Συνέχεια υποβάθμισης της φωνής της αντιπολίτευσης από την Περιφερειακή Αρχή, με φόντο τη συζήτηση για τον “Κλεισθένη I” στο περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου στη Σύρο

Αντιδημοκρατική διοίκηση και απαξίωση οργάνου

Απείχαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας για ουσιαστικούς λόγους, ενώ η Περιφερειακή Αρχή συντάχθηκε πλήρως με το κοινό ψήφισμα των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

Το λογικό αίτημα των δύο μεγάλων παρατάξεων της περιφερειακής αντιπολίτευσης των κκ. Μαχαιρίδη και Σπύρου, καθώς και των δύο ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων κκ. Ανανία και Κουνάκη σχετικά με τη συζήτηση του Προγράμματος “Κλεισθένης Ι” σε μία ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξουν παρατηρήσεις – τεκμηριωμένες - υπέρ της νησιωτικότητας, θέλησε να απαξιώσει η Περιφερειακή Αρχή, εντάσσοντας στη χθεσινή ατζέντα της συνεδρίασης το σοβαρό ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, μαζί με άλλα δεκαοκτώ θέματα.

Απόντων των μελών που απαρτίζουν τις παρατάξεις “Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας” και “Νησιωτική Ανατροπή” καθώς και απουσία των Άγγελου Ανανία και Παναγιώτη Κουνάκη που συνυπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ημερών, σχετικά με την απόφαση αποχής τους από μία “απαξιωτική διαδικασία που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή” απέναντι στο συλλογικό αποφασιστικό όργανο του Ν. Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε έναν εριστικό μονόλογο, επιβεβαιώνοντας την “αντιδημοκρατική διοίκηση” που ασκεί – όπως αναδεικνύει η πλευρά της αντιπολίτευσης - και η οποία επιβεβαιώνεται από συγκεκριμένα γεγονότα.

Ειδικότερα, η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” επί των οποίων κλήθηκε να τοποθετηθεί συνολικά η Αυτοδιοίκηση και των δύο Βαθμών σε πανελλαδικό επίπεδο από τα συλλογικά όργανα της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διαφωνούν κάθετα με τις αλλαγές που προτείνει το Υπ. Εσωτερικών, ακολούθησε και του έκτακτου συνεδρίου τους, πριν από τη διεξαγωγή του οποίου εκ μέρους του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου δεν κατατέθηκε καμία πρόταση, αφού με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, το σοβαρό θέμα συζητήθηκε ετεροχρονισμένα και συγκεκριμένα μόλις χθες.

Η απόφαση να απέχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως και οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι για τους λόγους που ανέδειξαν μέσω κοινής ανακοίνωσής τους, μη αποδεχόμενοι το γεγονός της περαιτέρω απαξίωσης του περιφερειακού συμβουλίου, που συμπερασματικά προκύπτει ως αποτέλεσμα, από τις τελευταίες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το θέμα του “Κλεισθένη Ι”, αποτέλεσε αφορμή για να προβεί ο Περιφερειάρχης σε έναν μονόλογο “λάσπης” απέναντί τους, επιχειρώντας – χωρίς αντίλογο – να πλειοδοτήσει σχετικά με το ποια πλευρά υπερασπίζεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Της χθεσινής συζήτησης του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία επιπλέον, αστόχως... διανθίστηκε από έμμεσες υποδείξεις του Επάρχου Μήλου προς τα περιφερειακά ΜΜΕ, σχετικά με τον τρόπο κάλυψης της εν λόγω συνεδρίασης, ακολούθησαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις, με την αντιπολίτευση και την Περιφερειακή Αρχή να υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία τόσο της συνεδρίασης, όσο και των ανακοινώσεων που έχουν ανταλλάξει η Περιφερειακή Αρχή και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συμφωνία και με τους δύο ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους.

Η Περιφερειακή Αρχή συντάσσεται απόλυτα με το “ψύχραιμο ψήφισμα” των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

Ως προς το συμπέρασμα των μελών της παράταξης της Περιφερειακής Αρχής (κι ενός μέλους της Ελληνικής Αυγής) σχετικά με το πολιτικό “κομμάτι” του θέματος αποκλειστικά, πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση σύνταξής τους με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ σχετικά με τον “Κλεισθένη Ι”. Χαρακτηρίζοντας το σχετικό κοινό ψήφισμα και το περιεχόμενό του “ψύχραιμο”, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου εξέφρασε τη διαφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας σε γενικό επίπεδο – όπως παρομοίως τα μέλη της παράταξής του που τοποθετήθηκαν – πως μέσω των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, προωθείται η κομματική επικράτηση της σημερινής κυβέρνησης.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως το σχέδιο που φέρνει προς ψήφιση το Υπ. Εσωτερικών, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τη νησιωτικότητα και τη διευκόλυνση του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης – εν προκειμένω – στο Ν. Αιγαίο, θέλησε να προτείνει μία προσθήκη στο κοινό ψήφισμα.

Προτού διευκρινίσει την πρόταση που θέλησε να προστεθεί στο ψήφισμα, ανάγνωσε την απόφαση της γενικής συνέλευσης των πλευρών ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Αυτούσιο το περιεχόμενο όσων διάβασε έχει ως ακολούθως: “Η έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίζει: 1. Το δεύτερο έκτακτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας. 2. Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτή είναι η παραγωγική μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής. 3. Αυτό το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. 4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία. 5. Εξουσιοδοτεί τα διοικητικά συμβούλια της ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις”.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Χατζημάρκος, σημείωσε πως, “οφείλουμε ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να κάνουμε την αναφορά στη νησιωτικότητα”, προτρέποντας τα μέλη της παράταξής του να στηρίξουν τα παρακάτω: “Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη νησιωτικότητα, να πάψει να αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες που η πολυνησία διαμορφώνει και να δώσει επιτέλους στη νησιωτική Ελλάδα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που καλείται να διαχειριστεί”.

Αντιπολίτευση: Άρνηση διαλόγου από την Περιφερειακή Αρχή. Αποχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Ειδικότερα, η πλευρά της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Μαχαιρίδη, Σπύρου, Κουνάκης και Ανανίας) είχαν εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία τους με την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να συζητήσει με σοβαρή καθυστέρηση και στο πλαίσιο μίας απλής συνεδρίασης με πολλά θέματα το μείζονος σημασίας ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον, όταν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ έχουν ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες ειδικές συνεδριάσεις τους.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη νέα κίνηση απαξίωσης του οργάνου του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, υποστήριξαν στην αρχική ανακοίνωση που υπέγραφαν από κοινού ο δύο παρατάξεις και οι δύο σύμβουλοι πως, “Η Περιφερειακή αρχή του κου Χατζημάρκου επέλεξε την συνήθη πρακτική της για να συζητηθεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον του τόπου μας, αυτό του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής-Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ» -Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»” εξηγώντας παράλληλα πως, “Επέλεξε να το εισάγει ως 1ο θέμα προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 14-05-2018 με πλειάδα άλλων θεμάτων, αφού έχουν συνεδριάσει τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας και μετά τη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την Πέμπτη στις 11.05.2018, όπως και της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, στις 10-11 Μαΐου, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και για πολιτικές σκοπιμότητες”.

Στα παραπάνω, διευκρίνισαν επίσης πως, η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο προγραμματίσθηκε “αφού έχουν διεξαχθεί 2 κοινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων τη Τ.Α. (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ)” με αποτέλεσμα το περιφερειακό συμβούλιο Ν.Αιγαίου να μην κατέθεσε καμία πρόταση καθώς δεν έγινε μέχρι σήμερα συζήτηση επ’ αυτού”.

Η πλευρά της αντιπολίτευσης, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Η Περιφερειακή Αρχή, όφειλε να ιεραρχήσει υψηλά το θέμα αυτό και να αποτελέσει το μοναδικό θέμα μιας ειδικής συνεδρίασης του Π.Σ., όπου θα καταγράφονταν οι απόψεις και οι προτάσεις όχι μόνο των μελών του Π.Σ. αλλά και των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της περιφέρειας Ν.Αιγαίου” κάνοντας λόγο “για μια προσχηματική εισαγωγή στην Ημερήσια Διάταξη, η οποία απαξιώνει και απομειώνει την ισχύ του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου και του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι Περιφέρειες στην χώρα μας”.

Κατέστη ξεκάθαρο από την πλευρά τους δε, πως παρά τις σχετικές επισημάνσεις από την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση της Ρόδου, “η άρνηση του (σσ. Περιφερειάρχη) να υπάρξει διάλογος και αποφάσεις επί των προτάσεων για την Περιφέρεια μας ως προς τη στρατηγική στόχευση και το σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια είναι δε πρωτοφανής στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αντιπολίτευση επισημαίνοντας τις θέσεις της, είχε ζητήσει να γίνει χρήση της παράτασης στη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών για να υπάρξει μία σοβαρή συνεδρίαση αναφορικά με τον “Κλεισθένη Ι”.

“Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες” υποστήριξαν οι συνυπογράφοντες την πρώτη ανακοίνωση, εξηγώντας πως, “Οφείλουμε ως περιφερειακό συμβούλιο, δεδομένου ότι είναι ένας θεσμός λίγων χρόνων και που όλοι έχουμε διαπιστώσει την αδυναμία του να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας, να προχωρήσουμε, πριν απ’ όλα, σε μια ποιοτική αποτίμηση των 5 χρόνων αιρετής περιφέρειας με σοβαρότητα και κριτήρια ώστε οι μεταρρυθμίσεις να απαντούν στα ζωτικά προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειάς μας” ενώ παράλληλα, “Οφείλουμε να συνδέσουμε την περιφερειακή διακυβέρνηση με την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας σε επίπεδο περιφέρειας. Ο διοικητικός χάρτης, οι αρμοδιότητες και το εκλογικό σύστημα είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο δομείται η δημοκρατία, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η κατεύθυνση και οι στόχοι της περιφέρειας”.Για τους παραπάνω λόγους, είχαν γνωστοποιήσει πως, “α. κάνοντας χρήση του αιτήματος παράτασης των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης για τη διαβούλευση του σχεδίου “Κλεισθένης Ι” , ζητάμε τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση με αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ενόψει του Συνεδρίου στη Σύρο και β. απέχουμε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 14-05-2018 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο άσκησης διοίκησης καθώς πρέπει να καταστεί σαφές στην περιφερειακή αρχή πως δεν μπορεί να υποβαθμίζει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΠΝΑ”.

Στον επίλογό τους δε, επανέλαβαν την σταθερή κριτική τους προς την Περιφερειακή Αρχή, υπογραμμίζοντας συμπερασματικά και βάσει των ανωτέρω πως, “Η Περιφερειακή Αρχή του κου Χατζημάρκου χρησιμοποιεί το περιφερειακό συμβούλιο με ένα τρόπο απαξιωτικό, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας και της κρισιμότητας της συγκυρίας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας μας”.

Περιφερειακή Αρχή: Γελοιοποίηση των θεσμών

Στην παραπάνω θέση, έδωσε απάντηση ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστας Μπιζάς εκδίδοντας μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση επιχειρεί “τη γελοιοποίηση των θεσμών”, θέση με την οποία συστρατεύθηκαν όλα τα μέλη που μίλησαν από την παράταξη του Περιφερειάρχη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

“Αντιστέκομαι στον πειρασμό να σχολιάσω τη σύμπραξη των ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων που υπογράφουν την επιστολή” υποστήριξε αρχικά ο κ. Μπιζάς, αναφέροντας παρακάτω πως, “Μετά την αποστολή της πρόσκλησης για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 στην Σύρο, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει με τηλεδιάσκεψη ή συγχρόνως με το επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Σύρο, αφού όπως μου περιέγραψε, κάποιοι συνεργάτες αδυνατούν να ταξιδέψουν στη Σύρο” ενώ όπως σημείωσε, Ταυτόχρονα έλαβα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον σύμβουλο Παναγιώτη Κουνάκη με το οποίο μου κάνει γνωστό ότι επαγγελματικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να παραβρεθεί στην συνεδρίαση”.

Όπως ο ίδιος σημείωσε στη συνέχεια, “Σήμερα, από τα ίδια πρόσωπα έλαβα επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε και στα ΜΜΕ, στην οποία κάνουν λόγο για πολιτικούς λόγους που τους οδηγούν στην απόφαση να μην παραβρεθούν και κατηγορούν την Περιφερειακή Αρχή για την "σύγκληση" του Περιφερειακού Συμβουλίου” ασκώντας κριτική μάλιστα προς συγκεκριμένα πρόσωπα και χρεώνοντάς τους αδιαφορία για το σοβαρό θέμα.

“Πότε τον πειράζει και πότε όχι τον Γιάννη Μαχαιρίδη η τηλεδιάσκεψη; Από πότε οι επαγγελματικοί λόγοι του Παναγιώτη Κουνάκη είναι και πολιτικοί; Λυπάμαι για αυτές τις συμπεριφορές που δείχνουν απόλυτη περιφρόνηση στην ευθύνη και την σοβαρότητα.

Της γελοιοποίησης από πλευράς τους των θεσμών που εκπροσωπούν, ουκ έστιν τέλος...” υποστήριξε ο κ. Μπιζάς στην απάντησή του.

Μονόλογος κατά της αντιπολίτευσης

Κατά της διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στην απόφαση συζήτησης του σοβαρού θέματος, στις 14 Μαΐου μαζί με άλλα θέματα κι ενημερώσεις, χωρίς να εξηγεί γιατί από την Περιφερειακή Αρχή δεν υπήρξε μέριμνα για προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης αναφορικά με το Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” και λήψης απόφασης – εγκαίρως για κατάθεση προτάσεων από το περιφερειακό συμβούλιο -, προχώρησε στην ανάπτυξη ενός μονολόγου κατά της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει υπέρ του την απουσία ύπαρξης άμεσων απαντήσεων προς τον ίδιο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος θέλησε στην κατεύθυνση του κ. Μπιζά να “στοχοποιήσει” τον κ. Κουνάκη επαναλαμβάνοντας όσα προαναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο και υποστηρίζοντας πως “υπέγραψε ένα μανιφέστο καταγγελιών”, ενώ για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τους ισχυρισμούς “υποβάθμισης του συλλογικού οργάνου και απαξίωσής του”, πήρε αφορμή για να υποστηρίξει πως δέχεται αδίκως κριτική.

“Υπήρξε μία προσπάθεια πάρα πολύ συντονισμένη με συμπεριφορές απολύτως κατακριτέες, οι οποίες είναι πλέον υπονομευτικές προς τον θεσμό” δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά τη χθεσινή συζήτηση, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν πως η παρουσία τους, τους εκθέτει περισσότερο από την απουσία τους”.

Στα λεγόμενα του ίδιου προστέθηκαν από μέλη της παράταξής του, αναφορές ανάλογου ύφους, ενώ από την πλευρά του, ο Έπαρχος Μήλου, Νίκος Βενάκης θέλησε να προβεί σε “υποδείξεις” σχετικά με τη δημοσιογραφική δουλειά των ΜΜΕ της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για μέσα “που χαϊδεύουν” την αντιπολίτευση, καταφέροντας επιτυχώς όμως, να επιβεβαιώσει την ενόχληση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στον δημοσιογραφικό λόγο που δεν μπορεί να ελέγξει και να καθοδηγήσει.

 

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να σέβεται τους εκπροσώπους νησιωτών”

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των επικεφαλής τους και των δύο ανεξάρτητων συμβούλων εκδόθηκε νέα ανακοίνωση ως απάντηση στα όσα υποστηρίχθηκαν από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να καταστήσουν σαφές, πως η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να δείχνει σεβασμό στις αναφορές της, όταν απευθύνεται σε πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπούν μία μεγάλη μερίδα νησιωτών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν πως, “Χρειάζεται να εμπεδωθεί από την Περιφερειακή Αρχή ότι οι υπογράφοντες είναι επικεφαλής παρατάξεων και ανεξάρτητοι σύμβουλοι, και εκπροσωπούν χιλιάδες νησιώτες και νησιώτισσες, και ως τέτοιους οφείλουν να τους σέβονται. Η συνυπογραφή τους σε κοινά κείμενα  τόσο εδράζεται σε αρχές της δημοκρατίας, της απαιτούμενης στοιχειώδους συνεννόησης για τα δρώμενα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, την ισονομία και την κοινωνική λογοδοσία”. Πρόσθεσαν δε πως, “Πρόκειται για έννοιες προφανώς που δε συγκαταλέγονται στο λεξιλόγιο της Περιφερειακής Αρχής”, καλώντας την να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους. Συμβουλεύοντας μάλιστα τον κ. Μπιζά να μην ακολουθεί τις επικοινωνιακές “φούσκες” του “γνωστού “Γραφείου Τύπου” της Περιφερειακής Αρχής”, έκλεισαν τον σχολιασμό τους, στηλιτεύοντας την τακτική της Περιφερειακής Αρχής να εκδίδει συνεχώς ανακοινώσεις. “Υ.Γ. Θα αναμένουμε το εγχειρίδιο που θα εκδώσει το Γραφείο Τύπου –φανταζόμαστε άμεσα, αρκεί να βρει το σωστό ανάδοχο, όπως έγινε με τα ημερολόγια 2018 της περιφέρειας- για το πότε και με ποιους θα μιλάμε, τι θα λέμε αλλά και πότε θα έχουμε πολιτικές ή επαγγελματικές σκέψεις. Έτσι, δε θα «γελοιοποιούμε τους θεσμούς»… Αλαζονεία ή απλή ανοησία;” σημείωσαν καυστικά οι συνυπογράφοντες από την αντιπολίτευση.

Πρέπει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή δύο ανακοινώσεις, ενώ υπήρξε νέα απάντηση από τις παρατάξεις Μαχαιρίδη, Σπύρου και τους συμβούλους Άγγελο Ανανία και Παναγιώτη Κουνάκη, που μεταξύ άλλων υπογράμμισαν πως η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη “με δεκανίκι την Ελληνική Αυγή”.