Συνεχίζει στο “τιμόνι” του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης

Επανεκλογή στην προεδρία στα “απόνερα” της κριτικής

Στη θέση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, παραμένει ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, μετά από την επανεκλογή του, παρά τις διαφωνίες που εξέφρασαν κάποια μέλη τους τελευταίους μήνες σχετικά με το έργο του Open Mall, οι οποίες μάλλον εκφράστηκαν με αποχή.

Ειδικότερα, ο ίδιος συνεχίζει στο “τιμόνι” του ιστορικού Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπήρξε αντίπαλο “στρατόπεδο” με άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία και ως εκ τούτου, ο κ. Αλεξανδρίδης καλείται να συνεχίσει να δίνει τις μάχες που πρέπει για την υποστήριξη του εμπορικού κόσμου και της αγοράς.

“Αυτές οι εκλογές ήταν να γίνουν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη. Επιλέξαμε τον Σεπτέμβρη, το είχαμε ανακοινώσει στα μέλη και στις 19 του μήνα έγινε η διαδικασία. Τα μέλη είναι 130. Συμμετείχαν περίπου οι μισοί”, ανέφερε ο ίδιος προλογικά των απαντήσεων που έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου.

  • Είστε ικανοποιημένος από αυτή τη συμμετοχή; Ψήφισαν περίπου 70 άτομα;

“Δυστυχώς σήμερα, το ότι πάνε και ψηφίζουν έστω και οι μισοί είναι επιτυχία. Υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στους θεσμούς. Παρακολουθώ τον Εμπορικό Σύλλογο στενά και όταν ήμουν απλό μέλος και ως πρόεδρος του Δ.Σ.. Πάντα εκεί κυμαίνεται η συμμετοχή. Είχαμε μία ήπια αύξηση συμμετοχής αυτή τη φορά συγκριτικά με την προηγούμενη.”.

  • Πιστεύετε ότι αυτή η συμμετοχή ή διαφορετικά αυτή η αποχή, μπορεί να συνδέεται με διαφωνίες στους χειρισμούς όσον αφορά στο έργο του Open Mall; Υπήρχε η σύμφωνη πλευρά της οδού Σταματίου Πρωίου αλλά και η πλευρά που διαφωνούσε στον πεζόδρομο…

“Θεωρώ πως η αυξημένη συμμετοχή οφείλεται στο έργο του Open Mall που προχώρησε και προχωρά. Δεν ωραιοποιώ την κατάσταση, τίποτα απολύτως. Όμως, σε αυτές τις εκλογές, διαπίστωσα μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση από το 98% των εμπόρων που ψήφισαν αναφορικά με το έργο του Open Mall για το οποίο δίνει μάχες ο Εμπορικός εδώ και πέντε χρόνια ώστε να υλοποιηθεί. Πολλοί επαγγελματίες με κάλεσαν τηλεφωνικά και μου μέτεφεραν συγχαρητήρια. Εγώ δεν είδα αρνητικές ψήφους. Υπήρξε μία αποχή η οποία συμβαίνει πάντα.

Επίσης, υπάρχουν στον Εμπορικό Σύλλογο και καταστήματα που δεν είναι στο κέντρο και είναι σε χωριά. Υπήρξαν και επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στο κέντρο.”.

  • Προφανώς στην οδό Σταματίου Πρωίου υπάρχει ικανοποίηση γιατί έφυγαν τα οχήματα μπροστά από τα καταστήματα. Άρα, είναι εμφανές το όφελος σε αυτή την περιοχή. Τι σας μετέφεραν για το καλοκαίρι; Υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας;

“Είναι πολύ ικανοποιημένοι και μάλιστα μου είπαν ότι ανέβηκε ο τζίρος τους. Η περιοχή απαλλάχθηκε από αυτοκίνητα και πήρε αυτό που της αναλογούσε. Αυτό το αναγνωρίζουν και μιλούν θετικά. Έφυγε η “λαμαρίνα” από το πρώτο τμήμα της Σταματίου Πρωίου.”.

  • Ωστόσο, υπάρχει σε “εκκρεμότητα” και το έργο των προσόψεων των καταστημάτων. Που βρίσκεστε σήμερα;

“Δίνουμε αγώνα για να προχωρήσουμε και σε αυτό. Και το αρμόδιο Υπουργείο επικαλούμενο φόρτο εργασίας, δεν είναι τόσο υποστηρικτικό. Πιστεύω ότι την τρέχουσα εβδομάδα, θα μπορέσουμε να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Είναι όλα έτοιμα. Πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται το έργο. Και υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι εργολάβοι.”.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα; Αλλάζει και η Δημοτική Αρχή. Έχετε επαφές με τους υποψηφίους και έχετε θέσει τα αιτήματα και τις προτάσεις σας;

“Θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που θα πω. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου με οποιονδήποτε δήμαρχο και με οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή θα συνεργαστεί προς όφελος του τόπου. Όποιος και να εκλεγεί, θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν ενδώσαμε σε κανένα κάλεσμα. Παραμείναμε στον Σύλλογο και κάνουμε το έργο για το οποίο ταλαιπωρούμαστε από το 2018, το Open Mall. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε και στην Τουριστική Επιτροπή, συμμετέχουμε και στην Επιτροπή Συγκοινωνιών. Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε το όφελος του τόπου. Εμάς αυτή θα είναι η στάση μας.

Τώρα, από τον δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή καθώς και τη δική τους στάση, θα δείξει αν θα έχουμε συνεργασία προς όφελος του τόπου. Ο Εμπορικός Σύλλογος σε όποια θετική πρωτοβουλία, δράση και έργο θα είναι θετικός. Θέλουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία.”.

  • Θέλετε να ακούγεται η άποψή σας και οι προτάσεις σας για υποθέσεις που σας επηρεάζουν άμεσα, όπως ενδεικτικά το parking στο Νησάκι με την ελεγχόμενη στάθμευση που συμφωνήσατε…

“Για το parking στο Νησάκι έχουμε δώσει μάχες κατά καιρούς. Δικαιωθήκαμε γιατί και εδώ στηρίξαμε το μέτρο. Όταν για παράδειγμα η κ. Μαραγκού στο Λιμενικό Ταμείο μας άκουσε και είπε ότι είμαστε σύμφωνοι, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι θετικό και πλεονέκτημα και για την ίδια. Όσον αφορά το parking, δικαιωθήκαμε. Στο πρωτοσέλιδό σας μιλήσατε για 50.000 οχήματα που εξυπηρετήθηκαν. Ακόμη και επαγγελματίες που ήταν κάπως επιφυλακτικοί πήραν τηλέφωνο στον Σύλλογο και έστειλαν και μέηλ. Αυτό το μέτρο βοήθησε το κέντρο.”.

  • Ποια άλλα θέματα σας απασχολούν για να στηριχθεί η αγορά;

“Δίνουμε μία μεγάλη “μάχη” για τη σύνδεση των mini bus με το parking της Λαλακιάς. Πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός γιατί υπάρχουν ανάγκες. Επίσης έχουμε το Open Mall, την κρουαζιέρα και φυσικά θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι χρήσεις στους δρόμους, ώστε να αναπτύσσονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να μην χάνεται ο χαρακτήρας των οδών. Για παράδειγμα στην οδό Χίου, την παραδοσιακή αγορά.”.

  • Μετά από όλες τις εντάσεις του προηγούμενου διαστήματος, έχετε στόχο και πρόθεση να υπάρξει ενότητα στον εμπορικό κόσμο και ο Εμπορικός Σύλλογός σας να αποκτήσει ξανά την αξία και το κύρος που θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει;

“Όταν υπάρχει ενότητα, όλα κυλούν καλύτερα. Κάποια άτομα, μέλη μας που διαφωνούσαν, τους έχουμε στείλει μέηλ και τους έχουμε ενημερώσει προσωπικά ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, θα κάνουμε μία συνάντηση με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες για να συζητήσουμε. Το θέμα μας δεν είναι προσωπικό. Είναι θέμα οπτικής γωνίας, δηλαδή, πώς βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Για το θέμα του Open Mall είδαμε να υπάρχει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ένιωσα σαν να πηγαίναμε σε λαϊκό δικαστήριο. Η απάντησή μου σε αυτό που ρωτάτε είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι καλό να είμαστε χωρισμένοι σε τίποτα. Σαφώς και θα ρίξουμε “γέφυρες” και θα μείνουμε να συζητήσουμε ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και νέα παιδιά για να πάει ο Εμπορικός Σύλλογος παρακάτω. Πρέπει να ενδυναμωθεί ο θεσμός που λέγεται Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.”.