Ρ. Βελισσαροπούλου: "Η ανακύκλωση είναι πάρα πολύ σημαντική για τη ζωή μας και τον τόπο μας"

Ξεχωριστή διάκριση για την ανακύκλωση συσκευών στην Κέα

Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά δέχτηκαν στον Δήμο Κέας, τα συγχαρητήρια της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», καθώς όπως έκαναν γνωστό, το νησί κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανά την Ελλάδα, στη συλλογή Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. Ο Δήμος Κέας, παρέδωσε το 2023 την ποσότητα των 15.030 κιλών αποβλήτων προς ανακύκλωση, επιτυγχάνοντας τον ετήσιο στόχο του και αποκομίζοντας μεγαλύτερα έσοδα από την εταιρεία ανακύκλωσης.

Όπως τονίζουν στον Δήμο, το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει στην πράξη πόσο ψηλά στις προτεραιότητες είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αποφυγή επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο νησί της Κέας. Η δήμαρχος, Ρένα Βελισσαροπούλου, ευχαρίστησε σε ανακοίνωσή της, τους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου για τις επίμονες προσπάθειες τους, τους ευσυνείδητους και υπεύθυνους δημότες που συμβάλλουν στη βελτιωμένη καθημερινότητα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το περιβάλλον, ενώ τόνισε, ότι, "το 2024 στοχεύουμε ακόμα ψηλότερα. Με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και τη συνεργασία όλων μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, το νησί μας θα διατηρήσει τον φυσικό του πλούτο και την “πράσινη” ταυτότητά του."

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπερπροσπάθεια θα έλεγα"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" γι’ αυτή τη σημαντική διάκριση του νησιού της στον τομέα της ανακύκλωσης Μεταξύ άλλων, τόνισε πως, "η ανακύκλωση είναι ένα κομμάτι πάρα πολύ σημαντικό στη ζωή μας και εξίσου σημαντικό για τον τόπο μας. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση γενικότερα στην ανακύκλωση. Σε ότι αφορά στην ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπερπροσπάθεια θα έλεγα, ώστε να παίρνουμε όλες αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές από όπου βρίσκονται για να τις ανακυκλώνουμε, γιατί αυτή η διαδικασία αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο θέλουμε και οφείλουμε να προστατέψουμε." Όσο για τον κόσμο και το πόσο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες αναφέρει ότι, "ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά και κυρίως επειδή δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι τρεις μήνες που έχουμε τον τουρισμό αλλά μας ενδιαφέρουν οι 12 μήνες το χρόνο. Ο κόσμος το αντιμετωπίζει πολύ θετικά το κομμάτι της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών, ενώ γίνεται και προσπάθεια να εμπλουτίσουμε την ανακύκλωση και στα υπόλοιπα ρεύματα, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ενώ κάνουμε ανακύκλωση σε ρούχα, μέχρι και σε στρώματα."

"Στα σχέδια μας είναι να δημιουργήσουμε μία καμπάνια, για την αξία της ανακύκλωσης"

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια και αν υπάρχει κάτι που ετοιμάζεται στο νησί της Κέας, η κ. Βελισσαροπούλου, είπε ότι, "στα σχέδια μας είναι να δημιουργήσουμε μία καμπάνια, η οποία να υπενθυμίζει σταθερά και στους νέους κατοίκους αλλά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, την αξία της ανακύκλωσης. Ήδη έχουμε βάλει σε όλους τους χώρους, αναλυτικούς οδηγούς, για το τι ανακυκλώνουμε, ώστε να μην υπάρχει απορία για το αν κάτι είναι ανακυκλώσιμο ή όχι. Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να γίνεται με σωστό τρόπο η ανακύκλωση και να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση ευαισθητοποίησης του κόσμου."

Η συνεργασία με την «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ»

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Κέας έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», που είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού - Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, προς το Δήμο Κέας, "Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικές. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, η έξαρση στο φαινόμενο της παράνομης διακίνησης αποβλήτων έχουν αντίκτυπο στην ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των ΑΗΗΕ. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Κέας κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις συλλογής ΑΗΗΕ για το 2023 και θα θέλαμε να σας συγχαρούμε γι’ αυτές σας τις προσπάθειες αλλά και να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο ώστε να συνεχίσετε αυτό το πολύ δύσκολο έργο σας."

Η συγχαρητήρια επιστολή

Η συγχαρητήρια επιστολή προς τον Δήμο, συνεχίζει με τα αριθμητικά αποτελέσματα, που αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι: "Με μεγάλη ικανοποίηση, σας ενημερώνουμε ότι η συνολική ποσότητα ΑΗΗΕ που παρέδωσε ο Δήμος Κέας το 2023 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς διαχείριση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι 15030 k g . ποσότητα με την οποία ο Δήμος επιτυγχάνει τον στόχο συλλογής σύμφωνα με την μεταξύ μας σύμβαση. Το επίτευγμα αυτό του Δήμου σας έχει ιδιαίτερη σημασία για το Σύστημά μας αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, δεδομένου ότι έτσι αποδεικνύετε στην πράξη ότι έχετε θέσει σε πολύ υψηλό βαθμό την πολιτική σας για το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι:

α. Στην προστασία περιβάλλοντος από τα απόβλητα αυτά.

β. Στη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ.

γ. Στην εξοικονόμηση πρώτων υλών για την παραγωγική διαδικασία.

δ. Στην καλή εικόνα και προβολή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Δήμου σας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας αυτή προς εσάς κ. δήμαρχε και να σας συγχαρούμε, όπως και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το περιβάλλον, με ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους, δηλώνοντας πως το Σύστημά μας θα συνεχίσει να στηρίζει και να είναι αρωγός στο Δήμο Κέας, για την επιτυχή συνέχιση του προγράμματος αυτού. Πιστεύουμε ότι και το 2024, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που και εσείς και το Σύστημα προσδοκούμε."

Που γίνεται στην Κέα ανακύκλωση συσκευών;

Στις οδηγίες που υπάρχουν στον Δήμο αναφέρεται, ότι, "στην Κέα εδώ και αρκετά χρόνια απαλλασσόμαστε από τις ηλεκτρικές συσκευές μας χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Δεν τις εγκαταλείπουμε στη φύση ή στο δρόμο. Τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Πώς; Τις ανακυκλώνουμε αφήνοντας στις στο ειδικό container για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών δίπλα στα Δημοτικά Σφαγεία. Για τις μπαταρίες και τις λάμπες υπάρχουν ειδικοί κάδοι στα δημοτικά κτήρια."

Μεγάλες Συσκευές

Τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) μπορούν να μεταφερθούν στο container στο χώρο του Δήμου, δίπλα στα Δημοτικά Σφαγεία. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Κέας.

Μπαταρίες & Λαμπτήρες

Οι μπαταρίες και οι λάμπες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης οι οποίοι βρίσκονται στα δημοτικά κτήρια. Είναι σημαντικό να τοποθετούνται οι λάμπες στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Ανακυκλώνονται όλοι οι λαμπτήρες οικονομίας, φθορισμού, καθώς και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Στη συσκευασία τους έχουν το σήμα του διαγραμμένου κάδου.