ΕΦΚΑ: Σενάρια για «δεύτερη ευκαιρία» για τις χαμένες ασφαλιστικές ρυθμίσεις

  • Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2024 - 10:02

Την “πόρτα” του e-ΕΦΚΑ χτυπά το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο ήλθε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Κυριακή (31.03.24) και προβλέπει “δεύτερη ευκαιρία” για τις χαμένες φορολογικές ρυθμίσεις.

Δεδομένου ο,τι ισχύει για τα χρέη προς την εφορία, ισχύει και για τα χρέη στον e-ΕΦΚΑ (σ.σ. εξάλλου, οι οφειλέτες και των δύο φορέων υπάγονται στις ρήτρες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), αναλυτές τονίζουν στο newsit.gr πως κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται η “μεταφορά” της νέας ρύθμισης για τη δυνατότητα “επιστροφής” σε χαμένες φορολογικές ρυθμίσεις πχ 24 δόσεων, 72 δόσεων και 120 δόσεων και για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του e-ΕΦΚΑ.

Υψηλόβαθμη πηγή του newsit.gr στο Υπουργείο Εργασίας δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σημείωσε πως κάτι τέτοιο πρέπει να μελετηθεί από από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις φορολογικές ρυθμίσεις, μπορούν να επανενταχθούν όσοι οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων και περισσότερων δόσεων, λόγω μη εμπρόθεσμης εξόφλησης ή ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά τις δόσεις, καθώς και μη εμπρόθεσμης υποβολής είτε φορολογικής δήλωσης είτε δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ήταν υπόχρεοι σε δηλώσεις ΦΠΑ.

Πως θα μπορέσει κάποιος να επανενταχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις:

– Θα πρέπει να αποπληρωθεί το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές οι δόσεις.

-Θα πρέπει να εξοφληθεί ή να ρυθμιστεί το σύνολο των οφειλών που δεν έχουν περιληφθεί στην ρύθμιση, εάν και εφόσον υπάρχουν, καθώς και θα πρέπει να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις εκπρόθεσμα ή δηλώσεις ΦΠΑ, εάν αυτός ήταν ο λόγος που έχασε τη ρύθμιση.

Πηγή:newsit.gr

Ετικέτες: