Ανανέωση προσώπων στις εκλογές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Νέα μέλη στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ανέδειξε η χθεσινή εκλογική διαδικασία, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νομό Κυκλάδων να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε νέους εκπροσώπους, για την «Επόμενη Μέρα».

Με ποσοστό ανανέωσης που ξεπερνά το 70%, οι νέοι επιμελητηριακοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των Κυκλάδων, καθώς από τους 51 εκλεγέντες οι 36 είναι νέα πρόσωπα, όπως έδειξε η χθεσινή ψηφοφορία.

Εντός του επόμενου 10ημέρου θα πρέπει να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου και να ψηφίσει έξι θέσεις για τη διοικητική επιτροπή, εκτός της θέσης του Προέδρου, η οποία με βάση τη νομοθεσία είναι του επικεφαλής του συνδυασμού που ξεπέρασε το 50% +1, με τη διευκρίνηση ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε ένας συνδυασμός, οπότε ήταν δεδομένος ο πρόεδρος.

Μεγάλη ικανοποίηση από τη νέα διαδικασία

Σε δηλώσεις του στη «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, αναφέρθηκε στη δυσκολία του πρωτόγνωρου εγχειρήματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που για πρώτη φορά και στο μοναδικό Επιμελητήριο της χώρας, πραγματοποιήθηκε.

Όπως είπε «Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία στον πιο δύσκολο νομό, την πιο δύσκολη εποχή. Γνωρίζεται ότι πολύς κόσμος δε μένει στις Κυκλάδες αυτή την περίοδο. Με όποιες δυσκολίες μπορεί να έχει το εγχείρημα του πρώτου, καταφέραμε και το φέραμε εις πέρας, ανοίξαμε το δρόμο και είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι το πεδίο στρωμένο και θα ακολουθήσουν κι άλλα Επιμελητήρια που θέλουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο τους όπως το δικό μας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα προβλήματα που τυχόν προέκυψαν και πως αυτά αντιμετωπίστηκαν, απάντησε ότι προβλήματα τεχνικής φύσεως δεν υπήρξαν, όμως «Η δυσκολία του πρώτου και του άγνωστου ήταν που φόβισε τον κόσμο και δυσκόλεψε τα πράγματα. Το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε είναι πιστοποιημένο διεθνώς, η ψηφοφορία γίνεται μέσω e-mail ή κινητού, κάτι που δημιούργησε μία δυσκολία στους χρήστες, ακόμα και τους πιο εξοικειωμένους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ξεπεράστηκε όμως και με βάση την εικόνα που έχουμε απ' όλα τα Επιμελητήρια της πόλης, που είμαστε πάνω απ' το μέσο όρο των ψηφισάντων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σπάσαμε τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και δώσαμε την δυνατότητα της ψηφοφορίας σε όποιον το επιθυμούσε. Έχουμε ένα νομό δύσκολο όπου περίπου 4.000 μέλη μας δεν κατοικούν στις Κυκλάδες, ενώ δραστηριοποιούνται σε αυτές και δεν ενδιαφέρονται πάντα για τα κοινά. Έχουμε τα μικρά νησιά που ποτέ δεν είχαν δυνατότητα να ψηφίσουν και είμαστε ευχαριστημένοι που ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία - γιατί τις δυσκολίες της νησιωτικότητας τις ξέρει πολύ καλά το Επιμελητήριο. Εμείς κάναμε την αποκέντρωση του νομού ανοίγοντας 8 γραφεία - παραρτήματα και κάνοντας το Επιμελητήριο ηλεκτρονικό το 2008. Έτσι τώρα στις αρχές του 2018 έγινε αυτή η αλλαγή στην εκλογική διαδικασία και αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ικανοποίηση».

Σε ότι αφορά στην ανταπόκριση των μελών στην εκλογική διαδικασία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι «είμαστε πάνω απ' το μέσο όρο όλων των Επιμελητηρίων. Συνήθως η συμμετοχή δεν ξεπέρναγε το 10%. Από τα μικρά νησιά υπήρξε ανταπόκριση, όμως αυτό εξαρτήθηκε από το πόσο κινητοποιήθηκε ο κάθε υποψήφιος. Το εγχείρημα της ανανέωσης κατά 73% που είχε ο συνδυασμός μας είχε κάποιες δυσκολίες στην προεκλογική περίοδο, κάποιοι που ασχολούνται για πρώτη φορά στα κοινά δεν είχαν την εμπειρία. Υπήρχε μια περίεργη εκλογική διαδικασία με υπέρ και κατά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, επειδή ήταν πρώτη φορά άρα και απρόβλεπτη διαδικασία, όποιος υποψήφιος δεν κινητοποιήθηκε στην περιοχή του σε συνδυασμό με τη δυσκολία της ηλεκτρονικής χρήσης δεν είχε μεγάλο αποτέλεσμα».

Οι στόχοι της νέας διοίκησης

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Επιμελητήριο αργά εχθές το βράδυ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας καλούνται με την όρεξη των νεοεισερχόμενων στο θεσμό, να αξιοποιήσουν την πολύτιμη εμπειρία των συναδέλφων που συνεχίζουν την προσφορά τους στα κοινά, με μοναδικό στόχο την ουσιαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του συνόλου των επιχειρήσεων-μελών μας.

Ο Πρόεδρος, επιπλέον, έθεσε τους δύο πρώτους στόχους της νέας Διοίκησης. Ο πρώτος στόχος αφορά στο χτίσιμο της επόμενης μέρας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του φορέα.

Ο δεύτερος στόχος αφορά στην ακόμα πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των σύγχρονων δομών και των υφιστάμενων υπηρεσιών που διαθέτει, από τα μέλη του Επιμελητηρίου. Προς την κατεύθυνση των συγκεκριμένων στόχων θα συμβάλει και η υλοποίηση του έργου τριετούς διάρκειας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής επιχειρηματικής συστάδας (cluster), ως μετεξέλιξη και ολοκλήρωση του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες. Βασικοί άξονες του έργου είναι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στις Κυκλάδες, η προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η παρότρυνση των νέων στην ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή».