“ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Στραβό ξεκίνημα για την τουριστική περίοδο στα Χανιά

  • Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021 - 06:26

Βήματα προς… τα πίσω αναφορικά με την πραγματική έναρξη της τουριστικής σεζόν και στα Χανιά, αφού με βάση τις κρατήσεις, τις σχεδιασμένες πτήσεις αλλά κυρίως τους υγειονομικούς κανόνες των Σκανδιναβικών χωρών δύσκολα θα εμφανιστούν μαζικά τουρίστες πριν τα μέσα Ιουνίου!

Aυτή τη στιγμή στα Χανιά έχει έλθει ένας αριθμός Πολωνών τουριστών στην περιοχή του Αποκόρωνα και μεμονωμένοι επισκέπτες με πτήσεις low cost που διαμένουν κυρίως σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή βίλες της ενδοχώρας. Η πρώτη πτήση από το εξωτερικό με μεγάλο αριθμό επισκεπτών αναμένεται να είναι στις 15 Μαΐου από την Σουηδία, ωστόσο ο αριθμός αυτός μόνο σε… έναρξη της σεζόν δεν παραπέμπει.

Σε τοπικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για προσέλκυση ισραηλινών τουριστών καθώς στη χώρα αυτή οι εμβολιασμοί κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, ενώ όπως ανακοινώθηκε την ίδια ώρα στη Χερσόνησο Ηρακλείου άνοιξε ξενοδοχείο 80 δωματίων με αποκλειστικά Ισραηλινούς τουρίστες.

ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σε ότι αφορά τις Σκανδιναβικές χώρες από όπου προέρχεται ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών των Χανίων, προχθές Τετάρτη ανακοινώθηκε κάποια χαλάρωση των υγεινομικών μέτρων στη Νορβηγία που αφορούν όμως κυρίως το εσωτερικό της χώρας καθώς ακόμα τα μέτρα για όσους επιστρέφουν είναι πολύ αυστηρά.

«Πιθανόν μετά τις 15 Μαΐου να έχουμε περισσότερα νέα από τις Σκανδιναβικές χώρες αλλά οι εκτιμήσεις είναι πως η τουριστική αγορά θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου» σημείωσε στα “Χ.Ν.” η πρόξενος Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας στα Χανιά κ. Συρματένια Παρασχάκη, συμπληρώνοντας πως η Νορβηγία έχει ακολουθήσει μια πολύ αυστηρή πολιτική καθώς θέλει να διατηρήσει τον μικρό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων που έχει επιτύχει. «Αν μπεις στη Νορβηγία κάνεις το τεστ, που ακόμα και αρνητικό να είναι μπαίνεις σε καραντίνα και την 7η ημέρα ξανακάνεις τεστ! Πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα και σε σύγκριση με τη Δανία, πόσο μάλλον σε σχέση με τη Σουηδία» λέει η κ. Παρασχάκη.

Αναφορικά με την περιοχή του Πλατανιά, η εικόνα της περιοχής θυμίζει…χειμώνα. Τα τουριστικά καταστήματα δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, από τα καταστήματα εστίασης κυρίως ελάχιστα καφέ, ενώ από τα ξενοδοχεία λίγα είναι αυτά που θα λειτουργήσουν μετά τις 15 Μαΐου.

«Ο Μάιος ξέραμε ότι θα ήταν χαμένος μήνας αλλά ευελπιστούσαμε ότι ξεκινώντας έστω με λίγες πτήσεις θα φτάναμε σε μια κανονικότητα τον Ιούνιο. Πλέον πηγαίνοντας όλα προς τα πίσω και ξεκινώντας με μια πτήση από το Αpollo με 200 άτομα από τις 15 Μαΐου δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Δυστυχώς πριν τα μέσα Ιουνίου δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι» σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης.

Γιώργος Κώνστας