Το πρόγραμμά της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Marseille – Provence 2013

  • Τρίτη, 8 Απριλίου, 2014 - 06:10

Σύμφωνα με τον επίσημο χρονολογικό πίνακα, κατά το έτος 2013, τον θεσμό θα φιλοξενούσαν η Γαλλία και η Σλοβακία. Δύο πόλεις από αυτές τις χώρες ανακηρύχθηκαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης : η Marseille – Provence και η Košice.

Στην Marseille – Aix Provence - μία πόλη που συμπεριέλαβε στην υποψηφιότητά της και τα περίχωρά της, όπως στην πρόθεση της Σύρου να συμπεριληφθούν όλα τα Κυκλαδονήσια ως ενιαίο νησιωτικό σύμπλεγμα - περισσότερες από 900 πολιτιστικές δράσεις και δέκα εκατομμύρια επισκέπτες πλαισίωσαν το πολιτιστικό έτος για την πραγματοποίηση του οποίου η πόλη συνεργάστηκε με το Bouches-du-Rhône Tourisme και τα Γραφεία Τουρισμού. Αξίζει να παρουσιάσουμε ορισμένες από τις ιδιαίτερες πολιτιστικές ιδέες που υλοποιήθηκαν …

Το 2004 γεννήθηκε η ιδέα ενός σχεδίου που θα συνέδεε στα εδάφη του Château la Coste, τέχνη, αρχιτεκτονική και οίνο. Στους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες που κλήθηκαν να επισκεφθούν την περιοχή και να ανακαλύψουν την ομορφιά των τοπίων δόθηκε η ελεύθερη επιλογή της περιοχής που θα φιλοξενούσε την δημιουργία τους. Σήμερα το Château la Coste είναι ένας τόπος όπου αμπέλια, τέχνη και αρχιτεκτονική εκφράζονται ελεύθερα. Ο επισκέπτης σε μία διαδρομή περιήγησης μεταξύ δασών, λοφίσκων, αμπελιών και ελαιόδεντρων ανακαλύπτει τα έργα των καλλιτεχνών και των αρχιτεκτόνων.

Σε μία εξωστρεφή κίνηση έκθεσης έργων τέχνης πέραν από τους καθιερωμένους μουσειακούς χώρους, σύγχρονα έργα τέχνης δανεισμένα από τεχνοχώρους – galleries και καλλιτέχνες εκτέθηκαν στο πάρκο Villa Bagatelle. Γλυπτά και αντίγραφα ερμηνειών του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου τοποθετήθηκαν στις πλατείες του 6ου και 8ου διαμερίσματος.

Η Gallerie Gourvennec Ogor προσκάλεσε 12 galleries του Παρισιού να εκθέσουν κάθε μία ένα έργο καλλιτέχνη της επιλογής τους. Με αυτή την εκδήλωση η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχθηκε την Πρωτεύουσα της Γαλλίας σε ένα καλλιτεχνικό πανόραμα γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, σχεδίου.

Η έκθεση των χειρόγραφων ναυτικών χαρτών, των κειμηλίων της ναυτικής κληρονομιάς της Μασσαλίας, των λεγόμενων «πορτολάνων», παρουσιάστηκε ως ιδέα μιας περιήγησης από λιμάνι σε λιμάνι. Για το λόγο αυτό προκειμένου να συγκεντρωθούν οι σπάνιοι χάρτες, δεδομένης και της ιδιαίτερης συντήρησής τους, προσεγγίστηκαν πολλοί ξένοι και γαλλικοί φορείς προκειμένου η συνολική εικόνα των πορτολάνων να παρουσιαστεί ως αντανάκλαση των διαφορετικών μεσογειακών πολιτισμών του 16ου και 17ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο εμπνευστής της εκδήλωσης François Beaune, «ο παππούς μου έλεγε… δεν μπορούμε να γράψουμε όλοι ένα μυθιστόρημα, αλλά όλοι έχουμε μία πραγματική ιστορία να διηγηθούμε». Ξεδιπλώνοντας τους μηχανισμούς της μυθοπλασίας το MuCEM (Μουσείο Πολιτισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου) υλοποίησε μία εκπαιδευτική ημερίδα προκειμένου η αληθινή ιστορία του καθενός να μπορέσει να γίνει αξέχαστη και να μετατραπεί σε λογοτεχνικό κείμενο.

Για έναν περίπου μήνα ένας γιγάντιος κάδος απορριμμάτων, με τη μορφή έργου τέχνης, τοποθετήθηκε σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και να μειώσει την διατροφική σπατάλη.

Από την μεγάλη αυτή γιορτή δεν έλειψε και η συμμετοχή των σχολείων, όπου 2635 μαθητές από 58 σχολεία και 152 ενήλικες, μετά από προετοιμασία πέντε μηνών, πήραν μέρος στην 65η Γιορτή των Σχολείων στο Palais des Sports με θέμα «Μασσαλιώτικος περίπατος». Μέσα από αυτήν την ιστορική περιήγηση ο επισκέπτης ανακάλυπτε τους τόπους και τις σημαντικές προσωπικότητες που δημιούργησαν την Μασσαλία.

Για την τελευταία βραδιά του πολιτιστικού της έτους, η Marseille, στο παλιό της λιμάνι, παρουσίασε ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων και εικόνων ενώ ο επισκέπτης ως ενθύμιο του ταξιδιού του μπορούσε να κρατήσει ένα λεύκωμα με τις ιδιαίτερες στιγμές του πολιτιστικού έτους, ένα πολιτιστικό πανόραμα.

 

 

2