«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Πτώση 60% στον τζίρο των καταστημάτων της Ζακύνθου

Ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις
  • Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020 - 06:25

Λίγες εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, οι επιχειρηματίες του νησιού εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καθώς η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά δεν είναι ενθαρρυντική για κανέναν. Αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται οικονομικά στα «τάρταρα» και ψάχνουν κάποιο στήριγμα για να επιβιώσουν, ώστε να μην βάλουν λουκέτο. Οι επιπτώσεις από την πανδημία ήταν άμεσες και ο τζίρος σημειώνει πτώση πάνω από 60%. Η υπάρχουσα κατάσταση μάλιστα έχει οδηγήσει κάποιους επιχειρηματίες να βάλουν οριστικό λουκέτο για να προσπαθήσουν να γλιτώσουν από τη «χασούρα» που είναι πολύ μεγάλη. Οι καταστηματάρχες στο νησί μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ζητούν άμεσα στήριξη από το κράτος, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, αφού δεν έχουν καμία βοήθεια και δεν ξέρουν πως θα καταφέρουν να αντέξουν όχι μόνο το καλοκαίρι χωρίς την αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά και τον χειμώνα, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος οικονομικά για όλους.

Οι επιχειρηματίες ζήτησαν για μία ακόμα φορά βοήθεια από το δήμο, επισημαίνοντας ότι όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, από την πρώτη στιγμή που έγινε το lockdown, μαζί με τα Επιμελητήρια έκαναν αιτήματα στους Δήμους. Όπως επισημαίνουν για την περίοδο που ήταν κλειστά τα καταστήματα δεν γίνεται να υπάρχει η απαίτηση από την τοπική αυτοδιοίκηση να εισπράττει δημοτικά τέλη. Ενώ αναφέρουν ότι πολλοί δήμοι από την πρώτη στιγμή αποφάσισαν με ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων την πλήρη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού γιατί ήταν κλειστά τα καταστήματα.

Παρόλα αυτά, οι επιχειρηματίες του νησιού είναι έτοιμοι και θα δώσουν μία πολύ σκληρή μάχη, παρά τις αντιξοότητες, για να σταθούν αυτή τη δύσκολη χρονιά στα πόδια τους. Δυστυχώς, αυτές τις μέρες το νησί μας έχει προβληθεί αρκετά από τα ΜΜΕ ως ένας τουριστικός προορισμός που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό. Έμφαση δίνεται τώρα στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών και αυτή η στρατηγική παρόλο που δεν θα «σώσει» τη χρονιά, ήταν σωστή και αναγκαίο να ακολουθηθεί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες θα πρέπει συνειδητά και με όποιον τρόπο μπορούν, να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε τη διαφορά…