Του Δημ. Α. Σιδερή, ομ.καθηγητή καρδιολογίας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ

  • Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2019 - 06:22

Ένα είναι η έκρηξη της Σαντορίνης. Το άλλο είναι οι φωνές. Αναγνωρίζομε τη διαφορά της φαντασίας από την πραγματικότητα. Κάποιοι όμως δεν την ξεχωρίζουν. Αν τύχει να έχουν και ηγετικές ικανότητες παρασύρουν τον κόσμον όλο. Ο Παύλος άκουσε τη φωνή: "Τι με διώκεις;". Δίδαξε ότι όλοι είναι ίσοι, Ιουδαίοι και Έλληνες, άντρες και γυναίκες, δούλοι και ελεύθεροι. Αγάπη! Τον ακολούθησαν σε όλα, εκτός από τη διδαχή του για ισότητα και αγάπη! Ο Μωάμεθ, στις επιληπτικές κρίσεις του άκουγε τη φωνή του Θεού, τη μετέφερε στους μαθητές του κι αυτοί την έγραφαν στο Κοράνι. Ελευθερία από ειδωλολάτρες και τους ιδιοκτήτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ήταν, και ως σήμερα είναι, οι Εβραίοι. Με βία. Είχαν προηγηθεί άλλα. Οι ήρωες γίνονταν ένδοξοι με φρικτές πράξεις και η κατάρα τους μεταφερόταν σε πολλές γενιές, κάποτε και ως σήμερα.

Ο Τάνταλος, δοκιμάζοντας την παντογνωσία των θεών, τους πρόσφερε δείπνο το γιο του. Αυτοί όμως κατάλαβαν την απάτη, αποκατέστησαν το Πελοπάκι κι αυτό έφθασε στην Πελοπόννησο, νίκησε με απάτη σε αγώνες, έγινε ένδοξος και μετέφερε την κατάρα στους απογόνους του, τον κερατά Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα με την ένδοξη ζωή και τον άδοξο θάνατο. Ο γιος του Ορέστης, για να καθαρθεί από τις Ερινύες, κατέφυγε στους δημοκρατικά κληρωμένους δικαστές του Αρείου Πάγου.

Ο Μωυσής άκουσε τη φωνή του Θεού, ενώ μια βάτος φλεγόταν χωρίς να καίγεται. Μετέφερε τις εντολές Του στους συμπολίτες του, τους ελευθέρωσε από τους Αιγυπτίους και ξεκίνησε αναζητώντας τη γη της Επαγγελίας, τριγυρνώντας στην έρημο. Ώσπου ο διάδοχός του, Ιησούς του Ναυή, αποφάσισε. Εδώ είναι! Έβαλε κατασκόπους στην Ιεριχώ κι όταν ήχησαν οι σάλπιγγες, αυτοί γκρέμισαν τα τείχη και οι εισβολείς κυρίευσαν την πόλη. Με ανάλογη μπαμπεσιά του Οδυσσέα, οι Έλληνες κυρίευσαν την πολιτισμένη Τροία και τη μετέβαλαν σε στάχτη.

Πάμε πιο παλιά. Ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα. Δεν είχαν γονείς, διότι κανένας δεν χρειαζόταν να τους θυμάται, αφού δεν υπήρχε περιουσία για να κληρονομηθεί σε κάποιους. Με πρωτοβουλία της Εύας, μητριαρχία βλέπεις, επιβλήθηκαν απαγορεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία κεφαλαίου. Απαγορεύσεις διατροφικές (απαγορευμένος καρπός) και γενετήσιες (κάλυψη γεννητικών οργάνων, απαγόρευση αιμομιξίας). Πλήρωσαν αυτοί και οι απόγονοί τους τη θεϊκή παρακοή, ώσπου μας γλίτωσε με τη θυσία του ο υιός του Ανθρώπου. Έγινε αργότερα η έκρηξη της Σαντορίνης. Λεβιάθαν ήταν το φρικτό θαλάσσιο τέρας που ξερνούσε φωτιές και σήκωνε τσουνάμια. Ιλιγγιώδεις ποσότητες νερού εκτινάχθηκαν στον ουρανό από όπου άρχισαν να πέφτουν, με κατακλυσμούς. Πνίγηκαν όλοι οι άνθρωποι (ή αυτοί που επέζησαν δεν άφησαν γραπτή ιστορία κι επομένως ξεχάσθηκαν, δεν υπήρχαν). Γλίτωσε μόνο ο Νώε. Όταν τραβήχτηκαν τα νερά, φύτεψε αμπέλι, έκανε κρασί, ήπιε και μέθυσε. Τσίτσιδος, τον πήρε ο ύπνος. Ο γιος του ο Χαμ (σημαίνει μαυριδερός), ντράπηκε, κάλεσε τα αδέλφια του να δουν τα χάλια του πατέρα, αλλ΄ αυτοί, πισωπατώντας για να μην τον δουν, τον σκέπασαν. Κι όταν ξύπνησε, του σφύριξαν τα καμώματα του Χαμ. Τον καταράστηκε να γίνει δούλος των αδελφών του. Ο Χαμ έφυγε στην Αφρική. Κι άντε να πείσεις τώρα τον κόσμο ότι οι Χαμίτες, οι μαύροι, οι αράπηδες, δεν προορίζονται να είναι δούλοι, να κάνουν αέρα στους λευκούς αδελφούς τους.

Ο τρίτος γιος του Νώε, ο Ιάφεθ, ήλθε στην Ευρώπη, όπου το "φ" το πρόφεραν "π" κι ο Ιάφεθ έγινε Ιαπετός. Οι ντόπιοι άρχοντες, Δίας και λοιποί, έκαναν φοβερό αγώνα να αποκαταστήσουν την τάξη από τα τρομακτικά τέρατα που είχαν ξεπηδήσει από το Ηφαίστειο, Γίγαντες, Τιτάνες, Κύκλωπες, Εκατόγχειρες, Τυφοέας. Ο Ιαπετός βοήθησε με την πείρα που είχε. Ο γιος του, ο Προμηθέας, βοήθησε τους ανθρώπους, προδίδοντας τη γενιά των θεών, στην οποία ανήκε. Τιμωρήθηκε βαριά, αλυσοδεμένος στον Καύκασο, να του τρώει κάθε μέρα το συκώτι ο αετός του Δία, ώσπου τον γλίτωσε ο υιός του ανθρώπου, ο Ηρακλής.

Απόγονος του Νώε από το Σημ, τον πρωτότοκο, ήταν ο Αβραάμ. Μεγαλοφυής, νίκησε πολλούς γειτόνους κάνοντας συμμαχίες, κι άκουσε τις φωνές που ακούν οι μεγάλοι αρχηγοί. Χρειαζόταν βία και βία ασκούσαν οι άντρες, όχι οι γυναίκες. Έπρεπε να φέρει την πατριαρχία. Πώς; Μα απλούστατα θα σημάδευε σωματικά όλα τα παιδιά στο όργανο που μόνο τα αγόρια έχουν. Περιτομή! Σε ανταμοιβή της υπακοής του, ο Θεός του χάρισε όλη την ευλογημένη γη από το Νείλο ως τον Ευφράτη. Μόνο που ο Αβραάμ δεν έκανε παιδιά! Τελικά τα κατάφερε, όχι όμως και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Έκανε πρωτότοκο τον Ισμαήλ από μια δούλη παλλακίδα, την Άγαρ. Στη συνέχεια και η ηλικιωμένη νόμιμη γυναίκα του, η Σάρα, έτεκε τον Ισαάκ, αφού είχε φιλοξενήσει υποδειγματικά ο Αβραάμ έναν ξένο (ήταν άγγελος Κυρίου). Σε ποιον ανήκε τώρα η κληρονομιά; Στον πρωτότοκο από την παλλακίδα ή στο δευτερότοκο από τη νόμιμη γυναίκα; Η διαφωνία και η διεκδίκηση της ίδιας γης συνεχίζεται ως σήμερα αμείλικτη με τους απογόνους των δυο γιων, τους Άραβες, Ισμαηλίτες, Αγαρηνούς και τους Ισαακίτες Εβραίους.

Οι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη και έγιναν ένδοξοι με το Δαβίδ, το Σολομώντα και άλλους, ιδιαίτερα, επειδή άφησαν γραπτή ιστορία και θυμούνται αυτοί κι όλοι οι άνθρωποι το παρελθόν τους. Δεν ησύχασαν. Οι ντόπιοι δεν τους άφηναν σε ησυχία. Επειδή το "π" προφέρεται από αυτούς "φ", οι Γραφές τους αναφέρουν όχι ως Παλαιστίνιους, αλλά ως Φιλισταίους. Υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Εβραίους και ανταπέδιδαν τα ίσα. Ο εγγονός του Αβραάμ, ο Ιακώβ έκλεψε με μπαμπεσιά τα πρωτοτόκια και την πατρική ευλογία (γονική παροχή) από τον αδελφό του. Έκανε 12 παιδιά και πολλά κορίτσια. Ένα κορίτσι το ερωτεύθηκε ένα βασιλόπουλο από το γειτονικό χωριό και τη ζήτησε σε γάμο. Απαίτησαν τα αδέλφια να περιτμηθεί κι ο γαμπρός και όλο το χωριό. Δέχθηκαν. Κι όταν όλο το χωριό ήταν πονεμένο, επέδραμαν και τους έσφαξαν. Τόσκασαν κυνηγημένοι. Όταν επέστρεψαν, είχαν να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους. Μετά τη σταύρωση του Ιησού, οι Ρωμαίοι τους σκόρπισαν σε όλο τον κόσμο. Πριν από 6 δεκαετίες, μετά το φρικτό ολοκαύτωμα, επέστρεψαν για να ξαναντιμετωπίσουν τους Φιλισταίους. Πώς να τα βρουν τώρα;

Η μυθολογία, όχι η ιστορία, οι φωνές, όχι η λογική, προδιαγράφουν τη μοίρα μας. Ακούμε φωνές από τα ΜΜΕ. Λένε πως όλοι οι ξένοι, και οι μισοί από εμάς (όχι εμείς, οι άλλοι μισοί) είναι φασίστες ή ανθέλληνες. Πώς να αντισταθούμε στις φωνές;

Διαβάστε ακόμα