Η ποιήτρια και συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη μάγεψε και ταξίδεψε τους φίλους της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης

Ιστορίες που ζωντάνεψαν κι έγιναν όμορφες εικόνες

Μια ξεχωριστή καλεσμένη, που κάθε φορά μας συγκινεί, μας ταξιδεύει και μας ξυπνά διά των γραπτών της θύμησες από την αθωότητα και την αυθεντικότητα της αλλοτινής Σύρας, όπως η ίδια τη βίωσε ως παιδί στα σοκάκια της Απάνω Χώρας, υποδέχτηκε την περασμένη Παρασκευή η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης.

Μικροί και μεγάλοι φιλαναγνώστες καλωσόρισαν στην φιλόξενη παρέα τους την ποιήτρια και συγγραφέα Λουκρητία Δούναβη, η οποία αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση της συντονίστριας της Λέσχης, Άννας Ρούσσου για ένα απόγευμα με «ιστορίες και συμπάθεια» για τα παιδιά του νησιού που αναζητούν φάρους στο δρόμο της γνώσης και του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, η κ. Δούναβη αφηγήθηκε με το δικό της μοναδικό τρόπο την ιστορία της πρώτης κούκλας που απέκτησε ως παιδί. Μίας κούκλας που καθυστέρησε λιγάκι, έγινε μαράζι και απωθημένο, αλλά ήρθε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε ένα όμορφο πακέτο, δώρο αγάπης από την αδερφή της μητέρας της.

«Η καλή μου θεία πήγε στην Αθήνα και μου αγόρασε την πιο ωραία κούκλα, που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Την κράτησα στην αγκαλιά μου και δεν την αποχωρίστηκα για χρόνια. Όταν έκανε κρύο της έπλεκα ζακετάκια, όταν έκανε ζέστη, την ξεγύμνωνα, όταν ήταν Σάββατο της έκανα μπάνιο και εκείνη μου χαμογελούσε γλυκά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η ίδια ευχαρίστησε γραπτώς τη θεία της για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία που την έμαθε τι αξία έχει το δώρο της καρδιάς, να μη μισεί εκείνους που την πονούν και την πληγώνουν, αλλά και να κάνει υπομονή μέχρι να έρθουν ωραία πράγματα στη ζωή της. Σημειώνεται ότι η ιστορία αυτή περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο της που θα έχει τίτλο «Περί ανέμων και θανάτων».

Η σπίθα της δημιουργίας

Στη συνέχεια, η κ. Δούναβη διάβασε ποιήματα, τα οποία αναλύθηκαν μέσα από ερωτήσεις και κουβέντα και προέτρεψε τα παιδιά που έχουν ταλέντο ή αγάπη προς τη συγγραφή, να αποτυπώνουν στο χαρτί τις αλήθειες και τις σκέψεις τους, χωρίς να διστάζουν. Η ίδια ξεκίνησε να γράφει στην Ε’ Δημοτικού και μάλιστα, ένας στίχος της δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος». «Το μελαγχολικό φθινόπωρο απλώνει και πάλι τους σταχτόμαυρους πλοκάμους του στον ουρανό».

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνεπήρε τη συντονίστρια της Λέσχης κ. Ρούσσου, καθώς αφέθηκε και απόλαυσε τόσο την παρουσία της κ. Δούναβη, όσο και την έκπληξη και σοβαρότητα των παιδιών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου.