Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στη Σύρο για την δήλωση υποστήριξης επενδυτικών προτάσεων για το ναυπηγείο

Το αμερικανικό ενδιαφέρον στραμμένο στο Νεώριο

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 18 Αυγ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με επισφράγιση από την αμερικανική πρεσβεία πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών συμφερόντων για το ναυπηγείο του Νεωρίου, όπως προέκυψε από την χθεσινή επίσκεψη στη Σύρο και τον κύκλο επαφών του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt.

Με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του Αμερικανού πρέσβη το Νεώριο, στις συναντήσεις του με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ο κ. Pyatt  δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις επενδυτικές προτάσεις αμερικανικών συμφερόντων για το ναυπηγείο.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το ναυπηγείο της Σύρου πρέπει να θεωρείται δεδομένο, επισφραγίζοντας με τον θετικότερο τρόπο όλη την φημολογία της τελευταίας περιόδου και αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για επαναλειτουργία της επιχείρησης και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο στα επενδυτικά σενάρια διαφόρων εθνικοτήτων.

Εκ μέρους του πρέσβη έγινε αναφορά σε δύο επιχειρηματικά σχήματα που εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για το ναυπηγείο του Νεωρίου, καθώς εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς, κρίνεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας η ναυπηγική τους δραστηριοποίηση στον χώρο της Μεσογείου και ιδιαίτερα στο νευραλγικό γεωγραφικό σημείο της Σύρου και ως πάγια τακτική εκφράζεται ισότιμη υποστήριξη και στις δύο προτάσεις.

Ιδιαίτερης σημειολογίας η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στη Σύρο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Οικονομικό Σύμβουλο, Brian Hoyt και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο από το οικονομικό τμήμα της πρεσβείας, καθώς οι επαφές τους με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων στο ναυπηγείο, έγιναν προκειμένου τόσο να καταστήσουν σαφή την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και να καταγράψουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης επίσκεψης όμως δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει την ελαφρότητα αντιμετώπισης εκ μέρους ενός αυτοδιοικητικού εκπροσώπου, ο οποίος, αδυνατώντας, λόγω προσωπικής ανεπάρκειας, να διαχειριστεί σοβαρά θέματα, αρέσκεται στο να τα υποβιβάζει στο δικό του επίπεδο λαϊκισμού και επικοινωνιακής ευτέλειας, όπως άλλωστε λειτούργησε και στην παρούσα περίπτωση.

Η φαιδρότητα με την οποία αντιμετώπισε την επίσκεψη του πρέσβη έγινε αντιληπτή εξ αρχής, όταν ενώ προκάλεσε αναστάτωση σε ολόκληρο το πρόγραμμα του, απλώς για να προηγηθεί όλων των λοιπών συναντήσεων, επικαλούμενος υποχρεώσεις, προκειμένου να έχει το προβάδισμα της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος, εκ των υστέρων επεδίωξε να παραβρεθεί, ακάλεστος, σε μετέπειτα συναντήσεις του πρέσβη, σε ένα ντελίριο άκρατου λαϊκισμού, καταλαμβάνοντας μάλιστα την θέση του καθ’ ύλην αρμοδίου, να παραβρεθεί στη συνάντηση, θεσμικού εκπροσώπου.

Οι πρώτες συναντήσεις

Η σημαντικότητα του αμερικανικού ενδιαφέροντος υπαγόρευσε την αναγκαιότητα σειράς επαφών του Αμερικανού πρέσβη, οι οποίες ξεκίνησαν ένα 24ωρο πριν την άφιξη του στη Σύρο, καθώς πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριο, Νίκο Ταβουλάρη, με τον οποίο συζήτησε τις δύο βασικές επενδυτικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τις αλλαγές τις τελευταία στιγμής που προκλήθηκαν με ευθύνη αυτοδιοικητικών παραγόντων, το πρόγραμμα του Αμερικανού πρέσβη κατά την επίσκεψη του στη Σύρο ξεκίνησε με συνάντηση, πολύ νωρίς το πρωί, στα γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Σε αυτήν επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί η βασική του ατζέντα, που δεν ήταν άλλη από τις επενδυτικές προοπτικές για το Νεώριο, με αναφορές σε άλλου είδους και περισσότερο κινηματογραφικού ύφους επενδυτικές προτάσεις, χωρίς όμως να τύχουν ιδιαίτερης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα ο χρόνος της συνάντησης να περιοριστεί στο ημίωρο.

Εν συνεχεία ο κ. Pyatt  μετέβη στο δημαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου, εκ μέρους των οποίων υπήρξε ενημέρωση για τον «σχεδιασμό της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της Σύρου και ιδιαίτερα τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη ναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια».

Σύμφωνα με δημόσια ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου για το θέμα του Νεωρίου που απασχόλησε την μιάμισης ώρας συνάντηση «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις οι οποίες αφορούν στην εξεύρεση αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου, για το οποίο υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Πρέσβη και του κ. Δημάρχου προκειμένου να τελεσφορήσουν θετικά οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πρέσβης γνωστοποίησε το ενδιαφέρον 2 επενδυτικών σχημάτων Αμερικανικών συμφερόντων, με την πλήρη και επίσημη ισότιμη στήριξη της κυβέρνησης των Η.Π.Α., δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αποτελεί τον κύριο εκφραστή της τοπικής κοινωνίας και αναγκαίο σύμμαχο και υποστηρικτή των προαναφερόμενων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Εξέφρασε δε την προσδοκία και την πεποίθησή του ότι και η Ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα εκδηλωθέντα επενδυτικά ενδιαφέροντα προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε συνέχεια δε επισήμανσης σχετικά με την συνύπαρξη στον ίδιο όμιλο των δύο ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, ο κ. Πρέσβης τόνισε απερίφραστα ότι το ναυπηγείο και το λιμάνι της Σύρου έχουν στρατηγική και πρωτεύουσα σημασία για την Αμερικανική πλευρά.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του σχετικά με την επίσημη επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας τον κ. Πρέσβη ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Δημοτική Αρχή, επιθυμούν και επιδιώκουν την εξεύρεση μίας αξιόπιστης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου και την διασφάλιση των εργαζομένων του. Υπογράμμισε δε την βεβαιότητά του ότι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου σε σύγχρονα και ανταγωνιστικά πρότυπα, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Σύρου, σε συνδυασμό και συνέργεια με το σύνολο των υπολοίπων δραστηριοτήτων του νησιού».

Η σημαντικότητα του ρόλου της εκκλησίας

Ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, με τον οποίο είχε ωριαία συνάντηση, προς τον οποίο, όπως αναφέρεται εκ μέρους του γραφείου της Μητροπόλεως «επεσήμανε την αναγνώριση και εκ μέρους των ΗΠΑ της μεγάλης προσφοράς της εκκλησίας τα δύσκολα αυτά χρόνια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και της σημασίας του ρόλου, που μπορεί να έχει η εκκλησία στη διαχείριση της υφισταμένης κρίσεως, στην κοινωνική της διάσταση».

Άλλωστε η εν λόγω αναφορά στην κοινωνική διάσταση της κρίσης αφορά σε μεγάλο βαθμό και το κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί στη Σύρο, λόγω της ανασφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν προστρέξει στην εκκλησία, επιζητώντας την παρέμβαση του Μητροπολίτη για την επίλυση των προβλημάτων του ναυπηγείου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται εκ μέρους της Μητρόπολης «Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ανέπτυξε στον κ. πρέσβη το έργο, που προσφέρει η Εκκλησία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ιερά Μητρόπολη, τον παρακάλεσε να στηρίξει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν λύσεις σε οικονομικά αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει η Σύρος». 

Η προοπτική του Νεωρίου

Ο Αμερικανός πρέσβης, επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τη νέα διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου, εκ μέρους της οποίας υποστηρίζεται συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, η οποία τυγχάνει της υποστήριξης της αμερικανικής πλευράς.

Οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού, με την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρέσβη εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς έκριναν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, ότι προωθούνται άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις, επενδυτικής προοπτικής, που τυγχάνουν θετικής υποστήριξης της αμερικανικής πλευράς. 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, εντύπωση προκάλεσε η απουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου από τους μετέχοντες στην κλειστή συζήτηση με τον πρέσβη, καθώς η θέση του είχε καταληφθεί από αυτοδιοικητικό, ο οποίος παραβρέθηκε χωρίς καμία πρόσκληση και παρά του ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση στο γραφείο του με την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Πέραν όμως των προγραμματισμένων επαφών, καίρια κρίνεται και η συνάντηση του κ. Pyatt, που πραγματοποιήθηκε στο παρασκήνιο της επίσκεψης του στη Σύρο, με σημαντικούς παράγοντες του εφοπλιστικού χώρου, οι οποίοι από την πλευρά τους του εξέθεσαν τις απόψεις τους για την λειτουργία του Νεωρίου και την βέλτιστη λειτουργική του πορεία.

 

 

Συζήτηση σε επιχειρηματική βάση

Σημαντική κρίθηκε και η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης με τον πρόεδρο και τα στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκ μέρους των οποίων, κατά τη δίωρη συνάντηση τους, παρουσιάστηκαν οι βασικοί τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό Κυκλάδων.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του, Γιάννης Ρούσσος, εκτός των λοιπών υλοποιούμενων έργων «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή πρωτοβουλία του φορέα η οποία στοχεύει στην άμβλυνση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός υπό το ισχύον ενεργειακό μοντέλο. Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι παρόλο που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση αυτού του σχεδίου εξαιτίας γραφειοκρατικών και νομοθετικών προβλημάτων, ωστόσο συνεχίζεται η προσπάθεια από πλευράς Επιμελητηρίου για την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία «πράσινων» νησιών – ιδιαίτερα όσων δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο».

Ειδικά στο ζήτημα του ναυπηγείου της Σύρου, ο κ. Pyatt και στη συζήτηση στο Επιμελητήριο επιβεβαίωσε «το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για σύντομες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, καθώς και ότι είναι σημαντικό οι νέοι επενδυτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της αρμονικής συνύπαρξης του ναυπηγείου με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού. Ο κ. πρέσβης υπογράμμισε πως το αμερικανικό ενδιαφέρον κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να είναι αδύνατο να δοθεί η κατάλληλη λύση στον κατάλληλο χρόνο. Όπως δήλωσε ο κ. Ρούσσος, «Είναι καιρός όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αντιληφθούν επιτέλους τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, αλλά και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, ώστε να δοθεί άμεσα λύση».