Δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντ. Καρατάσου για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΔΣ

“Στόχος ήταν να υπάρξει η Ένωση”

Απαντήσεις για την πορεία της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, για τους στόχους και τη συμμετοχή της στη Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσε ο πρόεδρός της, Αντώνης Καρατάσος με φόντο την επανεκλογή του στην προεδρία του ΔΣ.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι που θέσατε για την Ένωση αναφορικά με την παρακάτω πορεία σας για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της, ώστε να συνδράμετε κι εσείς στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης;

“Στόχος μας ήταν να μην κλείσει η Ένωση γιατί ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν”.

  • Παρατηρήσατε “υποχώρηση” του ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων;

“Δεν δείχνει ενδιαφέρον ο κόσμος για τη συμμετοχή στα κοινά. Αρκετοί είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά έχουν τον χρόνο(;) και το ενδιαφέρον για να συμμετέχουν και να προσφέρουν”.

  • Πώς το ερμηνεύετε αυτό το γεγονός; Μήπως σχετίζεται με την λειτουργία της Ένωσης Καταλυμάτων; Ίσως δεν είναι ικανοποιημένοι κάποιοι συνάδελφοί σας;

    “Αν δεν είναι κάποιος ικανοποιημένος φεύγει από τον Σύλλογο. Αν δεν είναι ικανοποιημένος με τη λειτουργία του Συλλόγου και μένει στον Σύλλογο, τότε μπαίνει στο προεδρείο για να το βελτιώσει. Απλώς πιστεύω ότι υπάρχει γενικώς χαλαρή διάθεση συμμετοχής στα κοινά σε όλους τους τομείς και τους Συλλόγους. Άλλοι Σύλλογοι “κλείνουν” διότι δεν υπάρχουν καν μέλη ούτε και κάποιος ενδιαφερόμενος να γίνει πρόεδρος και αντιπρόεδρος ή γραμματέας. Αυτό το βλέπουμε και σε άλλους Συλλόγους των Κυκλάδων”.

  • Άρα, οι κύριοι στόχοι σας για τη νέα θητεία σας;

“Αν καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τις δράσεις του προηγούμενου έτους είμαστε ικανοποιημένοι (απολογισμός σε ανακοίνωση στα ηλεκτρονικά μέσα)”.

  • Μπορεί να πλησιάζουμε προς το τέλος της δημοτικής θητείας, αλλά πείτε μας τη θέση σας για τη συμμετοχή της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου στην Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού;

    “Η Ένωση συμμετείχε στην Τουριστική Επιτροπή όλο το διάστημα που ήμουν πρόεδρος αλλά και πιο πριν. Ομολογώ ότι έλαβα μέρος για ένα διάστημα και προσπάθησα να συμμετέχω. Ωστόσο, παραιτήθηκα γιατί δεν με ικανοποιούσε ο τρόπος λειτουργίας. Τα δήλωσα γραπτά και επισήμως. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί εύκολα η λειτουργία της και η αποδοτική λειτουργία της αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές. Αυτό το έχουν επισημάνει όλοι. Και ο Εμπορικός Σύλλογος και η Τερψιχόρη και οι ξενοδόχοι”.

  • Υπεραμύνεστε της θέσης ότι η Σύρος πρέπει να έχει καθοδήγηση από τουριστικό manager;

“Χρειάζεται τουριστικός manager με εκτελεστικό ρόλο. Όχι να μας δώσει κάποια εταιρεία συμβουλές για το πώς θα πρέπει να δράσουμε. Όχι. Πρέπει να δρα ο manager. Δηλαδή να πει για παράδειγμα πρέπει να πάμε σε αυτήν την έκθεση, να πάρει και δύο υπαλλήλους και να παραστεί. Όχι να πει στον Δήμο ή σε Συλλόγους να πάνε”.

  • Υποστηρίζεται έντονα πως σε εκθέσεις τουρισμού, πρέπει απαραίτητα να έχουν παρουσία επαγγελματίες του τουρισμού. Έχει λογική βάση αυτό.

    “Οι επαγγελματίες προωθούν τις επιχειρήσεις τους. Οι Δήμοι προωθούν αυτό που αντιπροσωπεύουν. Ο Δήμος αντιπροσωπεύει ένα νησί. Άρα, προωθεί το νησί κι επωφελούνται από αυτό όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο νησί. Στη Σύρο για παράδειγμα δεν υπάρχουν μόνον οι δέκα ξενοδόχοι που ήταν μέλη της Ένωσης ή οι 110 επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων κ.α.. Ο Δήμος είναι αυτός που κάνει την προβολή του νησιού”.

  • Πολλάκις έχει αναφερθεί το πρόβλημα της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο κλινών στη Σύρο. Γι αυτό από την πλευρά σας τι κάνετε;

    “Εμείς δε φταίμε σε τίποτα γιατί απλά δεν θα το δεχτώ να μας πετούν το “μπαλάκι”. Αν μας φτιάξουν υποδομές που να δικαιολογούν τη δημιουργία καταλυμάτων υψηλού επιπέδου να είναι σίγουροι ότι θα κάνουν ουρά να έρθουν να φτιάξουν τέτοια καταλύματα οι επιχειρηματίες από παντού. Άρα, χαμηλό επίπεδο θα δώσουν (σσ. σήμερα) οι επιχειρηματίες διότι ζουν σε επίπεδο τέτοιο στο νησί. Όσοι λένε τα παραπάνω παίζουν συνήθως με αυτό που λέμε “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα””.