Πρώτη συνέντευξη του νέου επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Ν. Αιγαίο, Γιάννη Ντουνιαδάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα, τη Σύρο

“Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η διαφορετική φωνή και στα νησιά”

“Η πείρα έχει δείξει ότι το σημερινό σύστημα δεν δουλεύει υπέρ του λαού”

Να αποτελέσει συνειδητή επιλογή για τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, η ενίσχυση της “διαφορετικής φωνής που εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση” στις επερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης κι εν προκειμένω στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τονίζει ως ανάγκη ο νέος επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού, Γιάννης Ντουνιαδάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην Κοινή Γνώμη.

Ο κ. Ντουνιαδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σύρο την περασμένη Πέμπτη ώστε να παρευρεθεί στην επίσημη εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κάλεσε τους νησιώτες να συνταχθούν με τη “μοναδική φωνή” που υπερασπίζεται τις ανάγκες τους, με φόντο μάλιστα και τα σοβαρά πολιτικά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με τον χώρο του Αιγαίου.

Η παρουσία του στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αποτέλεσε έναν πρώτο “διάλογο” γνωριμίας με τους πολίτες, ενώ προσεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση θα πραγματοποιήσει κι άλλες επισκέψεις σε νησιά, όπως εκ νέου και στη Σύρο, ώστε να αναπτύξει αναλυτικά τις θέσεις και το πρόγραμμά της ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Τα νησιά έχουν εγκαταλειφθεί. Απόδειξη η κατάσταση σε ακτοπλοΐα, υγεία, παιδεία”

Ξεκινώντας από τη συνεργασία του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την απόφαση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο κ. Ντουνιαδάκης ανέφερε: “Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σύρο. Από το 2014 μου έκανε την τιμή το Κομμουνιστικό Κόμμα να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των εκλογών και στη συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές στην Α΄ Πειραιά. Αυτή τη φορά πάλι η τιμή είναι μεγάλη και αισθάνομαι και ευθύνη συνάμα γιατί είμαι υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σε μία περιοχή πολύ ευαίσθητη για πάρα πολλούς λόγους και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Σχετικά με τα κύρια ζητήματα που η παράταξή του, η Λαϊκή Συσπείρωση, θα “ανοίξει” ακόμη πιο έντονα στην τοπική κοινωνία των νησιών, που όπως ο ίδιος παρατήρησε κατηγορηματικά “είναι εγκαταλελειμμένη”, υπήρξε σαφής: “Τώρα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσω ότι έχω απογοητευθεί από τις πρώτες μου εντυπώσεις. Το συμπέρασμά μου σχετικά με το τί έχω αποκομίσει από το ξεκίνημα αυτό είναι ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε επίπεδο λαού είναι εγκαταλελειμμένη. Θα μπορούσα να βάλω τη λέξη σε εισαγωγικά, φοβάμαι όμως ότι είναι πραγματικότητα”.

Τεκμηριώνοντας τα λεγόμενά του, ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα που συνδέονται με την καθημερινότητα των νησιωτών. Ξεκινώντας από το ζήτημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, εξήγησε πως: “Σήμερα υπάρχει κακοκαιρία και άρα είναι αποκλεισμένα τα νησιά. Ακόμη κι αν τώρα είναι “δικαιολογημένα” λόγω καιρού, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που και μικρά νησιά, αλλά και η Σύρος με τα υπόλοιπα νησιά, έχει ελλειπή ακτοπλοϊκή σύνδεση”. Προκειμένου να αναδείξει γλαφυρά το σοβαρό ζήτημα που βιώνουν οι νησιώτες σε καθημερινή βάση και δη τη χειμερινή περίοδο, σημείωσε τα παρακάτω: “Μία από τις αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού σε διάρκεια πολέμου είναι ακριβώς αυτή. Η διατήρηση των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας. Αυτές οι διεκδικήσεις δυστυχώς δεν εξασφαλίζονται όπως βλέπουμε σε καιρό ειρήνης. Αυτό δεν είναι εγκατάλειψη;” ρώτησε ρητορικά, εξηγώντας παράλληλα πως, ο κάθε κάτοικος στο νησί καλείται να σηκώσει και το βάρος των μετακινήσεων σε οικονομικό επίπεδο.

“Επιπλέον, ένα θέμα είναι και το ακριβό εισιτήριο. Ο απλός εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, οι νέοι πόσο εύκολα πληρώνουν ένα εισιτήριο; Καθόλου εύκολα” παρατήρησε, ενώ πρόσθεσε πως, η σημερινή διοίκηση “αυτό το ζήτημα θα έλεγα η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση το έχει στην άκρη”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης κληθείς να τοποθετηθεί και για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που ήδη εφαρμόζεται, υπήρξε λακωνικός, πλην όμως συγκεκριμένος και περιεκτικός σε όσα υποστήριξε: “Μεταφορικό Ισοδύναμο. Έχει ωραίο τίτλο αλλά στην ουσία λίγα προσφέρει. Δεν αποκαθιστά τη ζημιά που υπάρχει. Αυτός που μετακινείται πόσες φορές μετακινείτε ή μπορεί να μετακινηθεί;” σχολίασε, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Οι νησιώτες επιβαρύνονται και στα είδη πρώτης ανάγκης με τη φορολογία αφού οι τιμές είναι αυξημένες”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Είναι ένα μέτρο που προσφέρει πολύ λίγα και είναι στάχτη στα μάτια” ενώ όπως σημείωσε παρακάτω, “να πούμε ακόμη πως στην ουσία είναι μία έμμεση πριμοδότηση των ακτοπλόων και των εφοπλιστών”.

Εκτός του ανωτέρω ζητήματος, ο κ. Ντουνιαδάκης επέκτεινε την κριτική του και στο πεδίο της Υγείας, υποστηρίζοντας σχετικά και με τις δημόσιες δομές στα νησιά, πως, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό.

“Η διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά όπως το ίδιο και στην Παιδεία” σχολίασε, ενώ επεσήμανε ειδικότερα, πως, “Μαθαίνω ότι εδώ και το Νοσοκομείο της Σύρου έχει κλειστές κλινικές. Άρα, γίνεται κατανοητό ότι είναι ευαίσθητη περιοχή η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Και σε αυτό το πεδίο”. Υποστήριξε μάλιστα, πως, τα προβλήματα που δυστυχώς παραμένουν και διαπιστώνονται σταθερά για την κοινωνία, προδίδουν πως, “ακολουθείται πολιτική που δεν εξασφαλίζει λύσεις στις ανάγκες του λαού”.

Η Περιφέρεια δεν διεκδικεί. Διαχειρίζεται χρήματα στην κατεύθυνση που θέλει η αστική κυβέρνηση”

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Περιφέρειας αναφορικά με όλα αυτά τα προβλήματα, ο ίδιος τόνισε πως, οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου οφείλουν να κατανοήσουν ότι η διοίκηση ακολουθεί τη γραμμή του κεντρικού κράτους και των οδηγιών της ΕΕ.

“Πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, της Περιφέρειας” σχολίασε, επισημαίνοντας πως, αν και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση “Διαχειρίζεται χρήματα που έρχονται και το ΕΣΠΑ”, ωστόσο, τόνισε πως, “Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι που κατευθύνονται αυτά τα ΕΣΠΑ; Κατευθύνονται στην Υγεία, κατευθύνονται στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία; Όχι κι αυτό γιατί είναι ξεκάθαρο πως καθώς είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει “οδηγία” που λέει ότι θα πρέπει να είναι επιλέξιμα τα έργα. Συγκεκριμένα έργα που αποφέρουν άμεσο κέρδος. Η αντισεισμική προστασία για παράδειγμα δεν αποφέρει, επομένως μένει πίσω”. Κατόπιν των ανωτέρω, υποστήριξε πως, “Η Τοπική Διοίκηση, η Περιφέρεια δεν διεκδικεί τίποτα”, αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, “Είναι μία κρατική υπηρεσία σε έναν ενιαίο κρατικό μηχανισμό”. Δήλωσε κατηγορηματικά μάλιστα, πως, “Η Περιφέρεια δρα με βάση τις κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων”.

Εκκρεμότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων του Νεωρίου. Το ΝΑΤΟ θέλει να ελέγχει το Αιγαίο”

Δεδομένου του ρόλου που ο ίδιος αναλαμβάνει στο Ν. Αιγαίο, κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία Αμερικανών Αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα νησιά και ειδικότερα στη Σύρο προ μηνών, με φόντο μάλιστα και το Νεώριο.

“Το ναυπηγείο της Σύρου όπως και τα άλλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα) είναι βασικοί τομείς που δίνουν δουλειά και παρέχουν έργο. Είδαμε ότι κάποια έκλεισαν για μεγάλο διάστημα και μετά είδαμε πως το Αμερικανικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο στην πορεία” παρατήρησε πρωτίστως, σημειώνοντας όμως πως, “Ακόμη κι αν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια προβάλλουν πως κάτι έγινε, εμείς θέτουμε το ερώτημα: Κάτι έγινε για ποιον; Ο εργαζόμενος δεν είδε κανένα όφελος και μάλιστα οι πολλοί εργαζόμενοι του προηγούμενου καθεστώτος. Και βέβαια ούτε οι σημερινοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με τον σημερινό εργολάβο χαίρουν μεγάλων μισθών και συνθηκών δουλειάς”.

Μάλιστα ο κ. Ντουνιαδάκης πρόσθεσε, πως, “Παραμένει σε εκκρεμότητα όμως η αποπληρωμή των οφειλών των εργαζομένων, οι οποίες υπάρχουν από την προηγούμενη διοίκηση”.

Επικεντρώνοντας παρακάτω τον σχολιασμό του στη στόχευση των ΗΠΑ αναφορικά με τον χώρο του Αιγαίου κι ως εκ τούτου και του Ν. Αιγαίου, ο ίδιος υπογράμμισε τα ακόλουθα: “Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αποκόψει αντίπαλα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και από το Αιγαίο και από τα Βαλκάνια. Είχαμε και μία βιαστική συμφωνία με τα Σκόπια ακριβώς για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Στόχος είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, να γίνουν οι ανακατατάξεις συνόρων κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε ειρηνικά. Ο στόχος είναι να ανακόψουν αντίπαλα οικονομικά συμφέροντα (Ρωσικά και Κινεζικά)” ανέφερε, τονίζοντας πως, βάσει των ανωτέρω και για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, “Το Αιγαίο έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτούς, άρα έχουν παρουσία. Θέλουν να ελέγχουν το Αιγαίο που είναι ο δίαυλος επικοινωνίας Μαύρης Θάλασσας με Ανατολική Μεσόγειο κλπ.”. Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Δεν είναι ούτε τυχαίο που έφεραν τη Νατοϊκή αρμάδα δήθεν για να βοηθήσει τις προσφυγικές ροές (Κως)”.

Στην ερώτηση κατά πόσο αυτά που επισημαίνει πρέπει να απασχολούν έντονα τους νησιώτες, υπήρξε σαφής: “Οι νησιώτες πρώτα απ΄ όλα δεν πρέπει να ακούνε την κυβέρνηση, ούτε και τα άλλα αστικά κόμματα. Η κυβέρνηση έχει στόχο να εφησυχάσει τον λαό. Μιλά για σταθερότητα, μιλά για ασφάλεια με την παρουσία και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για εμάς και οι δύο αυτές λυκοσυμμαχίες και η επικυριαρχία των ΗΠΑ είναι κάτι το επικίνδυνο”. Θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, “Σε σχέση με τα Ελληνοτουρικά δε, ποτέ δεν πήραν το μέρος της Ελλάδας” παρά την παρατήρηση πως, “Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι μεγάλο” αφού όπως συμπλήρωσε, “Αμφισβητεί νησιά και νησίδες που είναι στην Περιφέρειά μας”.

Ο κ. Ντουνιαδάκης, καλώντας τους νησιώτες να μην εφησυχάζουν και να ακούσουν τη “φωνή” της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε πως, “Είμαστε πολύ κοντά σε έναν τοπικό πόλεμο και πρέπει να το πούμε αυτό” υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Θυμόμαστε πέρυσι τέτοιον καιρό ότι οι Τούρκοι την προκλητικότητά τους την έκαναν επιθετικότητα”.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Επομένως, ο λαός πρέπει να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να πει “Όχι” σε αυτές τις δύο λυκοσυμμαχίες γιατί οδηγούν τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους. Είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσει ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία για τον οποίο γίνεται μεγάλη προετοιμασία και από τους μεν και από τους δε.

Σε αυτή την περίπτωση, θα εμπλακούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τα δικά μας παιδιά, σε έναν πόλεμο που δεν θα έχει κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό, για την πατρίδα. Τα πράγματα δεν είναι καλά και οι νησιώτες δεν πρέπει να υπολογίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για εφησυχασμό”. Παρομοίως, θέλησε να σχολιάσει πως, “Και η Τοπική Διοίκηση δεν παίρνει καμία θέση για όλα αυτά” αφού όπως επανέλαβε, “Το ενδιαφέρον τους είναι η διαχείριση των χρημάτων, των ΕΣΠΑ κλπ.”.

 

Αντίθετοι στο ξεπούλημα υποδομών, όπως αεροδρόμια και λιμάνια”

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Ντουνιαδάκης κλήθηκε να μιλήσει και για τις ανάγκες σε επίπεδο υποδομών στο νησιώτικο χώρο. “Υπάρχουν δυσκολίες στο Αιγαίο, στα νησιά και στις υποδομές. Προβλήματα. Προσωπικά θαυμάζω τους καπετάνιους, συναδέλφους, που καταφέρνουν τα καράβια τους να τα δένουν στα λιμάνια” ανέφερε, εξηγώντας πως, “Αν εξαιρέσουμε το λιμάνι της Σύρου που το θυμάμαι κι εγώ από τα νιάτα μου σαν ένα καλό λιμάνι, τα υπόλοιπα στα άλλα νησιά έχουν μεγάλα θέματα”.

Μιλώντας και για τα θέματα των αεροδρομίων, ο κ. Ντουνιαδάκης έθιξε την πολιτική κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων – παραχωρήσεων, που όπως πρόσθεσε, κινείται “ενάντια στα συμφέροντα και την εξυπηρέτηση των νησιωτών”.

Οι υποδομές είναι ξεκάθαρο ότι κατευθύνονται προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και κατευθύνονται προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για στρατιωτικούς σκοπούς” σχολίασε, προσθέτοντας κατηγορηματικά πως, “Είναι ένα μέλημα της κεντρικής κυβέρνησης η παραχώρηση υποδομών, η ιδιωτικοποίηση. Όπως έχει συμβεί και με αεροδρόμια. Τα παραχώρησαν στην Fraport”. Ο νέος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με φόντο τα παραπάνω, έθεσε το ερώτημα: “Τι εισιτήρια και επιβαρύνσεις πληρώνει ο νησιώτης και ο κάθε πολίτης;”.

Εκτός των προαναφερομένων, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης σημείωσε πως η απαίτηση διατήρησης δημόσιου του χαρακτήρα των υποδομών, “Και από άποψη στρατηγικής είναι σημαντική”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Τα νησιά είναι τα αεροπλανοφόρα μας στο Αιγαίο, που η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Έχουμε έναν ιδιώτη που αποφασίζει. Θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον λαό. Το κάθε ξεπούλημα για τον κόσμο δεν αποφέρει τίποτα”.

 

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ευνοεί την κερδοφορία λίγων”

Ερωτηθείς για την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης των νησιών και την έμφαση που δίνει η Περιφερειακή Αρχή σε αυτό το θέμα, ο κ. Ντουνιαδάκης υπήρξε συγκεκριμένος: “Ο πρωτογενής τομέας δεν υπάρχει, ενώ παλαιότερα υπήρχαν δυνατότητες. Αυτό γιατί γίνεται; Ποιος είναι ο ρόλος των Περιφερειών, της Περιφέρειας; Η διοχέτευση προγραμμάτων και χρημάτων προς εκείνη την κατεύθυνση, του τουρισμού” παρατήρησε, εξηγώντας όμως πως, “Από αυτήν την υπόθεση ο λαός δεν κερδίζει. Ούτε ο εργαζόμενος, ούτε ο απλός λαϊκός άνθρωπος”. Αναλύοντας περισσότερο τη θέση του, σημείωσε πως, “Ο απλός πολίτης κακά τα ψέματα δεν μπορεί να έρθει ούτε στη Ρόδο, ούτε στη Σαντορίνη για να απολαύσει. Αυτή η τουριστική ανάπτυξη όπως την θέλουν είναι εις βάρος του λαού καθαρά”. Θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, “Ας σκεφθεί κανείς ότι ακόμη και το γεγονός πως αυτή η χρονιά λένε ότι πήγε καλά από προσέλευση, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους τί απόλαυσαν; Ούτε μισθούς έστω ικανοποιητικούς, ούτε συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια. Τα ωράριά τους δε είναι εξαντλητικά”. Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “Είναι ξεκάθαρο αυτό που φωνάζει η Λαϊκή Συσπείρωση ότι η κερδοφορία είναι των λίγων”.

 

Μόνη αγωνιστική διέξοδος η φωνή μας”

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο κ. Ντουνιαδάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με το “μοντέλο” διοίκησης που υπάρχει σήμερα πανελλαδικά. “Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό το σύστημα διοίκησης που θέλει ο “Καλλικράτης”, σήμερα ο “Κλεισθένης Ι” κλπ.. Εμείς είμαστε υπέρ του να γίνεται κεντρικά η κατανομή όλων αυτών των κονδυλίων, ανάλογα των αναγκών που υπάρχουν, βέβαια βάσει της φωνής τοπικών συμβουλίων, τοπικών επιτροπών, επιτροπών αγώνα κατά τόπους” δήλωσε κατηγορηματικά, ενώ σημείωσε πως, “Η πείρα έχει δείξει λοιπόν, ότι, όλο αυτό το σύστημα το σημερινό, δεν δουλεύει υπέρ του λαού”.

Από την πλευρά του, επεσήμανε πως: “Εδώ πρέπει να σταθούμε και να αναρωτηθούμε με ποια πολιτική θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν θα αλλάξει με τις κυβερνήσεις που βλέπουμε, με τα κόμματα τα αστικά, που λίγο ως πολύ με μικροδιαφορές κινούνται στην ίδια ρότα. Η μόνη διαφορά είναι το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση”.

Κατά συνέπεια, απηύθυνε πρόσκληση προς κάθε πολίτη και νησιώτη με φόντο της επερχόμενες εκλογές. “Εμείς είμαστε ακόμη στην αρχή του αγώνα. Θα ξεδιπλώσουμε το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα περιοδειών στα νησιά. Θα ακούσουμε προβλήματα και θα αναδείξουμε προβλήματα, πάντα μέσα από αυτήν την οπτική γωνία, το συμφέρον του λαού” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η άλλη φωνή. Χρειάζεται αυτή η φωνή για θέματα όπως Αμερικανο-νατοϊκά, όπως και θέματα υποδομών, λειτουργία του κράτους για το καλό του λαού.

Όλοι οι άλλοι με μικροδιαφορές είτε στην κεντρική εξουσία, είτε στην Περιφέρεια, είτε στους Δήμους είναι ταυτισμένοι και κινούνται στην ίδια ρότα. Η μόνη διαφορετική φωνή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση και είναι αυτό που πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του ο νησιώτης, ο συντοπίτης μας για τις επόμενες εκλογές. Η μόνη φωνή που πραγματικά προωθεί με τους αγώνες της στα διάφορα συμβούλια, τα λαϊκά συμφέροντα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Στις εκλογές πρέπει να ενισχυθεί η άλλη φωνή. Η μοναδική διαφορετική φωνή”. Έκλεισε τη δήλωσή του, τονίζοντας μάλιστα πως, “Υπάρχει η κατανόηση και από κόσμο που δεν ήταν κοντά στη Λαϊκή Συσπείρωση μέχρι χθες, πως η μόνη διέξοδος, η μόνη αγωνιστική διέξοδος είναι η φωνή μας. Είμαστε η άλλη φωνή που ακούγεται.”.

 

Σύντομο βιογραφικό

Ντουνιαδάκης Γιάννης, απόστρατος υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού, συνεργαζόμενος: Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Το 1972 πέτυχε και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ' όπου αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος Μάχιμος του Πολεμικού Ναυτικού το 1976. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία επιφανείας ως επιτελής και ως κυβερνήτης, καθώς και σε υπηρεσίες Ξηράς ως επιτελής ή διοικητής ανάλογα με το βαθμό του. Επίσης υπηρέτησε στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Μαδρίτη ως ακόλουθος Άμυνας στην εκεί ελληνική πρεσβεία. Αποστρατεύτηκε το 2005, ενώ υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ.

Ως απόστρατος δραστηριοποιήθηκε στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), αναπτύσσοντας σχέσεις με Συλλόγους, Ενώσεις και Κινήσεις Αποστράτων καθώς και με το φιλειρηνικό κίνημα. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με θέματα σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Βαλκάνια, ΝΑΤΟ, ΕΕ καθώς και με προβλήματα προσωπικού εν ενεργεία και αποστράτων. Από την έναρξη της κρίσης δραστηριοποιήθηκε στις προσπάθειες για υποστήριξη των δικαιωμάτων του προσωπικού και των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων.