Κριτική στην οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής κατά τη συνεδρίαση έγκρισης του ισολογισμού του 2015

“Έτος έναρξης ελλείμματος”

Οικονομικά “κενά” που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και λειτουργούν σε βάρος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Έτος έναρξης του “οικονομικού ελλείμματος” που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί το 2015, χρονιά κατά την οποία απέκτησε την πλήρη διαχείριση των οικονομικών, η νυν Δημοτική Αρχή, με την κριτική της αντιπολίτευσης να συνεχίζεται σε νέες συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή που αφορούσε στο “κλείσιμο” του ισολογισμού της συγκεκριμένης χρονιάς.

Παρουσία ορκωτού ελεγκτή, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τα έτη 2011 – 2015, με τη δημοτική μειοψηφία όμως να καταψηφίζει σταθερά τις σχετικές εισηγήσεις, επιχειρηματολογώντας πολιτικά για την πορεία διαχείρισης της Δημοτικής Αρχής.

Εκτός της αναλυτικής περιγραφής της χρηματοοικονομικής κατάστασης του Δήμου για το έτος 2015, που αποτέλεσε και τη βάση για την περαιτέρω οικονομική διαδρομή, δόθηκαν γενικά οικονομικά στοιχεία τόσο από τον σημερινό Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, όσο όμως και από τον πρώην αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γιώργο Παπαμανώλη ενώ ακολούθησαν κι επιπλέον διευκρινίσεις από στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Σταθερό “εμπόδιο” η οικονομική κρίση

Ειδικότερα, κατόπιν της αναφοράς των σημαντικότερων οικονομικών δεδομένων στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά έναρξης της τρέχουσας θητείας, τα συμπεράσματα στην προς ψήφιση εισήγηση που συντάχθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία υπογράμμιζαν ως βασικό εμπόδιο στην πορεία του Δήμου, την οικονομική κρίση.

“Η οικονομική πορεία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπως προκύπτει από τις Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσεως 2015 και την παραπάνω ανάλυση είναι καλή με θετικές προοπτικές λαμβανομένου υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας” σημειώνεται χαρακτηριστικά, με την αρμόδια Υπηρεσία να τονίζει – όμως - παράλληλα πως, “Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι συνεχείς, για την υλοποίηση των στόχων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ενώ βασική κατεύθυνση πρέπει να είναι η έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεων, για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από το Δήμο για την ανάπτυξη του τόπου μας”.

Αναφορικά με τα γενικά συνολικά στοιχεία εσόδων κι εξόδων όπως αυτά αναφέρθηκαν, παρατηρήθηκε “αδυναμία” στις εισπράξεις του Δήμου, ζήτημα που όπως σχολιάστηκε συνοδεύει τα δημοτικά οικονομικά μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στον γενικό πίνακα της Οικονομικής Επιτροπής για το έτος 2015, σχετικά με τα έσοδα αναφέρθηκε πως βεβαιώθηκαν 26.176.161,69 ευρώ και εισπράχθηκαν 23.775.108,20 ευρώ ενώ στον πίνακα των εξόδων, τα ενταλθέντα ανέρχονται σε 19.454.339,20 ευρώ, όπως παρομοίως και τα πληρωτέα. Τέλος, γνωστοποιήθηκε πως, όσον αφορά στην κατάσταση του ταμειακού υπολοίπου κατά την 31/12/2015 αυτή ήταν 4.320.768,97.

 

Η Δημοτική Αρχή τσαλαβουτούσε, ψάχνοντας τα πατήματά της”

Έχοντας μελετήσει τον πολυσέλιδο πίνακα και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, αναλύοντας ειδικότερα σημεία των πινάκων, προέβη σε σαφή κριτική και παρατηρήσεις που όπως επανέλαβε, οφείλουν να “ενεργοποιήσουν” τον Δήμο. Σκιαγραφώντας εμμέσως πως, τα οικονομικά στοιχεία όπως τα παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή δείχνουν “ωραιοποιημένη” την οικονομική κατάσταση, δήλωσε σχετικά πως, “Προφανώς είναι ένας κομψός τρόπος να αναμειγνύουμε τα έσοδα – ειδικευμένα και ίδια έσοδα, εξειδικευμένα – όλα μαζί, γιατί ήταν έτη με υψηλή ένταση συγχρηματοδότησης τα έτη 2014 και 2015. Αλλά αν απομονώσουμε και πάμε να δούμε τα ίδια έσοδα η εικόνα είναι η εξής: Όσον αφορά τα ίδια έσοδα σε σχέση με το 2014 υπάρχει μείωση 340 χιλ. ευρώ, δηλαδή από 4.935.000 ευρώ το 2014, τα ίδια έσοδα το 2015 έπεσαν στα 4.595.000 ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Οι επικλήσεις περί κρίσεως δεν λένε τίποτα γιατί είμαστε στη μέση της κρίσης το 2014, το 2015, το 2013, το 2016. Άρα, τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν έχουν κανένα νόημα” εντοπίζοντας ωστόσο παρακάτω το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της η Δημοτική Αρχή. “Τα τιμολογηθέντα τον ίδιο χρόνο αυξήθηκαν κατά 330 χιλ. ευρώ. Νομίζω πως είναι ένας χρόνος από τον οποίο ξεκίνησε και το έλλειμμα που παρατηρούμε στο Δήμο μας να σέρνεται και να φθάνει μέχρι το 2017 που το εντοπίσαμε στους προϋπολογισμούς των τριμήνων” υποστήριξε κατηγορηματικά, ασκώντας κριτική και σε άλλα θέματα.

Ορισμένα εξ αυτών και το κόστος της δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς παρατήρησε πως, “για το 2015 είχε εκτιναχθεί στις 578.000 ευρώ, από 487.000 το 2014, δηλαδή ήταν 100.000 ευρώ παραπάνω”.

Εκτός των ανωτέρω όμως, στηλίτευσε και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής κατά την έναρξη της θητείας της όσον αφορά στο πεδίο της τουριστικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως, αν και είχε υποστηριχθεί εκ μέρους της πως “θα αποτελούσε την προμετωπίδα της”, ωστόσο, η εκτέλεση του σχετικού προϋπολογισμού έδειξε το αντίθετο. “Η εκτέλεση του τουριστικού προγράμματος για το 2015 από προϋπολογισμό 205.000 ευρώ είχε απολογισμό 40.000 ευρώ, οι οποίες πήγαν στο περιβόητο portal κατά το ήμισυ και το άλλο μισό σε δώρα, αναμνηστικά για το γραφείο Δημάρχου. Καμία συμμετοχή σε εκθέσεις, τίποτα” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γιαλόγλου, αναφέροντας στον επίλογο της κριτικής του πως, όλα τα παραπάνω “επειδή είναι αποτυπώματα της ιστορίας πλέον, μπορούμε με νηφαλιότητα να τα κρίνουμε”. Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας μάλιστα πως, “Εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνεται πως μάλλον η Δημοτική Αρχή προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της και τσαλαβουτούσε”.

 

Ομιχλώδες τοπίο στην περιουσία. Μη δυνατότητα ρευστότητας”

Σε ανάλογο ύφος κριτικής κινήθηκε η τοποθέτηση και του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη απουσία του επικεφαλής της παράταξης, με τον ίδιο να εστιάζει γενικώς σε αναφορές περί “παθογενειών” που ναι μεν κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή, αλλά μέχρι σήμερα δεν “διόρθωσε”.

“Στα πρώτα χρόνια της παρούσας Δημοτικής Αρχής το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών, ισολογισμών, προϋπολογισμών κλπ τουλάχιστον προσωπικά ήμουν πολύ επιεικής, αλλά με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, τότε, όπως και σήμερα” ανέφερε αρχικά ο κ. Στρογγύλης, επισημαίνοντας μάλιστα πως η παράταξή του έχει καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς.

“Βλέπουμε όλες τις παθογένειες που έχετε κληρονομήσει” σημείωσε ο ίδιος παρακάτω, εξηγώντας πως απαραιτήτως “Θα πρέπει να εναρμονιστούν οι Υπηρεσίες μας και να απαλείψουν όλες αυτές τις τυχόν παρατηρήσεις που τυχόν θα βλέπουμε στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών”.

Από τη μέχρι σήμερα εικόνα διαχείρισης που έχει παρατηρηθεί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “σαν αποτέλεσμα βγαίνει πως η μη σωστή χρήση και η μη σωστή πολιτική άσκηση από την πλευρά των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών αποβαίνει εις βάρος των οικονομικών του Δήμου”.

Ενδεικτικό παράδειγμα για τον ίδιο αποτέλεσε και το θέμα της μη αξιοποίησης και πλήρους καταγραφής πρωτίστως της περιουσίας του ενιαίου Δήμου, συμπληρώνοντας τα εξής: “Για παράδειγμα, μιλάμε για ομιχλώδη κατάσταση όσον αφορά τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Δήμο που πραγματικά θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν το ενεργητικό του Δήμους μας”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Δεν έχουμε δει προσπάθειες βελτίωσης όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, τα οποία έχουμε κατά καιρούς συζητήσει και γι αυτό καταψηφίζουμε”. Προτού ολοκληρώσει την κριτική του, ο Κομνηνός Στρογγύλης τόνισε επιπλέον πως, “Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση και στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών για να εναρμονιστούμε με αυτά τα οποία επιβάλλει το λογιστικό πρότυπο και όχι μόνον”. Κατέληξε μάλιστα, λέγοντας πως, “Δείχνουμε ανεπάρκεια στην άσκηση της πολιτικής μας, μέσα από την οικονομική διαχείριση”.

 

 

 

Ετικέτες: