«ΠΑΤΡΙΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ: Τα πιο αυστηρά μέτρα θα φέρουν λουκέτα

Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις επισιτισμού και διασκέδασης
  • Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021 - 06:23

«Αν η κυβέρνηση λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για την εστίαση, δεν ξέρουμε αν αύριο θα υπάρχουν ανοικτά καταστήματα για να επισκέπτονται οι πελάτες».

Αυτό υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου επισιτισμού και εστίασης στο Ηράκλειο, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση, νέων περιοριστικών μέτρων για εστίαση και διασκέδαση. Τα νέα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους, αλλά και γενικότερες συνθήκες, που στην ουσία δεν θα επιτρέπουν σε ανεμβολίαστους να επισκέπτονται τις καφετέριες και τα εστιατόρια καν.

Αυτή η κατάσταση έχει θορυβήσει συνολικά τον κλάδο, με δεδομένο πως πρακτικά στην Κρήτη, ο μισός πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί. Αν αυτή η συνθήκη δεν αλλάξει το αμέσως προσεχές διάστημα – κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για έναν πλήρη εμβολιασμό δύο δόσεων – τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει η πανδημία.

Οι επαγγελματίες του κλάδου μάλιστα, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση τους φέρνει αντιμέτωπους με τους θαμώνες τους, οι οποίοι αντικειμενικά στηρίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση ζητά από τις επιχειρήσεις να θεσπίσουν «χωροφύλακες» κι ελεγκτές, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με το προσωπικό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εφόσον γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του προσωπικού, τότε τα προβλήματα αναμένεται να μεγεθυνθούν ακόμα περισσότερο.

Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Μαρίας Αντωνακάκη, η οποία και απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα προς επιχειρηματίες, αλλά και πολίτες.

«Τη δεδομένη στιγμή διανύουμε την χειρότερη περίοδο τόσο από υγειονομικής, όσο όμως και από οικονομικής πλευράς λόγω της πανδημίας του κοροναϊού» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Οι επιχειρήσεις μας ταλαντεύονται μεταξύ του να προσπαθήσουν για την επιβίωση τους ή να κλείσουν, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνουν πως υπάρχει μια καθημερινή ανησυχία του κόσμου, σε σχέση με το κατά πόσο τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στοχοποιούμαστε καθημερινά, ενώ με βάση τους ελέγχους που γίνονται διαρκώς αποδεικνύεται ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες παραβιάζονται τα μέτρα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ αντίθετα πλείστες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μέτρα παραβιάζονται σε κοινόχρηστους χώρους.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται το φαινόμενο, του να υλοποιούνται εκδηλώσεις σε χώρους εκτός των εγκεκριμένων, σε βάρος της επιχειρηματικότητας, στις οποίες διακυβεύονται η υγιεινή και η ασφάλεια συνολικά, όπου κι έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα τα οποία ωστόσο στην ουσία δεν περιορίζουν την εξάπλωση του ιού».

Όπως αναφέρει παράλληλα η κ. Αντωνακάκη, «οι συγκεκριμένες συνθήκες, δυστυχώς έχουν σοβαρή οικονομική επίπτωση, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και για τους συνεργάτες μας που πασχίζουν δίπλα μας, όπως και για όλους τους τομείς που έχουν έμμεση ή άμεση συνεργασία με τον κλάδο».

Σε σχέση με την άτυπη «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών, αλλά και την επικείμενη ρύθμιση για λειτουργία των κλειστών χώρων αμιγώς για εμβολιασμένους,  η κ. Αντωνακάκη υποστηρίζει ότι «έχει αφενός προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ προς το παρόν φαίνεται ότι ελάχιστοι είναι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν τους κλειστούς χώρους, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί».

«Είναι προφανές πλέον, ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν μια σημαντική δόση υπερβολής, αφού η διασκέδαση, η μουσική και ο χορός συνεχίζονται και μετά το πέρας της απαγόρευσης σε χώρους εκτός των επιχειρήσεων επισιτισμού και διασκέδασης, τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι χώροι τηρώντας το γράμμα του νόμου, κλείνουν στην προβλεπόμενη ώρα με βάση τα περιοριστικά μέτρα» υποστηρίζει η Μαρία Αντωνακάκη για να προσθέσει καταληκτικά:

«Όλες αυτές οι εξελίξεις, εκτός από το γεγονός ότι έχουν διχάσει τον κλάδο, οδηγούν αρκετούς συναδέλφους σε οριστικό κλείσιμο, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομία, με δεδομένο ότι ο κλάδος μας συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων, ενώ απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Μήπως λοιπόν θα πρέπει η Πολιτεία να αναλογιστεί καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, προτού συνεχίσει την εξαθλίωση των επιχειρήσεων και την πιθανή σφράγιση τους; Μήπως θα ήταν ορθότερο να υπάρξει μια αναθεωρημένη στόχευση ενίσχυσης των εμβολιασμών κι όχι στοχοποίησης των ανεμβολίαστων κι αυστηροποίησης των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, που εμμέσως μας μετατρέπουν σε «αστυνομικούς» και «τιμωρούς» όσων δεν υπακούν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις;».

Γιάννης Ζωράκης