Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 245.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

  • Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2019 - 06:23

Παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε 245 χιλιάδες ασφαλισμένους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διακοπή της στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ και την άμεση υλοποίησή της διαμέσου του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ» - (υποσύστημα Ασφαλιστικής Ικανότητας), οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν, πλέον, από 15/11/19 να έχουν την πρόσβαση στις παροχές και υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται χωρίς δική τους  άσκοπη ταλαιπωρία και αχρείαστη επιφόρτιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Οι  συγκεκριμένοι 245.378, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι στερούνταν, μέχρι σήμερα, την δυνατότητα αυτόματης πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας από το 2018, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία  τους στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η καταβολή ποσών που δεν προβλέπονται από το νόμο.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: “Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία απέναντι σε μία μεγάλη μερίδα μη μισθωτών και με την προσθήκη των ανωτέρω ασφαλισμένων στο σύστημα παροχών και υπηρεσιών υγείας, ο αριθμός των 719.353 μη μισθωτών (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμένων με ασφαλιστική ικανότητα αυξάνεται κατά 26% και φτάνει πλέον στις 910.182”.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η δήλωση του Υπουργού Εργασίας, σημειώνει η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Στην απάντηση της αναφέρει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας περί χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε 245.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους δήθεν η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε στερήσει, είναι απολύτως ψευδής.

Τίποτα από όσα ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης δεν ισχύει. Καμία απόφαση ή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούσε εξόφληση των τρεχουσών εισφορών του 2019 για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, ούτε αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, για όλο το 2019, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες εισφορές του έτους 2018. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, εφόσον αυτή έχει ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και ανανεώνεται ανά μήνα. Τα ίδια, δηλαδή, που επαναλαμβάνει ο κ. Βρούτσης σήμερα και επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως δική του σωτήρια παρέμβαση.

Αφού ακόμη και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποκάλυψε ότι επί ΝΔ οι απλήρωτες συντάξεις αυξάνονται, προφανώς ο κ. Βρούτσης αναζητά νέα πεδία για επικοινωνιακό σόου. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι η σοβαρότητα και η αλήθεια είναι άγνωστες λέξεις για τον κ. Βρούτση.