Οι εξελίξεις στην οικονομία και το εμπόριο καταγράφονται στη μηνιαία έκθεση του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

Σταδιακή βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης

  • Δευτέρα, 3 Ιουλίου, 2017 - 06:22

Τα στοιχεία και τους δείκτες της οικονομίας, για τον Ιούνιο, τα οποία έχουν άμεση αλληλεπίδραση με τον κλάδο του εμπορίου, παρουσίασε το Ινστιτούτο Ενημέρωσης και Εμπορίου της ΕΣΕΕ.

Στο μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ αποτυπώθηκαν συνοπτικά οι κυριότερες τάσεις που επικρατούν στο ελληνικό εμπόριο, μέσω τον μεταβολών που καταγράφονται, ενώ παράλληλα απεικονίζεται η εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, τα οποία επιδρούν πολλαπλασιαστικά στο σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Δείκτες λιανικού εμπορίου

Ο ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα & τα λιπαντικά) σημείωσε σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2017/Απρίλιος 2016) αύξηση κατά 2,8 %, ενώ η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη (Απρίλιος/Μάρτιος 2017) κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 2,2 %, γεγονός που συνδέεται και με τον εορτασμό του Πάσχα στα μέσα του μήνα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη συρρίκνωση του δείκτη την περίοδο Απριλίου/ Μαρτίου 2016 (-1,7%).

Η επίδοση του Απριλίου συγκαταλέγεται στις τρεις καλύτερες του τελευταίου δωδεκαμήνου (Μάιος 2016 – Απρίλιος 2017), σημειώνοντας αξιοπρόσεκτη βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη του περασμένου Μαρτίου.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,8%, όταν την περίοδο Απριλίου 2016/2015 είχε σημειώσει πτώση κατά 2,0%, γεγονός που αποτελεί ένδειξη σταθεροποίησης και σταδιακής βελτίωσης της καταναλωτικής δαπάνης.

Η καλύτερη ετήσια επίδοση του μηνός Απριλίου 2017 εντοπίζεται στην υποκατηγορία «Πωλήσεις εκτός Καταστημάτων» (11,9%), ενώ προκαλεί εντύπωση η ταυτόχρονη μηνιαία αρνητική πρωτιά της συγκεκριμένης υποκατηγορίας (-3,5%).

Η μηνιαία υποχώρηση στις «Πωλήσεις εκτός Καταστημάτων» αποτελεί ένδειξη σταδιακής διόρθωσης, κυρίως των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, μετά τη ραγδαία αύξησή τους το καλοκαίρι του, 2016 οπότε και χαλάρωσαν οι περιορισμοί των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων (“capital controls”).

Εξέλιξη ισοζυγίου αγαθών

Η εντυπωσιακή μηνιαία βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 39,7% τον Απρίλιο του 2017 σε σχέση με το Μάρτιο του ίδιου έτους, οφείλεται αποκλειστικά στην κατακόρυφη πτώση (-23,9%) των εισαγωγών, η οποία υπεραντιστάθμισε την επίδραση από την υποχώρηση των εξαγωγών (-12,0%).

Πρέπει να σημειωθεί πως η μηνιαία συρρίκνωση της εισαγωγικής δραστηριότητας τον Απρίλιο κατά περίπου 1,08 δις €, προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το δραστικό περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται, πως ενώ στη διάρκεια του περασμένου Μαρτίου η αξία των εισαγωγών καυσίμων υπερτερούσε κατά 574 εκ. € από την αντίστοιχη των εξαγωγών, η εν λόγω τάση ανατρέπεται σχεδόν πλήρως στη διάρκεια του Απριλίου, με συνέπεια το ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε οριακά αρνητικά επίπεδα (-24,6 εκ. €).

Η προαναφερθείσα τάση αποδίδεται ως ένα βαθμό στη μεγάλη αύξηση της εγχώριας ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης από τα νοικοκυριά για την επόμενη χειμερινή περίοδο, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στις ροές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενόψει του ενδεχομένου περαιτέρω αυξήσεων των τιμών πετρελαίου στο μέλλον.

Η ετήσια συγκριτική ανάλυση μεταξύ Απριλίου 2017/2016, καταδεικνύει μία βελτίωση ύψους 196,3 εκ. € του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, μία εξέλιξη που εδράζεται στην ελάττωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και σε μικρότερο βαθμό σε εκείνη του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων.

Από τη σύγκριση των δωδεκάμηνων Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017/ Μαΐου 2015 - Απριλίου 2016 προκύπτει μία διεύρυνση των ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 1,24 δις € ή 7,7 %. Εντούτοις, αποτελεί ευοίωνο σημάδι η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,81 δις €, με την αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών κατά 3,05 δις € να αποδίδεται εν πολλοίς στη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας/ρευστότητας της αγοράς, έπειτα από την επιβολή των Capital Controls.

Αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας

Αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του εποχικά διορθωμένου ποσοστού ανεργίας στο 22,5% το Μάρτιο του 2017 από 22,9% το Φεβρουάριο του ίδιου έτους και 23,8% του Μαρτίου του 2016, κατέδειξαν τα δημοσιευθέντα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η σημαντική υποχώρηση του δείκτη για τρίτο συναπτό μήνα ερμηνεύεται μεταξύ άλλων και από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συμπίπτει με την περίοδο πριν την έλευση του Πάσχα. Η παραπάνω εξέλιξη συνετέλεσε στη μηνιαία μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 19.400 άτομα, ενώ σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν (Μάρτιος 2016) οι άνεργοι ελαττώθηκαν κατά 74.500.

Οι πιο ευάλωτες στην ανεργία ηλικιακές ομάδες των 15-24 και 25-34 ετών καταγράφουν μεν τα υψηλότερα ποσοστά, με 46,6% και 29,5% αντίστοιχα, παρατηρείται όμως ταυτόχρονη βελτίωση τόσο σε ετήσια (50,0% και 30,3%) όσο και σε μηνιαία βάση (47,9% και 30,4%).

Περαιτέρω, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα των 55–64 ετών, όπου η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων  παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες, σημειώνει μικρή αλλά σταθερή υποχώρηση στο 19,0%, από 19,7% τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παρά την προαναφερθείσα βελτίωση, τα παραπάνω δεδομένα  υπογραμμίζουν το μέγεθος του προβλήματος και συνηγορούν στην προώθηση αποφασιστικότερων και ποιοτικότερων παρεμβάσεων, όπως η μείωση των ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η δραστική συρρίκνωση των γραφειοκρατικών βαρών. 

Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο στο σύνολο, 22,5 % έναντι 7,9 % στην Ε.Ε. (28), όσο και στους νέους 15–24 ετών, με 46,6 % έναντι 16,9 % στην Ε.Ε. (28).

Ισοζύγιο προσλήψεων–απολύσεων μισθωτών

Στη διάρκεια του Μαΐου 2017 το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων μισθωτών απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο (+7.833 άτομα), κατέγραψε την καλύτερη επίδοση του τελευταίου δωδεκάμηνου, Ιουνίου 2016–Μαΐου 2017.

Στην εν λόγω εξέλιξη συνέβαλαν ουσιωδώς και οι ευοίωνες προσδοκίες για τη φετινή τουριστική κίνηση.

Σε ετήσια συγκριτική βάση, το αυξημένο θετικό ισοζύγιο στο λιανικό εμπόριο του μηνός Μαΐου 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του Μαΐου 2016 κατά 1.769 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, προμηνύει θετικά σημάδια αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αλλά και της απασχόλησης στον υποκλάδο του λιανικού, τα οποία μένει φυσικά να επαληθευτούν στο μέλλον.

Ετικέτες: