Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας με τρεις παρουσιάσεις

Αστείρευτη έμπνευση και… στις μέρες του κορωνοϊού

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους, καθώς και να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά από σχολεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας μέσα από τη συμμετοχή τους στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Στις Κυκλάδες, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου και διεξήχθη διαδικτυακά την περασμένη Παρασκευή.

Το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας έλαβε μέρος στη διοργάνωση με τρία συνολικά έργα.

Παιχνίδια του Scratch

Οι μαθήτριες της Ε’ τάξης Δήμητρα Π. και Μαρία Π. παρουσίασαν τα έργα Scratch τα οποία είχαν δημιουργήσει στην προηγούμενη εξ αποστάσεως λειτουργία των σχολείων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής. Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων  διέθεσαν και αρκετές επιπλέον ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς τα προγράμματα αποδείχτηκαν αρκετά πολύπλοκα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι αφιερωμένα στα παιδιά της Α’ Τάξης.

“Γραμματάκια για τις λέξεις” της Δήμητρας Π: Μπροστά από την οθόνη μας περνούν γράμματα τα οποία επιλέγουμε για να πάνε στη λέξη που ανήκουν. Το παιχνίδι έχει δυο πίστες.

«Στη σειρά αριθμοί και γράμματα»: Η Μαρία Π. δημιούργησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι με δυο πίστες προγραμματίζοντας στο περιβάλλον του Scratch. Στην 1η πίστα ο παίκτης βάζει στη σειρά αριθμούς ενώ στη 2η πίστα βάζει στη σειρά γράμματα της αλφαβήτου. Επιπρόσθετη δυσκολία της δημιουργίας του παιχνιδιού είναι ότι τα αντικείμενα εξαφανίζονται μετά από το τέλος κάθε πίστας.

Σημειώνεται ότι τα παιχνίδια αυτά είναι αφιερωμένα στα παιδιά της Α’ Τάξης.

Κινηματογραφική Ταινία Μικρού Μήκους από Απόσταση

Τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου, που αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης, από τον Δεκέμβρη του 2020 συναντιόντουσαν μέσω τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησαν τη δράση τους, βλέποντας αποσπάσματα παλιών ταινιών, ασπρόμαυρων και βουβών.  Έμαθαν  για κινηματογραφικούς όρους, έγραψαν σενάριο, σκηνοθέτησαν, βιντεοσκόπησαν σκηνές και πλάνα, κατέγραψαν την οθόνη της τηλεδιάσκεψης, έκαναν μοντάζ και επέλεξαν μουσική…. Ωστόσο, η ταινία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, λόγω των συνθηκών. Τα παιδιά της ομάδας αναμένουν με αγωνία την άρση των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουν να ανταμώσουν από κοντά και να γυρίσουν όλοι μαζί μια σκηνή, όπως την έχουν ονειρευτεί.  

Στο ιστολόγιο της ΣΤ’ Τάξης παρουσιάζεται ένα μικρό βίντεο με μέρη από τις σκηνές της ταινίας και πολλές φάσεις από τα γυρίσματα και τα γέλια των συμμετεχόντων. Η ταινία που θα λάβει μέρος στο Μαθητικό 11ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους "Cinema… διάβασες;", δεν έχει ακόμα ούτε τίτλο… αλλά βέβαια έχει σενάριο το οποίο εκτυλίσσεται στην εποχή της καραντίνας και των μασκών. Συνεχίζεται…

Μαθητικό Ιστολόγιο

Όλα τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής (ΤΠΕ) “ανεβάζουν” άρθρα στο ιστολόγιο, το οποίο φιλοξενεί κάθε σχολική χρονιά εργασίες των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ’ τάξης. Στο φεστιβάλ, τα παιδιά: Ιωάννα, Δημήτρης και Φίλιππος παρουσίασαν εκ μέρους όλων των παιδιών της ΣΤ’ τις δύο μεγάλες κατηγορίες άρθρων: Α) Σκέψεις και συναισθήματα – Στις μέρες του κορωνοϊού 2021. Β) Web2 εργαλεία – παιχνίδια στο learningapps. Οι αναρτήσεις σε αυτήν την κατηγορία είναι σε εξέλιξη και συνεχώς εμπλουτίζεται το περιεχόμενο. Οι μαθητές μας καλούν να να παίξουμε τα παιχνιδάκια- δραστηριότητες που βρίσκονται στα σχετικά άρθρα.

Υπεύθυνη των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου, Μαρία Ιωσηφίδου. Η ίδια ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δρ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής του 1ου ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου και διοργανωτή του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στις Κυκλάδες. Τέλος, απευθύνει συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις εξαιρετικές ψηφιακές δημιουργίες τους αλλά και για την άψογη παρουσία τους κατά τη διενέργεια του φεστιβάλ με εύστοχες ερωτήσεις, ακριβείς απαντήσεις και χειροκροτήματα με τα “παλαμάκια” του webex.