“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

«Στοίχημα» η εορταστική περίοδος για εμπόριο και εστίαση

  • Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:23

Με μέτρα αλλά και αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της πανδημίας και της νέας μεταλλαξης θα κυλίσει η φετινή εορταστική περίοδος στους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης και στο Ρέθυμνο, με τους επαγγελματίες να "ποντάρουν" σε τόνωση της κίνησης στα τοπικά καταστήματα που θα δώσει μικρή "ανάσα" μετά την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

"Ανάσα" η περίοδος των Χριστουγέννων μετά την πτώση έως και 50% στην εστίαση

Η πρόσφατη συζήτηση που αφορούσε την ανάγκη διενέργειας rapid test για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης προκάλεσε αναστάτωση στους επαγγελματίες του κλάδου που κινητοποιήθηκαν άμεσα, αφού όπως τονίζει μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ανδρέας Κλαψινός ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν "καταστροφικό" και θα απέτρεπε πολλούς απο την έξοδο την περίοδο των εορτών. Πλέον, έπειτα απο τις διευρινήσεις που δόθηκαν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κυλίσουν με σχετική κανονικότητα και οι ελπίδες όλων στρέφονται σε μικρή ανάκαμψη της κίνησης την εορταστική περίοδο.

Όπως εξήγησε ο κος Κλαψινός: "Θα ήταν καταστροφικό να επιβληθεί το rapid test για την εστίαση, διότι όλος ο κόσμος θα έκανε ρεβεγιόν στο σπίτι του. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό και θα ήταν και άδικο για τους εμβολιασμένους, ειδικά για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση, να κάνουν rapid test για να εισέρχονται στα καταστήματα εστίασης. Έχουμε περάσει τόσα όλο αυτό το διάστημα και αυτό θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Περιμένουμε τις γιορτές για να δουλέψουμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι μετά τις γιορτές θα πάρει κι άλλα μέτρα η κυβέρνηση οπότε ο,τι κάνουμε σαν εστίαση θα είναι αυτές τις ημέρες και μετά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα. Είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν στα μέσα Ιανουαρίου κι άλλα μέτρα αν κυριαρχήσει η Όμικρον όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει σταδιακά".

Σε ότι αφορά την εικόνα στην εστίαση μέχρι σήμερα ο κος Κλαψινός τόνισε πως η πτώση που παρατηρήθηκε μετά την επιβολή των μέτρων έφτασε το 50% και υπογράμμισε: "Η εστίαση δουλεύει πλέον ένα Σάββατο βράδυ και μια Κυριακή. Πολλοί συνάδελφοι έχουν κλείσει τις καθημερινές, ανοίγουν μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Άλλα καταστήματα δουλεύουν μόνο το μεσημέρι και δεν ανοίγουν καν το βράδυ".

Τα καταστήματα εστίασης που θα παραμείνουν ανοιχτά την περίοδο των εορτών, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν θα είναι πολλά ενώ τα εορταστικά μενού θα διαφέρουν σε σχέση με άλλα έτη, ωστόσο ο κλάδος έχει βάλει τα γιορτινά του και όπως ανέφερε ο κος Κλαψινός έχει προσδοκίες από την περίοδο των εορτών. "Ελάχιστοι θα είναι όσοι ανοίξουν αυτές τις ημέρες. Δυστυχώς ξεχνάμε όλα όσα συνέβαιναν παλαιότερα, τα εορταστικά μενού δεν έχουν καμία σχέση με όσα είχαμε πριν και είναι λίγα τα μαγαζιά που θα είναι ανοιχτά. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά" ανέφερε ο κος Κλαψινός.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του και για το επόμενο διάστημα, αφού ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για την κλάδο, ενώ δεν απέκλεισε πολλά καταστήματα να κλείσουν μετά τις γιορτές και να ανοίξουν εκ νέου τον Μάρτιο, δεδομένου ότι φέτος από το Ρέθυμνο θα λείψει ξανά και η διοργάνωση του καρναβαλιού που προσέφερε μια σημαντική "ανάσα" στα τοπικά καταστήματα. Συνολικά, όπως κατέληξε ο ίδιος "η εστίαση ανεβαίνει έναν Γολγοθά".

Σε "ρυθμούς" Χριστουγέννων η εμπορική αγορά

Σε "ρυθμούς" Χριστουγέννων βρίσκεται η εμπορική αγορά του Ρεθύμνου που παρά το "τσουχτερό" κρύο των προηγούμενων ημερών που απέτρεψε πολλούς απο την κάθοδο στην τοπική αγορά, πλέον βάζει τα γιορτινά της με στόχο να ενισχύσει μέσα απο τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος την γιορτινή ατμόσφαιρα και να τονώσει την καταναλωτική κίνηση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, τα μέτρα έχουν δυσκολέψει αρκετά και τον κλάδο του εμπορίου, ενώ πλέον η ίδια υπογράμμισε πως στοίχημα θα είναι και η "στροφή" των καταναλωτών εκ νέου προς τα τοπικά καταστήματα, αφού οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν μεταβληθεί την περίοδο του κορωνοΐού. "Μην ξεχνάμε ότι και οι καταναλωτές έχουν μάθει πλέον έναν άλλο τρόπο αγοράς που είναι το διαδίκτυο και έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τα πράγματα. Πέραν τούτου θεωρώ ότι θα πρέπει να έρθει πάλι η ισορροπία. Καλώς η κακώς ο κορωνοΐός θα παραμείνει, θα υπάρχουν μεταλλάξεις. Το ζήτημα είναι ότι με αυτό θα πορευτούμε. Θεωρώ ότι καλούμαστε να αποφασίσουμε τι ακριβώς θα μας ευχαριστήσει. Θέλω να πιστεύω ότι η επικοινωνία θα είναι το πρώτο κομμάτι που ο κόσμος θα κληθεί να κάνει. Σε αυτή την επικοινωνία στηρίζονται τα καταστήματα της πόλης μας και όλων των πόλεων. Θεωρώ ότι αν η ψυχολογία αλλάξει και ισορροπήσει η αγορά μεταξύ διαδικτύου και φυσικής αγοράς τα πράγματα θα πάνε καλύτερα" υπογράμμισε η κα Τσικιντίκου.

Καθημερινά η κίνηση αυξάνεται στην τοπική αγορά όπου οι καταναλωτές σπεύδουν προκειμένου να προμηθευτούν είδη δώρων και τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι, ενώ σε ισχύ είναι και το εορταστικό ωράριο δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στα τοπικά καταστήματα.

Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο εμπορικό σύλλογος και θα συνεχιστούν όλη την περίοδο των Χριστουγέννων σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αντίστοιχα, εκδηλώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.