Άσκηση του Λιμεναρχείου Σύρου σε συνεργασία με τη SEKAVIN για περιστατικά ρύπανσης από πλοία

Απόλυτη ετοιμότητα απέναντι στη θαλάσσια ρύπανση

Σε πλήρη και απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται το Λιμεναρχείο Σύρου προκειμένου να ανταποκριθεί σε απευκταίο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης, με το προσωπικό του να επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και αμεσότητα στο πλαίσιο της άσκησης που αναπτύχθηκε χθες, σε θαλάσσιο τμήμα της λιμενολεκάνης Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο των διάφορων ασκήσεων που οφείλει να πραγματοποιεί το Λιμεναρχείο Σύρου, υπό τον συντονισμό του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση και σε συνεργασία με την SEKAVIN, ανέπτυξαν ένα σενάριο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Ειδικότερα, στο σημείο που παραμένει πλαγιοδετημένο το δεξαμενόπλοιο SEKAVIN, “ξεδιπλώθηκε” συνολικά η εφαρμογή του τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, με το προσωπικό του Λιμεναρχείο Σύρου καθώς και της εταιρείας SEKAVIN, που υποτίθεται πως ήταν ο ρυπαίνων, να αντιμετωπίζουν το περιστατικό.

Όπως προβλέπεται, τοποθετήθηκε εντός λίγων λεπτών ειδικό πλωτό φράγμα με τη συνδρομή πλωτών μέσων και των δύο πλευρών, ενώ ακολούθησε η διαδικασία της απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής στην οποία υποτίθεται υπήρξε διαρροή πετρελαίου.

Για την άσκηση κατέπλευσαν στην περιοχή τα πλωτά μέσα του Λιμεναρχείου και της SEKAVIN, όπως επίσης χρησιμοποιήθηκε και ο εξοπλισμός ξηράς. Πιο αναλυτικά έσπευσε στο σημείο το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύρου, όπως και το αντιρρυπαντικό σκάφος, ενώ ακόμη και τα πλωτά μέσα της SEKAVIN.

Η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία. Στο σημείο εκτός από τους συμμετέχοντες λιμενικούς και το προσωπικό της εταιρείας βρέθηκε και ο διοικητής της 6ης ΠΕΔΙΛΣ, Ιάκωβος Γκίζης και ο διευθυντής της SEKAVIN.

Αξίζει να αναφερθεί πως, τελευταίο σοβαρό περιστατικό ρύπανσης εντός του λιμένα της πόλης είχε προκληθεί προ αρκετών ετών και συγκεκριμένα το 2008, με τους τότε υπεύθυνους να αντιμετωπίζουν επαρκώς την κατάσταση.