Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βάρης - Μάννα

Παραχωρήσεις αιθουσών ΚΕΚ

  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2013 - 08:50
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιουλ. 2013 - 10:55
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Από τον Νοέμβριο του 2012 μπήκαμε σε μία διαδικασία να πάρουμε θέση για διάφορα θέματα που αφορούν τα παιδιά μας και τις αίθουσες του Κ.Ε.Κ της Βάρης: είναι εφικτό να γίνει η μετεγκατάσταση των τάξεων του Μάννα στις αίθουσες του ΚΕΚ της Βάρης ή όχι ; είναι εφικτό να δοθούν οι αίθουσες του ΚΕΚ για βιβλιοθήκη , χημείο ή αίθουσα πληροφορικής ή όχι;

Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι :

1.Οι δύο αίθουσες που βρίσκονται στο ισόγειο του ΚΕΚ είναι ακατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν από το σχολείο για τα παιδιά τόσο από άποψη τετραγωνικών όσο και από άποψη φυσικού φωτισμού και κλιματισμού. Οι αίθουσες αυτές είναι πιστοποιημένες για επιμόρφωση μικρών τμημάτων ενηλίκων και δεν πληρούν τις προδιαγραφές με κατώτατο όριο των 1,5 τ.μ. ανά μαθητή.

2. Η τρίτη αίθουσα που βρίσκεται στον 1ο όροφο ναι μεν είναι πιο ευρύχωρη αλλά βρίσκεται έξω από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, η μεταφορά των παιδιών μας θα είναι επικίνδυνη και η επαφή με οποιονδήποτε ενήλικα ή εξωσχολικό παράγοντα πολύ πιθανή.

3. Οι αίθουσες είναι ακατάλληλες ακόμα και για Χημείο , για βιβλιοθήκη και αίθουσα πληροφορικής γιατί δεν θα μπορεί να χωρέσει ένα μεγάλο τμήμα των 25 μαθητών.

4. Αίθουσα πληροφορικής υπάρχει στο σχολείο της Βάρης, αν και από ότι ξέρουμε δεν υπάρχει μάθημα πληροφορικής και τα παιδιά μας χρησιμοποιούν τους υπολογιστές μόνο στο ολοήμερο στον ελεύθερό τους χρόνο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται κατά της εξέλιξης και της ανάπτυξης του σχολείου, όμως αναρωτιόμαστε , όταν στους μνημονιακούς καιρούς που διανύουμε και η πληρωμή πετρελαίου για το χειμώνα φαντάζει όνειρο , όταν η επισκευή της οροφής της αίθουσας των υπολογιστών που έπεσε τον Απρίλιο, έχει αναβληθεί , καλώς εχόντων των πραγμάτων, για τα Χριστούγεννα, κατά πόσο είναι εφικτό να βρεθούν κονδύλια για την δημιουργία χημείου και βιβλιοθήκης.

Πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά και το χειρότερο σενάριο στο καιρό των περικοπών και των συγχωνεύσεων, είναι το Υπουργείο να δώσει εντολή να μεταφερθούν οι τάξεις από το Μάννα στις αίθουσες του ΚΕΚ στη Βάρη και τα παιδιά μας να περνούν τα ωραιότερα χρόνια τους σε αίθουσες ακατάλληλες, στριμωγμένα σε τμήματα 28 και 30 μαθητών ,αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα χωρισμού τμήματος , λόγω έλλειψης 7ης αίθουσας. Τα παιδιά θα αρχίσουν να εγγράφονται σε άλλα σχολεία και η πιθανότητα το σχολείο να υποβιβαστεί σε πενταθέσιο καθόλου μακρινή. Λιγότεροι δάσκαλοι , λιγότερα έξοδα, ότι ακριβώς επιθυμεί το υπουργείο. Αντί για ανάπτυξη και εξέλιξη θα γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω , τον καιρό των δικών μας εποχών που τα σχολεία ήταν 3/θέσια. Κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι αυτοί οι χώροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μετεγκατάσταση ή συγχώνευση ή κατάργηση της σχολικής μονάδας.

Μπορεί αυτό για κάποιους να ακούγεται υπερβολικό, όταν όμως έχει να κάνει με τα παιδιά μας, ακόμα και αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, εμείς οι γονείς έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να παλέψουμε για ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον , για ένα καλύτερο μέλλον και για το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση. Όπως ακριβώς τους αξίζει.

Θεωρούμε ότι η ιδανική λύση για τα παιδιά μας
είναι η κατασκευή της επέκτασης του Δημοτικού σχολείου της Βάρης και του καινούργιου Νηπιαγωγείου ,
στο οικόπεδο που συνορεύει
με το σημερινό Δημοτικό Σχολείο της Βάρης.

Από το Δ.Σ.

Διαβάστε ακόμα