“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα της εστίασης

  • Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:24

Βαρύτατο είναι το πλήγμα στην εστίαση από την πανδημία, με τους τζίρους των καταστημάτων σε ελεύθερη πτώση φθάνοντας το 70% και έπεται συνέχεια… «Σβήνει» ο κλάδος μέρα με τη μέρα λένε οι καταστηματάρχες που καλούνται να διαχειριστούν από τη μια την ασυγκράτητη κούρσα των ανατιμήσεων και από την άλλη την τη μείωση της πελατείας τους, αφού ο κόσμος είτε λόγω των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού, είτε λόγο του φόβου που υπάρχει για την εύκολη μετάδοση της μετάλλαξης «όμικρον» απομακρύνεται από την εστίαση.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι τώρα πια είμαστε αντιμέτωποι με όλο το εύρος των προβλημάτων που έφερε η πανδημία. Τα προβλήματα αυτά έχουν λειτουργήσει σωρευτικά, διότι σήμερα μπορεί να λειτουργούμε και με μουσική και με ελεύθερο ωράριο, όμως το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος είναι βαθύ και σοβαρό.

«Η εικόνα που έχουν σήμερα τα καταστήματά μας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ονειρευόμαστε, τα οποία υπολειτουργούν, σε συνθήκες τρομακτικά δύσκολες… Άλλες εποχές τέτοιο καιρό τα καταστήματα έσφυζαν από ζωή, κλείνονταν γάμοι, αρραβώνες και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις… Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά και κυρίως αυτό που καταγράφεται είναι η απροθυμία του κόσμου να κατέβει να πιει ένα καφέ και να διασκεδάσει έξω.

Σε αυτό συντελεί και ο καιρός που δεν βοηθά να καθίσει ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, που έτσι και αλλιώς δυσφορεί για το γεγονός ότι θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία των ελέγχων».

Τα πράγματα είναι δύσκολα και στους εσωτερικούς χώρους, όπως εξηγεί η κ. Αντωνακάκη, διότι ο κόσμος ακόμα και όταν έχει εμβολιαστεί φοβάται ότι ενδέχεται να μην είναι καλυμμένος μετά τη νέα μετάλλαξη και έτσι αποφεύγει την εστίαση.

«Εάν ο κλάδος δε στηριχθεί θα καταρρεύσει» τονίζει ξεκαθαρίζοντας ότι η η εστίαση δεν μπορεί να αντέξει άλλη πίεση και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή.

Η ίδια σημειώνει ότι δυστυχώς σήμερα είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που δεν έχουν ακόμα εισπράξει το κεφάλαιο επανεκκίνησης, ενώ την ίδια στιγμή τα αρμόδια υπουργεία που είχαν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν τον κλάδο πριν κλείσει ο προϋπολογισμός δεν το είδαμε να συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να γίνει μια πολύ σοβαρή προσέγγιση στο κρίσιμο ζήτημα της εστίασης διότι η επιβίωση των καταστημάτων γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη και ο ένας μετά τον άλλο οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου.