Με απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία γνωστοποιήθηκε προχθές στην Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου

Νόμιμες οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό των LED

“Πυρά” εξαπέλυσαν μέλη της Περιφερειακής Αρχής κατά του Τζ. Μακρυωνίτη στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή

Στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το έργο “Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED” θα προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου, μετά από την απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε νόμιμες όλες τις διαδικασίες για τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό.

Η σοβαρή υπόθεση που αποτέλεσε μεγάλο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή και την αντιπολίτευση, έφθασε στο τέλος της, με την πλευρά του Γιώργου Χατζημάρκου να κάνει λόγο για “πλήρη δικαίωση”, αλλά και για “λάσπη” που δέχθηκε από το μέτωπο σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης της ΠΝΑι.

Το θέμα κυριάρχησε επί πολλούς μήνες στο προσκήνιο των περιφερειακών πραγμάτων, αφού η πλευρά των παρατάξεων του Γιάννη Μαχαιρίδη, του Μπενέτου Σπύρου καθώς και ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι όπως οι κκ. Ζωγραφίδης, Κουνάκης και Ανανίας είχαν διατυπώσει πολλάκις και αναλυτικά σε δημόσιες συνεδριάσεις του περιφερειακού συλλογικού οργάνου καθώς και σε περιεχόμενο κοινών ανακοινώσεων, πως η Περιφερειακή Αρχή ακολούθησε διαδικασίες που παρέπεμπαν σε “φωτογραφικό διαγωνισμό”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τελευταία, είχαν προχωρήσει σε αναφορές στα αρμόδια Δικαστικά όργανα για το θέμα του διαγωνισμού των LED και του ελέγχου των διαδικασιών που τoν συνόδευσαν, τόσο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, όσο και τα μέλη της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης και Αντώνης Χατζηιωάννου, αλλά και το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Άννα Μαυρουδή.

Η εξέλιξη της “επικύρωσης” των ενεργειών που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή γνωστοποιήθηκε προς την πλευρά της προχθές, με την ίδια να προχωρά και σε έκδοση λιτής ανακοίνωσης.

Ωστόσο, για το θέμα και την απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποίησε σχετική ενημέρωση ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα μέλη της πλειοψηφίας να εξαπολύουν ανελέητα, πολιτικά “πυρά” κατά του Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω διαγωνισμός αφορούσε σε προϋπολογισμό 4.535.638,52 ευρώ με ΦΠΑ και η δαπάνη μετά το έργο, καλύπτεται από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Ζαννετίδης, σήμερα ο Γιώργος Χατζημάρκος θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Φ. Ζαννετίδης: “Επένδυσαν στη λάσπη κατά της Περιφερειακής Αρχής”

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωσή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Φιλήμων Ζαννετίδης αναφορικά με την εξέλιξη για τις κινήσεις και τους χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το θέμα του διαγωνισμού των LED ανέφερε τα εξής:

“Παρελήφθη χθες (σσ. προχθές) από την Περιφέρεια η απόφαση 077/2019 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίνει νόμιμη τη διαδικασία και μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση για τον διαγωνισμό των LED που τόσο πολύ έχει ασχοληθεί τόσο το σώμα, όσο και η κοινή γνώμη”. Θέλοντας να σχολιάσει μάλιστα την πλευρά της αντιπολίτευσης καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πρόσθεσε τα παρακάτω: “Όλα αυτά που ειπώθηκαν, όσοι επένδυσαν στη λάσπη κατά της Περιφερειακής Αρχής, στην κατασυκοφάντηση, όλα αυτά που είπαν, έχουν πέσει στο κενό και οφείλουν τουλάχιστον μία δημόσια συγγνώμη για όλη τη διαδικασία”. Ο ίδιος υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο όσων λέγονταν δημοσίως για το ζήτημα του διαγωνισμού των LED, συμπλήρωσε πως, “Έχουν αναφέρει ότι είναι παράνομες όλες οι διαδικασίες, μίλησαν για παραβίαση της νομιμότητας σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού και όχι μόνο”.

Εμφανώς ικανοποιημένος για την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου, ο ίδιος ο κ. Ζαννετίδης απαίτησε από τον κ. Μακρυωνίτη να προβεί σε δημόσια δήλωση συγγνώμης.

“Νομίζω ότι μία δήλωση απαιτείται και τουλάχιστον από αυτούς που σήκωσαν τόνους σε αυτόν τον διαγωνισμό, παραπάνω από ότι έπρεπε, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αφού πλέον το αρμόδιο όργανο, δικαστικό σώμα, έκρινε ότι οι διαδικασίες είναι όλες νομιμότατες και προχωρούμε στην υπογραφή της σύμβασης”.

Τζ. Μακρυωνίτης: “Έχετε αποδείξει ότι δεν δέχεστε τον αντίλογο”

Από την πλευρά του, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης απάντησε στον κύκλο της έντονης κριτικής που “άνοιξε” ο κ. Ζαννετίδης προς το πρόσωπό του, επαναλαμβάνοντας πως το σκεπτικό των αναφορών που κατατέθηκαν από τον ίδιο, τον κ. Χατζηιωάννου και την κα Μαυρουδή περιελάμβανε τεκμηριωμένα σημεία για το “μη νόμιμο” της διαδικασίας.

“Επειδή αναφερθήκατε σε λάσπη. Πάντα αυτό που έχετε αποδείξει είναι ότι δεν δέχεστε τον αντίλογο” δήλωσε αρχικά ο κ. Μακρυωνίτης, εξηγώντας πως, “Οι αναφορές που κάναμε προσωπικά εγώ και η κα Μαυρουδή τόσο στο Ελεγκτικό, όσο στην Αποκεντρωμένη, όσο και στον Εισαγγελέα Ρόδου, είναι ξεκάθαρες. Σίγουρα η διαδικασία στα σημεία που αναφέρουμε ήταν μη νόμιμη”.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως, “Το ότι υπάρχει αυτή η έγκριση είναι σεβαστή” εκφράζοντας όμως την απορία του για το σκεπτικό που ακολουθήθηκε από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού σε εκείνον δεν έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση. “Δεν ξέρω ποια είναι η λογική που κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν αφορά λάσπη και θα ήθελα να το πάρετε πίσω και να ζητήσετε εσείς συγγνώμη” τόνισε προς τον πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε πως, “ Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κρίνονται νόμιμες κάποιες αποφάσεις, οι οποίες σαφέστατα αποκλίνουν από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δεν ξέρω το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μπορεί να έχει ένα άλλο σκεπτικό, αλλά όχι να βγαίνετε να κατηγορείτε τώρα τον αντίλογο”.

Υποστήριξε μάλιστα για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής πως, “Αυτό το κάνετε πάντα”, διευκρινίζοντας αμέσως μετά πως δεν έχει κάνει μήνυση στον Περιφερειάρχη. “Θα ήθελα να πω γι αυτή την αναφορά που έκανε ο κ. Χατζημάρκος, ότι του έκανα μήνυση, πως δεν έκανα καμία μήνυση. Απλά έχω κάνει αναφορά, εγώ, η κα Μαυρουδή και ο κ. Χατζηιωάννου στον Εισαγγελέα της Ρόδου για όλη αυτή τη διαδικασία, που εμείς θεωρήσαμε μη νόμιμη”.

Δικαιωνόμαστε και λέτε ότι δεν υπήρξε συκοφάντηση και λάσπη;”

Οι απαντήσεις του κ. Μακρυωνίτη ενόχλησαν περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Αρχής, οι οποίοι επανέλαβαν στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Επιτροπής πως ο ίδιος και όσοι “πέταξαν λάσπη” για την υπόθεση του διαγωνισμού των LED οφείλουν δημοσίως να ζητήσουν συγγνώμη.

“Εκπλήσσομαι ειλικρινά από έναν αυτοδιοικητικό άνθρωπο επί σειρά ετών, ο οποίος λέει να αναιρέσει ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής τη λέξη λάσπη γιατί δεν την αποδέχεται” σχολίασε καυστικά ο Μιχάλης Μπαργιανάκης, προσθέτοντας τα παρακάτω: “Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ επί σειρά συνεδριάσεων για το θέμα αυτό εσείς ο ίδιος δεν είχατε επικαλεστεί νόμους και δεν είπατε ότι δεν είμαστε νόμιμοι; Και έρχεται ο καημένος ο νομικός σύμβουλος και λέει ότι βάσει αυτών των άρθρων είστε νομιμότατοι. Και δικαιωνόμαστε και λέτε τώρα ότι δεν υπήρχε λάσπη και να αναιρέσει ο Αντιπεριφερειάρχης τη λέξη λάσπη όταν επί εβδομάδες με δελτία Τύπου, επί μήνες μας είχατε εκθέσει στις οικογένειές μας, σε όλη τη Ροδιακή και την Κυκλαδίτικη κοινωνία;”. Ο ίδιος δε, σημείωσε πως, “Αντί να πείτε ένα συγγνώμη και ότι είναι σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου, έρχεστε και βγαίνετε από πάνω επειδή είπε λάσπη και να αναιρέσει ο Αντιπεριφερειάρχης;”.

Ο κ. Μπαργιανάκης έκλεισε τον σχολιασμό του, συμπληρώνοντας: “Εγώ κ. Μακρυωνίτη λυπάμαι πάρα πολύ για την αυτοδιοικητική σας παρουσία τόσα χρόνια. Ένας αυτοδιοικητικός που υπηρέτησε σωστά και με πάθος αυτόν τον τόπο, θα περίμενα να πει ένα ταπεινό συγγνώμη, συγχαρητήρια στην Οικονομική Επιτροπή, συγχαρητήρια στον πρόεδρο” ενώ με φόντο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ξεκάθαρα πως, “Είμαστε καθαροί και υπηρετούμε τους θεσμούς με νομιμότητα και ακούμε και τους υπαλλήλους και τις εισηγήσεις και τους νομικούς συμβούλους”.

Παρομοίως τοποθετήθηκε και ο κ. Μπάρδος, που ως μέλος της Περιφερειακής Αρχής σχολίασε τα ακόλουθα: “Κύριε Μακρυωνίτη χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης, είμαστε και οι δύο μορφωμένοι άνθρωποι, ξέρουμε να διαβάζουμε και ξέρουμε να κρίνουμε. Θεωρώ και προφανώς θεωρείτε κι εσείς πως ό,τι έχετε καταγράψει στον Εισαγγελέα και στον δημόσιο λόγο σας, αναιρείται ομόφωνα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε και να υπακούμε τους θεσμούς και μία δήλωση ότι οτιδήποτε έχετε καταγράψει, ομόφωνα αναιρείται, νομίζω πως μόνο καλό κάνει στην πολιτική ζωή του τόπου”.

Τέλος, η Χαρίκλεια Γιασιράνη σε έντονο και υπερασπιστικό ύφος προς την Περιφερειακή Αρχή, υποστήριξε τα εξής: “Θεωρώ κ. Μακρυωνίτη ότι όπως όλοι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, έτσι σεβαστείτε την κι εσείς. Γιατί στην αρχή της τοποθέτησής σας, είπατε “δεν ξέρω με ποιον τρόπο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο”. Επίσης, αποσύρετε τα πάντα. Όσες προσφυγές έχετε κάνει. Έχετε ακόμη χρόνο να το κάνετε και να ζητήσετε από τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας συγγνώμη.”.

Ηθική υποχρέωση ό,τι αποκλίνει από τη νομιμότητα να το αναδεικνύουμε”

Τη στάση που έχει δείξει ως σήμερα η παράταξή του και όλα τα μέλη που είχαν υποστηρίξει πως ο σχετικός διαγωνισμός για τον φωτισμό της Ρόδου με LED “είναι φωτογραφικός” υπερασπίστηκε με τη σειρά του ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος επεσήμανε πως θεσμικά οι αιρετοί και αυτοδιοικητικοί οφείλουν να ασκούν κριτική και να ελέγχουν τη διοίκηση.

“Είναι ηθική υποχρέωση των μελών, των οργάνων, είτε του Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε της Οικονομικής Επιτροπής αυτό που θεωρούν ότι αποκλίνει από τη νομιμότητα να το αναδεικνύουν. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Όλων μας” ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Μακρυωνίτης, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για τα αρχικώς λεγόμενά του.

“Σεβαστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όμως αυτό που είπε και η κα Γιασιράνη, η διαδικασία με τον τρόπο που κρίνεται νόμιμη μία απόφαση, την είχε περιγράψει πολύ καλά και ο κ. Φιλιππάκος (σσ. νομικός σύμβουλος της ΠΝΑι) στη συνεδρίαση που αφορούσε στην εφαρμογή του άρθρου 102. Στην επόμενη συνεδρίαση είπε ότι πλέον η νομιμότητα τεκμαίρεται. Δηλαδή αφού αποφασίστηκε, πλέον δεν γυρνάμε πίσω” υπενθύμισε, ενώ σχολίασε πως, “Με αυτές τις λογικές λοιπόν, αποδέχομαι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εγώ και όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, δεν πρέπει να υποστηρίζουν αυτό που θεωρούν σωστό”.

Ο κ. Μακρυωνίτης ασκώντας κριτική στη στάση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στον αντίλογο γενικότερα, παρατήρησε πως, “Δεν θα φιμώσετε ούτε την Οικονομική Επιτροπή, ούτε τη μειοψηφία. Και οπωσδήποτε το να αποσύρω κάτι όπως είπε η κα Γιασιράνη, τη στιγμή που κατά την άποψή σας είναι νόμιμο, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω”.

Διευκρινίσεις από τον νομικό σύμβουλο της ΠΝΑι

Στο νήμα των λεγομένων του Τζώρτζη Μακρυωνίτη θέλησε να δώσει διευκρινίσεις ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Γιώργος Φιλιππάκος, ο οποίος συμμετείχε και στις σχετικές με το θέμα των LED συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

“Να πω στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τα εξής πρόεδρε. Δεν είναι άποψη είναι απόφαση – πράξη του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και οι αποφάσεις αυτές αφορούν την εν ενεργεία διοίκηση και όταν λέμε διοίκηση εννοούμε όλα τα όργανα, τα συλλογικά της Περιφέρειάς μας. Έχω πει ότι μπορεί κανείς να έχει μία άποψη όσον αφορά την ερμηνεία και την εφαρμογή μία διάταξης που αφορά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πλην όμως, θα το επαναλάβω και πάλι, όλες οι πράξεις έχουν μαζί τους το λεγόμενο τεκμήριο νομιμότητας, εφόσον δεν έχουν προσβληθεί και δεν έχουν ακυρωθεί ή δεν έχουν ανακληθεί από τη διοίκηση, δηλαδή από την Περιφέρειά μας. Και το είπα αυτό επ΄ ευκαιρία προηγούμενων συνεδριάσεων, όταν ο διαγωνισμός αυτός προχώρησε χωρίς να έχει ασκηθεί καμία προσφυγή πλέον κατά της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, γιατί είχαμε περάσει πλέον σε επόμενο στάδιο που ήταν το άνοιγμα των προσφορών κλπ”.

Επομένως, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, “Για να ακριβολογούμε, δεν τεκμαίρεται η νομιμότητα, υπάρχει η νομιμότητα και πλέον έχει μπει και “σφραγίδα”, δεδομένου ότι δεν έχει προσβληθεί καμία απόφαση για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.”.

Κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια κύκλων να πλήξουν την Περιφερειακή Αρχή”

Αμέσως μετά το πέρας της Οικονομικής Επιτροπής, η Περιφερειακή Αρχή εξέδωσε λιτή ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση του ΣΤ' Ελεγκτικού Συνεδρίου, το περιεχόμενό της οποίας αυτούσιο έχει ως ακολούθως: “Κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια κύκλων να πλήξουν την Περιφερειακή Αρχή, συντηρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την συκοφαντία και την παραπληροφόρηση. Τo Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγξε τις αποφάσεις και την διαδικασία που ακολούθησε η Περιφερειακή αρχή απεφάνθη υπέρ της νομιμότητας του διαγωνισμού.

Πλήρη δικαίωση της Περιφερειακής Αρχής, σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών LED οδικού δικτύου νήσου Ρόδου, συνιστά η απόφαση 077/2019 του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κοινοποιήθηκε χθες, 26 Μαρτίου 2019, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βάζοντας οριστικά τέλος στην συκοφαντία που επισταμένως διακινήθηκε  και επί μακρό χρονικό διάστημα, από κύκλους και συμφέροντα που επένδυσαν πολιτικά στην  υπόθεση αυτή, επιδιώκοντας τη σπίλωση της Περιφερειακής Αρχής.

Η απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τον έλεγχο του φακέλου που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αποφαίνεται θετικά όσον αφορά την διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και δίνει το “πράσινο φως” για την άμεση υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου “Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED”.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά τον έλεγχο των στοιχείων που υπεβλήθησαν στο Κλιμάκιο, δεν διαπιστώθηκαν ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες κατά την διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την ελεγχόμενη προμήθεια και , ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος για έλεγχο σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της αναδόχου εταιρείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρυ 35 παρ.5 του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να προβεί άμεσα στην υπογραφή του ελεγχθέντος σχεδίου σύμβασης, με τον ανάδοχο, χωρίς να αναμένει την πάροδο της 15νθημερης προθεσμίας, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πλέον άσκηση αίτησης ανάκλησης ενώπιον του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ίδια απόφαση απηχεί και την ορθότητα των αποφάσεων και των διαδικασιών που ακολούθησε η Οικονομική Επιτροπή, τα προερχόμενα από την πλειοψηφία μέλη της οποίας , επί μακρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο ανοίκειων επιθέσεων, με αίολες, αστήρικτες και κακόβουλες κατηγορίες, που η εν λόγω απόφαση του  Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταρρίπτει παταγωδώς.”.

 

Ετικέτες: