Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας της Σύρου θέτουν τις προσδοκίες του κλάδου τους για το νέο έτος

Ο επιχειρηματικός κόσμος εύχεται για το 2018

Ευχές για ένα ακόμα καλύτερο 2018 από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της Σύρου, με συνεργασία, ομόνοια, λογικές απαιτήσεις και μέριμνα για τα προβλήματα των κλάδων τους.

Με έμφαση στην τόνωση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της τοπικής αγοράς, οι πρόεδροι των επαγγελματικών συλλόγων και σωματείων δεν παραλείπουν να αναφέρουν τα σημεία στα οποία ο κλάδος τους χρειάζεται βελτίωση, αλλά και τις ελπίδες τους από το νέο έτος που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

«Όποιος έχει θέση ευθύνης να αφήσει το εγώ»

Για μία καλύτερη χρονιά στον τομέα του τουρισμού, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, παρά τους κακούς οιωνούς.

“Εύχομαι για όλες τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και γενικότερα για τις κοινωνίες όλων των νησιών, το 2018 να ζήσουν μία εξίσου καλή και πολύ καλύτερη αν είναι δυνατόν χρονιά στον κύριο τομέα που είναι ο τουρισμός”, ανέφερε ο κ. Ρούσσος.

“Ειδικά για τη Σύρο εύχομαι από όποιον έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό νησί μέχρι τον τελευταίο πολίτη, ν’ αφήσει κατά μέρος το εγώ του και να σκύψει πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι πλέον είναι αναγκαία η στιγμή να αρχίσει η ανοδική πορεία της Σύρου, ξεφεύγοντας απ’ την πτωτική που αντιμετώπισε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ευχήθηκε υγεία, χαρά, ευτυχία και καλές δουλειές για τους εμπόρους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “για τον δικό μας τον κλάδο εύχομαι να έχουμε την απαιτούμενη δουλειά ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα για να μπορούμε να ζούμε γιατί δεν δουλεύουμε για τίποτα περισσότερο”.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε ότι το μείζον για έναν καταστηματάρχη είναι να υπάρχουν λίγα πάγια έξοδα, καλές τιμές και ποικιλία στα προσφερόμενα προϊόντα. “Λίγα πάγια έξοδα, όσο γίνεται λιγότερα, αγορές που να μας επιτρέπουν να έχουμε καλές τιμές, σε συνδυασμό με την ποικιλία των καταστημάτων. Ποικιλία, καλές τιμές και όσο το δυνατόν πιο μετρημένα πάγια έξοδα. Αυτό το τρίπτυχο θα έλεγα στους επαγγελματίες ότι θέλει προσοχή”, ανέφερε.

Τέλος, και εν όψει των εορταστικών ημερών, ο κ. Αλεξανδρίδης έκανε έκκληση στους πολίτες της Σύρου να στηρίξουν την τοπική αγορά, πράξη που θα έχει ως αποτέλεσμα κινητικότητα και ανακύκλωση χρημάτων εντός του νησιού. “Όταν οι επιλογές του καταναλωτή δεν είναι μικρά καταστήματα τοπικού χαρακτήρα αλλά ξενόφερτες μεγάλες αλυσίδες, το χρήμα φεύγει από τον τόπο, με αποτέλεσμα να σφραγίζει η αγορά”, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι στηρίζοντας την τοπική αγορά με αυτό τον τρόπο στηρίζουν έμμεσα και τους ίδιους είτε λόγω των συναλλαγών τους με τις επιχειρήσεις, είτε λόγω της απασχόλησης μέλους της οικογένειάς τους σε αυτές.

«Όλοι μαζί πάμε μπροστά και όλοι μαζί πάμε πίσω»

Ευχές για υγεία, ομόνοια και ομαδική δουλειά έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτισμού, Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Τερψιχόρη», Δημήτρης Αρβανίτης, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά που φεύγει λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες.

“Ευελπιστώ και εύχομαι μέσα στο 2018 να καταλάβουμε ότι όλοι μαζί πάμε μπροστά και όλοι μαζί πάμε πίσω, μονοιασμένοι, με ομαδική δουλειά και πάνω απ’ όλα με υγεία. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους το νησί αυτό ότι αν δεν ενωθεί δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Όλοι μαζί μπορούμε να το φτάσουμε ψηλά”, ανέφερε ο κ. Αρβανίτης αναφέροντας ότι σε παλαιότερα χρόνια όταν το νησί ευημερούσε, οι κάτοικοι ήταν ενωμένοι. “Από τότε που διασπαστήκαμε και υπήρξαν διχογνωμίες το νησί πήρε την κάτω βόλτα”, πρόσθεσε.

Τέλος αναφερόμενος συγκεκριμένα στον χώρο της εστίασης μίλησε για εξωστρέφεια και καλή συνεργασία. “Ευελπιστώ να ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντές μας, να γίνουμε πιο εξωστρεφείς στην αγορά και να καταλάβουμε ότι το καλό του διπλανού μας είναι και καλό δικό μας. Με σύνεση, συνεργασία και εξωστρέφεια, ο κλάδος θα πάει ακόμα καλύτερα ώστε να ‘χουμε κι εμείς που εκπροσωπούμε τον κλάδο δύναμη να πάμε μπροστά”, επεσήμανε.

«Έλλειψη οργάνωσης στον τομέα του τουρισμού»

Στην καλή πορεία του κλάδου των καταλυμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντώνης Καρατάσος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του για εξίσου θετική πορεία και το 2018.

“Ως προς τη λειτουργία του κλάδου, ελπίζουμε κάποια στιγμή να υπάρξει η εκλογίκευση της κεντρικής εξουσίας απέναντι στους επιχειρηματίες με όλες αυτές τις υποχρεώσεις, κυρίως τις φορολογικές”, ανέφερε ο κ. Καρατάσος μιλώντας για υψηλούς φόρους και ανισότητα απέναντι στο νέο κλάδο των αστικών μισθώσεων.

“Αυτός ο διαχωρισμός που γίνεται εσκεμμένα από την πολιτεία, σε ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατοικίες, επαύλεις, αστικές μισθώσεις, είναι αστείο. Στην ουσία ένα πράγμα προσφέρεται στον καταναλωτή και είναι η διαμονή”, επεσήμανε ο πρόεδρος, εκφράζοντας στο τέλος την πικρία των περισσότερων μελών της Ένωσης για την έλλειψη οργάνωσης του νησιού στο κομμάτι του τουρισμού και την αδυναμία συνεργασίας με την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, συνοψίζοντας ότι “ το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου χρειάζεται μια πιο επαγγελματική διάσταση”.