από σημαντικές για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων. Η νομοθεσία μας όμως είναι πάνω από είκοσι ετών και πρέπει να επικαιροποιηθεί επειγόντως. Έτσι λοιπόν, χρειαζόμαστε νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Μάλιστα 4 ημέρες μετά ανακοινώνει ότι η ίδια κατευθύνεται στη Λαμπεντούζα, καθώς η Ιταλία μάχεται το μεταναστευτικό κύμα, μετά από αίτημα της Ιταλίας που ζητά ναυτικό αποκλεισμό κατά των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο[2].

Και το ερώτημα δεν είναι άλλο από το γιατί δεν έδρασε προς την απαιτούμενη κατεύθυνση η ίδια, τώρα και πέντε χρόνια που είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι δυσεπίλυτο και υπάρχει έντονη ανάγκη να βρεθούν λύσεις διαρκείας.

Στο σημερινό μας σημείωμα δεν αναφερθήκαμε στη γεωργία για την οποία η κυρία πρόεδρος της Κομισιόν είπε στην ομιλία της «Πολλοί υποστηρίζουν ήδη σήμερα τη στροφή σε μια πιο βιώσιμη γεωργία». Και σβήνει με μια μονοκονδυλιά  την ήδη προβληματική πολιτική που υποστήριξε τα χρόνια της διακυβέρνησής της «από το αγρόκτημα στο πιάτο», αναφέροντας ότι «θέλουμε να ξεκινήσουμε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ».

Γίνεται κατανοητό γιατί παραπαίει η ΕΕ.

Η συνολική πρόσδεση πίσω από το αμερικάνικο άρμα της ΕΕ και της εκτελεστικής της εξουσίας δια μέσου της προέδρου φον ντερ Λάϊεν, οδηγεί στη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των ήδη διαπιστωμένων 95 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη έχασε την αποτελεσματικότητα που της έδινε προβάδισμα στη διπλωματία και σύρεται πίσω από ένα δηλωμένο εχθρό της που είναι ο Αμερικάνος.

Αν δεν αντιδράσουν οι πολίτες της Ένωσης, πριν είναι ήδη (που είναι) πολύ αργά, θα εξακολουθήσουμε να διαπιστώνουμε τη μεγέθυνση της φτωχοποίησης και τη συμπαρομαρτούσα κατακρήμνιση προς την ακροδεξιά και φασιστική λαίλαπα!

 

[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/SPEECH_23_4426?pk_campaign=ENER%20Newsletter%20September%202023

[2] https://www.politico.eu/article/eu-commission-von-der-leyen-heads-to-lampedusa-amid-migrant-surge-giorgia-meloni-italy/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Von%20der%20Leyen%20heads%20to%20Lampedusa%20as%20Italy%20battles%20migrant%20surge