Αποκλεισμός μελών της Οικονομικής Επιτροπής και βιασύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών του διαγωνισμού προμήθειας των led, από την Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου

Με κάθε τρόπο προώθηση του διαγωνισμού των led

Ιδιαίτερη σπουδή επιδεικνύει η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου για το κλείσιμο των διαδικασιών των αρμοδίων οργάνων σχετικά με το διαγωνισμό προμήθειας των φωτιστικών led, καθώς διαφαίνεται κίνηση σκοπιμότητας όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις των Περιφερειακών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τέθηκε εκ νέου, ως κατεπείγον, το θέμα του διαγωνισμού των φωτιστικών led, με την έντονη διαφοροποίηση του μέλους της Επιτροπής και Περιφερειακού Συμβούλου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, όχι μόνο σχετικά με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του οργάνου. Επ’ αυτού δε υπήρξε και δημόσια διαμαρτυρία και της Περιφερειακής Συμβούλου και μέλους της Επιτροπής, Άννας Μαυρουδή.

Με συγκεκριμένες αναφορές των Περιφερειακών Συμβούλων της μειοψηφίας σε ημερομηνίες που καταδεικνύουν την σκοπιμότητα του χαρακτηρισμού ως «κατεπείγοντος» του θέματος της προμήθειας των led, δεν υπήρξε πειστική, έως και καθόλου, απάντηση εκ μέρους του προεδρείου της Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να αιτιολογηθεί έστω και υποτυπωδώς η συμπερίληψη του ως κατεπείγον στην έκτακτη συνεδρίαση.

Επί της ουσίας της συζήτησης του θέματος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συνόψισε με σαφήνεια όλες τις ενστάσεις της μειοψηφίας στις συνεχείς συνεδριάσεις που απασχόλησε η επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού, με το αίτημα να υπάρξει καταγραφή των θέσεων του στα πρακτικά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς ακολουθεί για το διαγωνισμό, με τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων, ο προσυμβατικός έλεγχος.

Εναπόκειται πλέον στον επίτροπο η τελική απόφαση για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Μεθόδευση αποκλεισμού

Στον αποκλεισμό μελών της Οικονομικής Επιτροπής, προερχόμενων από τη μειοψηφία, αναφέρθηκε ο κ. Μακρυωνίτης, στηλιτεύοντας την ακολουθούμενη πρακτική του προεδρείου για οριακή αποστολή των προσκλήσεων, μόλις μισή ημέρα πριν τη συνεδρίαση, γεγονός που δεν επιτρέπει σε μέλη της, που διαμένουν σε άλλα νησιά εκτός Σύρου και Ρόδου, να μην έχουν τη δυνατότητα μετάβασης και άρα παρουσίας τους στις συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρυωνίτης εστίασε στο γεγονός ότι αυτός, ο συνεχώς επαναλαμβανόμενος τακτικισμός του προεδρείου αποτυπώνει και το πώς η Περιφερειακή Αρχή αντιμετωπίζει τη νησιωτικότητα, σχολιάζοντας «αν εμείς λειτουργούμε έτσι τότε πως απαιτούμε το κεντρικό κράτος να καταλάβει τις δυσκολίες των νησιών».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φ. Ζαννετίδης, υποστήριξε ότι οι έκτακτες συνεδριάσεις που αφορούν κατεπείγοντα θέματα επιτρέπουν την επίδοση της πρόσκλησης ακόμα και αυθημερόν και έκρινε ότι τα λεγόμενα του κ. Μακρυωνίτη «δεν ευσταθούν».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής ο κ. Μακρυωνίτης τον εγκάλεσε ότι ως Περιφερειακή Αρχή «έχετε απαξιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, απαξιώσατε την Οικονομική Επιτροπή και απαξιώσατε ακόμα και τις επιτροπές διαγωνισμού. Που αλλού θα φτάσετε; Επικαλείστε το ότι κάνετε τη συνεδρίαση στις 11.00 γιατί δεν μπορούν κάποια μέλη από η Ρόδο και γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους συναδέλφους των νησιών. Αυτή είναι η νησιωτικότητα για σας. Η αλαζονεία σας δεν σας αφήνει ούτε καν να καταλάβετε τι εννοώ».

Ανάλογη ήταν και η επισήμανση της κ. Μαυρουδή, η οποία στη δημόσια δήλωση της αναφέρει ότι «η ρήτρα νησιωτικότητας παραβιάζεται κατάφωρα από την ίδια περιφερειακή αρχή που αφενός όφειλε να την περιφρουρεί και αφετέρου κάνει

χρήση αυτής μόνο όταν την εξυπηρετεί επικοινωνιακά». Κρίνει δε ότι γίνεται «καταχρηστική ενεργοποίηση της πρόβλεψης για έκτακτες συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου».

Αφού αναφέρει ότι η πρόσκληση για τη συνεδρίαση στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής «στις 14.41΄ την 15/01/2019, χωρίς καμία άτυπη προηγούμενη ενημέρωση. Πέρα από την απαγόρευση απόπλου που ίσχυε για τα νησιά των Κυκλάδων και το λιμάνι του Πειραιά, δεν θα ήταν δυνατόν κανείς να προλάβει ούτε  να ταξιδέψει από Πειραιά ούτε από οποιοδήποτε άλλο νησί και να βρίσκεται στις 11.00 στη Σύρο την επομένη μέρα», υπενθυμίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα μια τέτοια διαχείριση της Οικονομικής Επιτροπής από την πλειοψηφία».

Άλλωστε επανειλημμένως έχει αιτηθεί, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής να ορίζονται στις 11.30 ή 12.00 καθώς ως μη μόνιμη κάτοικος Σύρου, αναγκάζεται να μετακινείται και το πλοίο φθάνει στο νησί στις 11.20, με την επισήμανση ότι «το αίτημα μου δε συνιστά «θετική διάκριση», αλλά στοιχειώδη σεβασμό στο ρόλο του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και απαραίτητη συνθήκη για την εκτέλεση των καθηκόντων μου».

Εκτός του προαναφερόμενου αποκλεισμού, από την Περιφερειακή Σύμβουλο τονίζεται και «το πλέον ουσιαστικό ζήτημα του επαρκούς χρόνου που διατίθεται στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την ενδελεχή μελέτη των θεμάτων που εισάγονται στην Ημερήσια Διάταξη και αφορούν σοβαρά ζητήματα προμηθειών, υπηρεσιών και διαγωνισμών, ύψους εκατομμυρίων  ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επειδή σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου - απάντηση της Περιφερειακής Αρχής σε ανάλογες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για έλλειμμα χρόνου επεξεργασίας των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής λίγο-πολύ μου προσάφθηκε «τεμπελιά», θέτω το ερώτημα αν αμφισβητείται εμμέσως η ικανότητα μου ως προς την άσκηση των καθηκόντων μου ή αν δεν θεωρείται υποχρέωση των μελών της Επιτροπής η μελέτη εκατοντάδων σελίδων θεμάτων σε ελάχιστο χρόνο ώστε κανείς να μπορεί να ψηφίσει με βάση τη νομιμότητα και την διαφάνεια».

Με τα προαναφερόμενα καταλήγει συμπερασματικά ότι «η παρουσία μου στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής  παρεμποδίζεται συστηματικά, η δυνατότητα συμμετοχής μου υποσκάπτεται και παραβιάζεται οποιαδήποτε έννοια έκτακτης ανάγκης έχουν θέσει οι κείμενες διατάξεις».

Βάσει όλων των προαναφερόμενων αιτιολογήθηκε και η μειοψήφιση ως προς το κατεπείγον των θεμάτων.

«Άλλοθι» τα κατεπείγοντα

Με προσχηματική συμπερίληψη στην έκτακτη συνεδρίαση συζήτησης επειγόντων θεμάτων, τα οποία όμως θα έρεπε, λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα τους να είχαν συζητηθεί 8 ημέρες πριν, όπως διαφάνηκε αναμενόταν η πρωτοκόλληση των εγγράφων που αφορούσαν στην προμήθεια των led, που έγινε μόλις πριν 1 ημέρα, ώστε να περάσει εσπευσμένα η έγκριση συνέχισης του διαγωνισμού, χωρίς όμως αυτό το θέμα να κρίνεται ως κατεπείγον, πολύ δε περισσότερο όταν έχει οριστεί τακτική συνεδρίαση για την ερχόμενη εβδομάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η κ. Μαυρουδή, στη δημόσια ανακοίνωση της αναφέρει σχετικά ότι «Τίθενται θέματα στις έκτακτες συνεδριάσεις που υπολείπονται της έννοιας του κατεπείγοντος, όπως αυτά ορίζονται  στην  κείμενη νομοθεσία άλλα και νοούνται στην κοινή λογική, όπως τα θέματα με α/α 4 και α/α 5, δηλαδή η συνέχιση του διαγωνισμού των LED, για το οποίο είναι γνωστή η θέση μου ως προς την καταψήφισή του και σύσταση Επιτροπών παραλαβής προμηθειών και υπηρεσιών έτους 2019! Τα έγγραφα των θεμάτων του καθαρισμού των ρεμάτων, θέμα όντως σοβαρό και πραγματικά επείγον, έχουν πρωτοκολληθεί 08-01-2019 ενώ το μη επείγον των LED 15/01! Επομένως, περίμενε η Περιφερειακή Αρχή τα LED για να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, αφήνοντας τους  διαγωνισμούς των ρεμάτων να περιμένουν 8 ολόκληρες ημέρες για να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την έκτακτη συνεδρίαση!».

Εκ μέρους του προεδρείου της Οικονομικής Επιτροπής υποστηρίχθηκε ότι «για να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή δεν εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο και τα θέματα που έρχονται…είναι κι άλλα θέματα τα οποία παίζουν όταν έρχεται και πρωτοκολλείται μία εισήγηση», με τον κ. Μακρυωνίτη να σχολιάζει «μη δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα πρόεδρε, εκτίθεστε».

Καταγραφή ενστάσεων στα πρακτικά

Ως συνέχεια των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Διαγωνισμού τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να τεθεί προς έγκριση το 3ο πρακτικό διεξαγωγής του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια των φωτιστικών led ώστε να γίνει η κατακύρωση στην εταιρεία που μειοδότησε.

Με σαφήνεια ο κ. Μακρυωνίτης, χαρακτήρισε ως «μη νόμιμη» τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε όλα τα στάδια, γεγονός που σε όλες τις συνεδριάσεις του οργάνου επισημάνθηκε εντόνως από τα μέλη της μειοψηφίας, με τις παρατηρήσεις του κ. Μακρυωνίτη επί του θέματος, να ζητά να καταγραφούν στα πρακτικά.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε παρελθούσα συνεδρίαση όπου έγινε αναφορά σε εφαρμογή άρθρου νόμου στη διαδικασία, το οποίο όμως «δεν είχε καμία ισχύ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εντέχνως βέβαια πείσατε τα μέλη και τα παραπλανήσατε ότι έχει εφαρμογή. Επίσης, δεν έγινε δεκτό το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και η απόφαση, κατά πλειοψηφία, της Επιτροπής, στηρίχτηκε στην πρόταση του προέδρου κ. Λυμπερόπουλου».

Σε μετέπειτα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε το πρακτικό του αρμόδιου οργάνου, που είναι η Επιτροπή Διαγωνισμού, «αυθαίρετα και έκανε εισήγηση ενός υπαλλήλου, του προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών, με αποτέλεσμα να κρίνεται κατάλληλος εξοπλισμός που αποκλίνει ουσιωδώς από τις προδιαγραφές, σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα του έργου και για την ασφάλεια των πολιτών».

Σε συνεδρίαση που ακολούθησε, «δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλεπόταν από το νόμο και τη διακήρυξη. Δηλαδή προχώρησε η διαδικασία χωρίς καν βαθμολόγηση της προσφοράς και χωρίς να τηρηθούν οι προθεσμίες. Το θεωρήσατε ότι αυτό είναι περιττό».

Ο κ. Μακρυωνίτης επανέλαβε ότι «όλα αυτά συμβαίνουν μετά από έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που αναγκάστηκε η Περιφερειακή Αρχή να επαναδημοπρατήσει με αλλαγή των όρων». Υπενθύμισε δε «τον πόλεμο και την λάσπη που ρίξατε στα πρόσωπα μας γιατί απλά υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της Περιφέρειας».

Αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο λέγοντας ότι κρίνει πως «θίγονται σοβαρά τα συμφέροντα της Περιφέρειας και των πολιτών μέσα από μη νόμιμες διαδικασίες».

Προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας

Στην αναγκαιότητα συνέχισης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια των led, στην οποία αναφέρεται η Περιφερειακή Αρχή, χρησιμοποιείται ως αιτία η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού δικτύου της Ρόδου, με τον κ. Μακυρωνίτη να θέτει το ερώτημα για το «ποιος ευθύνεται για την πιθανή απαξίωση του ηλεκτροφωτισμού, που χρησιμοποιήσατε σήμερα για να κάνετε την έκτακτη συνεδρίαση; Τι κάνατε τόσα χρόνια;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ζαννετίδης απαντώντας στα ανωτέρω αναφέρθηκε στην απουσία προσφυγών κατά του διαγωνισμού, λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα είναι απρόσβλητος, δεν έχει προσβληθεί σε κανένα από τα στάδια. Επειδή έχετε υποχρέωση να βλέπετε τι γίνεται και με άλλους διαγωνισμούς στην Περιφέρεια μας, στους Δήμους της περιοχής μας, καλό είναι να φροντίζετε να μαθαίνετε και τι γίνεται και με αυτούς τους διαγωνισμούς. Από την αρχή μάχεστε αυτό το διαγωνισμό, δεν θέλετε να γίνει αυτό το έργο και έχει αποκαλυφθεί από τα λεγόμενα σας».

Για «θράσος» και «προσπάθεια παραπλάνησης» έκανε λόγο ο κ. Μακρυωνίτης, ζητώντας από τον πρόεδρο να γίνει σαφής αν μπορεί για το τι υπαινίσσεται με την αναφορά του στους Δήμους.

Από την πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας υποστηρίχθηκε κατά κόρον ότι δεν υπήρξε προσφυγή από την εταιρεία που αποκλείστηκε, καθώς δεν πρόσβαλε το διαγωνισμό, γεγονός που δεν επιτρέπει στη μειοψηφία να προβαίνει σε συνεχείς επισημάνσεις επί της ακολουθούμενης διαδικασίας.

Αυτή η ρητορική υποχρέωσε τον κ. Μακρυωνίτη να επισημάνει ότι η μη προσφυγή των εταιρειών δεν συνεπάγεται και προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας, λέγοντας συγκερκιμένα «οι εταιρείες δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας. Το ότι οι εταιρείες δεν έκαναν προσφυγή δεν σημαίνει ότι προστάτευσαν τα συμφέροντα της Περιφέρειας. Εγώ θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδικασία αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων της Περιφέρειας…Ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής έχουμε υποχρέωση να προασπίζουμε τα συμφέροντα της Περιφέρειας, όπου θεωρούμε ότι γίνεται λάθος».

 

Επισυνάπτεται σχετική επιστολή της περιφερειακής συμβούλου Άννας Μαυρουδή προς τον Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.