Παράταση του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα των Κυκλάδων έως τις 12:00 και έως τις 02:00 για Μύκονο, Θήρα και Νάξο αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ξενύχτι» και για τα καταστήματα το καλοκαίρι

Την παράταση του θερινού ωραρίου λειτουργίας, για τα καταστήματα του νομού Κυκλάδων, αποφάσισε, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στη Σύρο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Με εισήγηση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Επιχειρηματικότητας, μετά από διαβούλευση με τους κατά τόπους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και σε συμφωνία με τη μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισε για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, την  παράταση του ωραρίου και την κατ' εξαίρεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κάθε είδους, καθ' όλες τις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 8:00 π.μ. έως 24:00, για το διάστημα από 1/4/2017 έως 31/10/2017.

Επίσης,  βάσει του άρθρου 12 του Νόμου 4242/2014, που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές, αποφάσισε την κατ' εξαίρεση λειτουργία τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, από τις 8:00 π.μ. έως 24:00, για το διάστημα από 1/4/2017 έως 31/10/2017, των κάτωθι καταστημάτων:

1) Των εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση, όπως ειδών λαϊκής τέχνης, γουναράδικων, δερμάτινων ειδών, αργυροχρυσοχοείων, τροφίμων, ποτών και τουριστικών ειδών έως τις 24:00 μμ, με την αυστηρή προϋπόθεση της αποκλειστικής πώλησης ειδών που προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας αυτών ή στην έναρξη επιτηδεύματος.

2) Των αρτοποιείων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων και οπωροπωλείων,  βάσει του άρθρου 12 του Νόμου 4242/2014.

Ειδικά για τα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη και Νάξο και κατόπιν αιτήματος των κατά τόπους τοπικών φορέων, το παραπάνω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, επεκτείνεται μέχρι και τις 2:00 π.μ., ενώ τονίζεται, πως από το παραπάνω ωράριο εξαιρούνται οι υπεραγορές λιανικού εμπορίου.

Θήρα, Νάξος και Μύκονος με ανοιχτά μαγαζιά ως τις 02:00

Σύμφωνα με την εισήγηση του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, «για τα νησιά του Νομού Κυκλάδων, προτείνεται η παράταση – επιμήκυνση του ενιαίου πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, για το διάστημα έως 31/10/2017 από τις 8 μ.μ. έως τις 12», ενώ «ειδικά για τη Σαντορίνη, προτείνουμε για την περίοδο του θερινού ωραρίου, την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων, για όλη την εβδομάδα, από τις 7:30 έως τις 02:00, λαμβάνοντας υπόψιν και την εισήγηση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας. Ομοίως, για τη Νάξο, ο Εμπορ/κός Σύλλογος Νάξου, έχει εισηγηθεί και με τη σειρά μας εισηγούμαστε κι εμείς, για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 02:00. Επίσης, προτείνεται και η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων της Μυκόνου έως τη 01:00 το πρωί, όπως προκύπτει από την εισήγηση του τοπικού φορέα». Όσον αφορά στην περίπτωση της Μυκόνου, έπειτα από παραίνεση του Περιφερειάρχη, το ωράριο παρατάθηκε έως και τις 02:00.

Όσον αφορά στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εκτός των 7 οριζόμενων από τη μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, «συνεχίζει να ισχύει απόφαση του Π.Σ. από το 2013 και εισηγούμαστε επίσης την εξαίρεση, από την παράταση αυτή του ωραρίου, των σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές λιανικού εμπορίου», κλείνοντας την εισήγησή του με την υπενθύμιση, πως σε όλες τις περιπτώσεις, για τους εργαζομένους ισχύουν, όσα ορίζει η εργασιακή νομοθεσία.

«Ηχηρή» σιγή από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, η απουσία γνωμοδότησης από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, δεδομένου, ότι αυτή είχε ζητηθεί με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ως εκ τούτου, ελήφθησαν υπόψιν μόνο οι εισηγήσεις των τοπικών εμπορικών/επαγγελματικών συλλόγων.

Όπως τόνισε η περιφερειακή σύμβουλςο της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Άννα Μαυρουδή, «θεωρούμε ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων. Κατά συνέπεια, υπάρχουν μόνο οι εισηγήσεις των Συλλόγων Εμποροεπαγγελματιών για τις Κυκλάδες».

Επίσης, η κ. Μαυρουδή σημείωσε, πως «θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε πραγματικά να τηρείται η κείμενη νομοθεσία, τόσο ως προς τον εργασιακό βίο, όσο και ως προς την τήρηση του ωραρίου».

«Απαρχαιωμένο» το θεσμικό πλαίσιο

Παρέμβαση επί του θέματος πραγματοποίησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος υποστήριξε, πως το ζήτημα, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, θα έπρεπε να επανεξεταστεί, δεδομένης της τουριστικής ανάπτυξης, στην οποία τα τελευταία χρόνια στρέφεται η Ελλάδα.

«Νομίζω, ότι ως περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να παρέμβουμε, τόσο για το θέμα ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, όσο και για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αν κάτι έχει απομείνει στην Ελλάδα, που να μπορεί να της δώσει εισόδημα και να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, είναι ο τουρισμός», σημείωσε. «Έχουμε τουριστικές επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν κάτω από ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και ισοπεδωτικά. Ό,τι ισχύει το Δεκέμβρη για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Μύκονο, ισχύει και τον Αύγουστο. Πώς γίνεται αυτό; Είναι το ίδιο νησί; Εξυπηρετεί τους ίδιους ανθρώπους;».

Ως εκ τούτου, όπως επεσήμανε, «νομίζω λοιπόν ότι πρέπει εμείς να το αναδείξουμε αυτό το θέμα του ωραρίου. Πραγματικά τώρα, τα καταστήματα στη Μύκονο, ποιο μαγαζί θα κλείσει 01:00 στη Μύκονο; Ή και 02:00 ή και 03:00; Αναγκάζουμε ανθρώπους να είναι παράνομοι διότι είναι παράλογο το πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία τους. Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί, που δεν μπορούν να έχουν ωράριο και θα έπρεπε να είμαστε και χαρούμενοι που δεν έχουν ωράριο και παράγουν ουσιαστικό εισόδημα 24 ώρες το 24ωρο και δίνουν δουλειά».

Τόνισε μάλιστα, πως «αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει η πολιτεία, είναι το αν τηρείται η εργατική νομοθεσία, το φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούν κλπ. Το ωράριο, θα έπρεπε σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας – και είναι πολλές αυτές οι περιοχές το καλοκαίρι – να είναι ελεύθερο, όπως είναι και σε άλλα κράτη, αν πραγματικά θέλουμε ο τουρισμός μας να κάνει ένα βήμα μπρος. Δεν μπορεί να λειτουργούν νυχτερινά κέντρα στις Κυκλάδες, με το ωράριο που λειτουργούν τώρα, από τη στιγμή που από τα εστιατόρια οι καταναλωτές – τουρίστες, φεύγουν 01:30, ή 02:00 και στις 03:00 είναι υποχρεωμένα τα νυχτερινά κέντρα να κλείσουν. Τι υπηρεσίες παρέχουν στον τουρισμό με αυτό τον τρόπο; Έτσι, αναγκάζουμε και τους επιχειρηματίες να πηγαίνουν αυτόφωρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και με κίνδυνο να κλείσουν και τα καταστήματά τους, επειδή στην ουσία προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρίστα. Άλλα είναι που πρέπει να προσέξει η νομοθεσία, το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και όχι το ωράριο».

 

Ετικέτες: