Συνάντηση μελών του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου με τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό

“Όχι άλλο χρόνο για τον Ταβουλάρη”

Tη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών που θα δρομολογήσουν την προώθηση της “αμεσότερης και υπαρκτής επενδυτικής πρότασης – λύσης” για την επόμενη ημέρα του Νεωρίου απαίτησαν μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό.

Εκφράζοντας εκ νέου την αγανάκτηση, την αγωνία και την ανησυχία τους για το μέλλον τους και την επιβίωση των οικογενειών τους, με φόντο τις οφειλές της διοίκησης προς τους ίδιους και τη σημερινή κατάσταση του ναυπηγείου, τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου έθεσαν σαφή ερωτήματα προς τον κ. Μαραγκό, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις, καθώς και τη δέσμευση στήριξης των προσπαθειών τους, για ένα Νεώριο με μέλλον.

Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί (09.00) μετέβησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ραντεβού τους με τη Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ίδιοι καυτηρίασαν αρχικά τη στάση του κ. Μαραγκού καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου απέναντι στους εργαζομένους, που όπως ισχυρίστηκε η προσωρινή διοίκηση, διαφέρει ριζικά συγκριτικά με εκείνη του παρελθόντος “φωτογραφίζοντας” έντονα τη σχέση του ίδιου με την παλαιά διοίκηση του Σωματείου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επεσήμαναν κατηγορηματικά πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι στον πρόεδρο του Ομίλου του Νεωρίου, Νίκο Ταβουλάρη, ισχυριζόμενοι πως, αν και τις τελευταίες ώρες γνωστοποιήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ναυπηγείο από δύο επενδυτικά αμερικανικά σχήματα, το οποίο ανέφερε χθες και ο Αμερικανός Πρέσβης, Goeffrey R. Pyatt στις συναντήσεις του, ωστόσο οι ίδιοι, ευθέως δηλώνουν πως, στην πράξη δεν βλέπουν παρά μόνον μία πρόταση που έχει κατατεθεί εγγράφως και “την έχει αποδεχθεί ο κ. Ταβουλάρης” (αναφορά σε πρόταση Ξενοκώστα).

Μάλιστα, καθώς έγινε γνωστό πως, προ της χθεσινής επίσκεψης στη Σύρο του Αμερικανού Πρέσβη, ο κ. Ταβουλάρης συναντήθηκε με τον ίδιο ώστε να του γνωστοποιήσει και μία δεύτερη πρόταση αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Νεώριο, ισχυρίστηκαν πως, αυτή η στάση αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια καθυστέρησης – εκ μέρους του ίδιου - της λύσης εξαγοράς του ναυπηγείου. “Όχι άλλον χρόνο στον Ταβουλάρη” σχολίασαν με ένταση οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου σε επίπεδο άσκησης πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη δρομολόγηση άμεσης λύσης.

Από την πλευρά του Δημάρχου διευκρινίστηκε πως η στήριξη στους ίδιους πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως η πόρτα του Δήμου είναι για όλους και πάντοτε ανοικτή, διευκρινίζοντας τους ωστόσο πως εκ μέρους του Δήμου δεν υπάρχει περιθώριο νομιμοποίησης στήριξης ονομαστικά μίας πρότασης. Ως εκ τούτου, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση τονίσθηκε ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση και επικοινωνία με το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έχουν συναποφασίσει να αποστείλουν επιστολή προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ζητήσουν την επίσπευση της εξέτασης των όποιων προτάσεων έχουν κατατεθεί επίσημα και δρομολογούν - άμεσα - λύση για το ναυπηγείο και τους εργαζομένους του. Ο κ. Μαραγκός μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως θα έχει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο συνάντηση με τον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου για το θέμα, ο οποίος και βρίσκεται ήδη στη Σύρο.

Σημειώνεται πως, εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και ειδικότερα από την προσωρινή διοίκηση ζητήθηκε η σχέση με τον Δήμο “να ξεκινήσει από το μηδέν” αφού κοινός σκοπός είναι “μία βιώσιμη λύση για το ναυπηγείο”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Αλέξης Αθανασίου, Δομένικος Σαγκινέτος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής την οποία κι εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 και ώρα 9:00 π.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου, κ. Γιώργου Μαραγκού, με μέλη της προσωρινής διοίκησης, αλλά και εργαζομένους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αλέξης Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Δομένικος Σαγκινέτος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δούναβης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Δήμαρχος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθούσε, υπογράμμισε ότι η πόρτα του γραφείου του αλλά και του Δήμου ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ανοιχτές για οποιονδήποτε συλλογικό φορέα ή απλό δημότη, πολύ δε περισσότερο για τους εργαζομένους του ναυπηγείου, για οποιοδήποτε ζήτημα, και τόνισε ότι θα είναι διαθέσιμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα τεθεί από όλους τους εργαζομένους καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης.

Μέρος της συνάντησης είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, εκ μέρους και των δύο πλευρών, γύρω από τις χθεσινές συναντήσεις τους με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ.Geoffrey R. Pyatt, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν οι δύο επίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αγοράς του ναυπηγείου από επενδυτικά σχήματα Αμερικανικών συμφερόντων, με την πλήρη και ισότιμη στήριξη της Κυβέρνησης των Η.Π.Α., μία εκ των οποίων έχει ήδη κατατεθεί και εγγράφως προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνάντησης υπήρξε ταύτιση απόψεων αναφορικά με την επιθυμία, βούληση και αποφασιστικότητα, τόσο των εργαζομένων του ναυπηγείου, όσο και του Δήμου, ώστε με στενή συνεργασία, συμπόρευση και κοινές ενέργειες, να ασκηθούν πιέσεις, προς την Κυβέρνηση κυρίως, αλλά και οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά, ώστε κάθε επισήμως κατατεθειμένη πρόταση εξαγοράς του, η οποία θα διασφαλίζει πρωτίστως και κυρίως τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να αξιολογηθεί άμεσα προκειμένου να προωθηθεί και να οριστικοποιηθεί η πλέον αξιόπιστη λύση για την «επόμενη μέρα» με την λειτουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και βιώσιμου ναυπηγείου στη Σύρο.

Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και η επιστολή την οποία θα αποστείλει ο Δήμαρχος προς την Ελληνική Κυβέρνηση και όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με την υπόθεση του Νεωρίου φορείς ή πρόσωπα.