Συνεχίζονται οι αμμοβολές του Νεωρίου

Καρκινογόνο δείγμα αδιαφορίας

Γνωστό και άλυτο παραμένει το πρόβλημα της αμμοβολής του Νεωρίου για τη Σύρο, επιβαρύνοντας επί χρόνια την υγεία των κατοίκων και το φυσικό τοπίο του νησιού.

Με αμμέτοχους τους φορείς και κυρίως τη Δημοτική Αρχή, συνεχίζει ανενόχλητο το ναυπηγείο να κάνει χρήση της καρκινογόνου αμμοβολής, παρά του ότι διαθέτει σύστημα υδροβολής, κατά πολύ λιγότερο βλαπτικό, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιεί με το δικαιολογητικό ότι είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Έτσι για ακόμα μία φορά πυκνό στρώμα αμμοβολής κάλυψε και πάλι τα νερά του λιμανιού της Ερμούπολης, με το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να μην προχωρά στους απαραίτητους ελέγχους περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η όχληση που προκαλεί στον αστικό ιστό, η δραστηριότητα του ναυπηγείου αφήνει παγερά αδιάφορους τους αρμοδίους, καθώς πέραν της υπηρεσίας της Περιφέρειας, ούτε από πλευράς Δήμου γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις και παρεμβάσεις προκειμένου να προστατευθεί το σύνολο του πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη διαδικασία που επί χρόνια ακολουθεί το ναυπηγείο, με την ανοχή των φορέων και των ελεγκτικών μηχανισμών και με σύμμαχο τη σιωπή της πλειοψηφίας των κατοίκων, πέραν των ουσιαστικών προβλημάτων που δημιουργεί στην υγεία και το περιβάλλον, προσδίδει αρνητικό πρόσημο και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η οποία με πάθος προβάλλεται από κάθε πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα.

Όμως οι εικόνες που καταγράφηκαν αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης που διαιωνίζεται στη Σύρο, με το πλοιάριο της λάτζας να ακολουθεί λίγο πριν την άφιξη του πλοίου της γραμμής, προκειμένου να ανακατέψει τα νερά και να χαθούν τα υπόλοιπα της αμμοβολής, ώστε να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά από τους ταξιδιώτες που αποβιβάζονται. Με τακτικές όμως «λάτζας» δεν χαράσσεται τουριστική πολιτική.

Ετικέτες: