Ζητούν να αποκτήσει ρόλο η Κοινωνική Επιτροπή
- Σήμερα - 6:20
Με το πρόσχημα πως η χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων προς ευάλωτους πολίτες της Σύρου, συνοδεύεται από προσωπικά δεδομένα, συνεχίζει να κρατάει “ανενεργή” την Κοινωνική Επιτροπή, η πρόεδρός της και πολιτική προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των ΚΑΠΗ, Ρόζα Ξανθάκη.
Τα παραπάνω ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε κριτική και διατυπώθηκαν διαφωνίες, αναφορικά με το ότι μία Υπηρεσία με τους υπαλλήλους της, αποφασίζουν αποκλειστικά στο ποιοι δημότες της Σύρου θα λάβουν οικονομική ενίσχυση, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος από αρμόδια ή και αιρετά πρόσωπα που απαρτίζουν την Κοινωνική Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Επιτροπή κλήθηκε να ψηφίσει την παροχή βοηθημάτων σε δύο πολίτες με ποσά έως των 600 ευρώ, σε συνέχεια πρότασης - εισήγησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας και άρα, των υπαλλήλων της.
Πρώτη η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Μαυρίκου σημείωσε πως κανονικά οι εισηγήσεις πρέπει να έρχονται χωρίς να φαίνονται τα ονόματα των πολιτών που αιτούνται τα βοηθήματα, ωστόσο στη συνέχεια με αναλυτική τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος “άνοιξε” τη συζήτηση για το ότι οι εν λόγω εισηγήσεις έρχονται από τους υπαλλήλους και όχι από την Κοινωνική Επιτροπή. Από την πλευρά του, ζήτησε αυτό να αλλάξει άμεσα, θέση με την οποία συμφώνησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, αλλά και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Κοινή παρατήρηση όλων είναι πως δεν μπορεί ο ρόλος των αιρετών και της Επιτροπής να υποβαθμίζεται και να γίνεται διάκριση για το ότι από τα μέλη της θα διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα, ενώ από τους υπαλλήλους, δεν μπορεί αυτά να μεταφερθούν. Ζήτησαν μάλιστα, αυτά τα ονόματα των πολιτών να αναγράφονται στα έγγραφα ακόμη και με τα αρχικά τους.
Ν. Αλμπανόπουλος: “Προσβλητικό να λένε ότι αιρετοί δεν τηρούν ανωνυμία”
Το θέμα “άνοιξε” ο Νίκος Αλμπανόπουλος, κάνοντας αρχικά μία σύντομη αναδρομή στον “αγώνα” που δόθηκε για να συσταθεί η 5μελης Κοινωνική Επιτροπή. “Όταν ψηφίσαμε τη δημιουργία αυτών των Επιτροπών στην αρχή της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε συγκεκριμένη κουβέντα γι’ αυτό. Ότι πρέπει να υπάρχει Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δεν συστάθηκε στην πρώτη συνεδρίαση. Ήρθε το γνωστό θέμα πως σε περιπτώσεις ενίσχυσης των συμπολιτών μας, δεν πρέπει να μην γνωρίζουν δημοτικοί σύμβουλοι το ποιοι είναι αυτοί που ενισχύονται, παρά μόνο η Υπηρεσία. Τότε είχα πει πως αυτό είναι θέμα αρχής για εμένα και το επαναφέρω”, δήλωσε προς το Σώμα, υπενθυμίζοντας ακόμη πως “ακολούθως τότε, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος και είπε πως πρέπει να έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι υποχρέωση να συσταθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και έχει ευθύνη να παρακολουθεί αυτού του είδους τις χορηγίες. Πράγματι, ήρθε στην επόμενη συνεδρίαση και πράγματι έχει συσταθεί η Επιτροπή”.
Ο κ. Αλμπανόπουλος αναφερόμενος στη συμμετοχή μελών, πρόσθεσε πως “από δημοτικούς συμβούλους είμαι μέλος εγώ και η η Ρόζα Ξανθάκη και υπάρχουν και τρεις πολίτες. Η δουλειά που θα έκανε αυτή η Επιτροπή θα ήταν να κοιτούσε τον φάκελο του συμπολίτη που είναι σε ανάγκη και με τα αρχικά μόνο του ονόματός του. Θα φροντίζει ο αρμόδιος υπάλληλος ή η διευθύντρια της Υπηρεσίας να καλύψει το όνομα και να είναι μόνο τα αρχικά”. Συμπλήρωσε όμως, πως “αν και θεωρώ προσβλητικό να λέει κάποιος ότι υπάλληλοι του Δήμου μας τηρούν ανωνυμία και δεν θίγουν συμπολίτη μας που λαμβάνει βοήθεια, ενώ δύο δημοτικοί σύμβουλοι, δεν θα τους τηρούσαν”.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως “αυτό είναι θέμα αρχής για εμένα”, λέγοντας δηλαδή πως “το να αισθάνεται κάποια Υπηρεσία ότι μπορεί να χορηγεί βοηθήματα – κάτι για το οποίο ψηφίζουμε πάντα υπέρ – αλλά ότι δεν πρέπει να ελέγχεται αυτή η Υπηρεσία είναι αντικίνητρο και για το μέλλον. Αν αφήσεις μία Υπηρεσία, σε βάθος χρόνου, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σε αυτές τις χορηγίες και με ποια διαδικασία θα τις χορηγήσει”.
Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε πως “σας καλώ να μην το υπερψηφίσουμε και λυπάμαι για τους δύο συμπολίτες μας, αλλά δεν έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Αν σεβόμαστε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να το αποδεικνύουμε”.
Θ. Μενδρινού: “Να δούμε ξανά τη διαδικασία”
Σαφής υπήρξε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εξηγώντας συγκεκριμένα πως θα πρέπει να επανέλθει το θέμα για τη διαδικασία χορήγησης βοηθημάτων και μάλιστα άμεσα, ώστε να τιμάται ο ρόλος της Κοινωνικής Επιτροπής. “Έπειτα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε τεθεί πάλι αυτό το θέμα και είχα επικοινωνήσει με τη διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπου κι εμένα μου μετέφερε ακριβώς την ίδια εικόνα που έχετε κι εσείς είναι κάτι που κι εμένα με προβληματίζει. Θεωρώ ότι έχετε δίκιο σε ό,τι αναφέρατε και από εκεί και έπειτα θα συζητήσουμε λίγο ξανά το κομμάτι της διαδικασίας”, σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον Νίκο Αλμπανόπουλο.
“Όπως είπατε, εφόσον η Υπηρεσία υποστηρίζει ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν μπορούν να δοθούν στοιχεία, ακριβώς με τα αρχικά των συμπολιτών μας, θα μπορούσε να περάσει από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων”, υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Ν. Καΐλης: “Να υπάρχει κι ένας έλεγχος”
Ζήτημα ουσίας χαρακτήρισε το θέμα ο Νικόλας Καΐλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, σημειώνοντας τα παρακάτω. “Είναι ένα μεγάλο θέμα. Όσοι θυμάστε, στην προηγούμενη Επιτροπή, ο Παύλος Χρυσαφίδης είχε αποχωρήσει γι’ αυτόν τον λόγο. Γιατί δεν γίνεται οι αιρετοί να μην έχουν γνώση όλων των στοιχείων αυτών των ανθρώπων στους οποίους δίδεται μία οικονομική ενίσχυση.
Αυτό είναι όντως ζήτημα ουσίας και έχει να κάνει και με τον ρόλο του αιρετού, ο οποίος είναι και αυτός ως πολιτικό πρόσωπο απέναντι στην Υπηρεσία, ώστε να υπάρχει κι ένας έλεγχος. Και φυσικά, είναι και σοβαρό ζήτημα διαφάνειας, τι γίνεται. Χωρίς να λέμε ότι κανένας δεν εμπιστεύεται τις Υπηρεσίες. Όμως δεν μπορείς σαν αιρετός να μην έχεις εικόνα και λόγο πάνω σε αυτό που γίνεται;”, δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας, μάλιστα, πως “ακριβώς με τη γνώση της κοινωνίας που έχεις, να προσφέρεις κι εσύ τη γνώμη, πάνω στο αν κάποιος τελικά πρέπει να πάρει ή όχι, το βοήθημα”.
Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως “θα πρέπει να το δει η Υπηρεσία. Προσωπικά δεδομένα διαχειριζόμαστε σε πάρα πολλές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως και στις θέσεις στάθμευσης με τον αριθμό κυκλοφορίας των πολιτών, είτε είναι στις Επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών. Και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις έρχονται εδώ στοιχεία με προσωπικά δεδομένα”. Καταλήγοντας στο θέμα, υπογράμμισε πως “δεν νομίζω πως είναι τόσο μείζον θέμα στο συγκεκριμένο ζήτημα, να μην υπάρχει εισήγηση Κοινωνικής Επιτροπής”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Η Κοινωνική Επιτροπή έκανε έργο στην περασμένη θητεία”
21 Ιαν. 2025 - 14:50 - Απούσα η πολιτική ουσία, παρόντα τα κοινωνικά προβλήματα
13 Ιαν. 2025 - 6:20 - Σύρος: Δωρεά ιατρικού ορθοπεδικού εξοπλισμού στην Κοινωνική Υπηρεσία από τον Φίλιππο Φόρτωμα
7 Ιαν. 2025 - 18:40 - Σύρος: Νέο γραφείο ψυχολόγου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου
29 Νοε. 2024 - 11:54 - “Με αντανακλαστικά για τις κοινωνικές ανάγκες”
7 Αυγ. 2023 - 6:19