Αύξηση της ποσότητας της σμύριδας σε 8.100 τόνους

Το έγγραφο του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα, σχετικά με την αύξηση της ποσότητας Σμύριδας σε 8.100 τόνους καταθέτει αναφορά ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι για να συνεχιστεί η συνεχώς αυξανόμενη πορεία του μεταλλεύματος θα πρέπει:

Να αυξηθεί η ποσότητα που θα εξορύξουν και θα  παραλάβει το Δημόσιο στους 8.100 τόνους κατ’ ελάχιστο, έτσι ώστε να ασφαλιστούν όλοι οι σμυριδεργάτες, που αποτελούν μία από τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες του νησιού μας.
Να εγγραφούν στους σμυριδικούς καταλόγους οι νέοι που έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και βρίσκονται αρχειοθετημένες στις αρμόδιες υπηρεσίες σας. Χωρίς νέους εργάτες, η εγκατάλειψη του σπάνιου αυτού μεταλλεύματος και του τόπου μας είναι προδιαγεγραμμένη. Το άνοιγμα του καταλόγου με αναλογία τουλάχιστον έναν προς έναν (συνταξιοδοτούμενο από το έτος 2009 / νέο σμυριδεργάτη) θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας στο νησί μας όσο και της πιο αποδοτικής εκμετάλλευσης της σμύριδας.
Να αξιοποιηθεί ουσιαστικά το μετάλλευμα, με τη συμβολή του κράτους στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας και των μεταλλωρύχων της Ορεινής Νάξου.

Ετικέτες: