Τρία μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σύρου μιλούν στην “WEB CAMERA” της “Κοινής Γνώμης” για την 9η Πανελλήνια συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών

“Ευκαιρία προβολής”

Το Σάββατο 26 Απριλίου στις 19:00, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων σκαφών Σύρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της 9ης Πανελλήνιας συνάντησης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών. Η συνάντηση αυτή όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 20-22 Ιουνίου και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχει την μεγάλη ευκαιρία να διαφημιστεί πανελληνίως μέσω της εκδήλωσης αυτής.

Ο Όμιλος Φουσκωτών και ταχυπλόων σκαφών Σύρου μετά μόλις λίγους ζωής και μέσα σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει πάρα πολλά. Μεγαλύτερη επιτυχία του Ομίλου είναι αναμφίβολα η φιλοξενία της 9ης Πανελλήνιας συνάντησης.

Ακόμη ο Συριανός Όμιλος πήρε μέρος σε δύο εκθέσεις και διαφήμισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νησί σε όλους του υποψήφιους επισκέπτες.

Το στούντιο της ¨Κοινής Γνώμης” επισκέφθηκαν τρία μέλη του Ομίλου, ο Κώστας Παπακωνσταντής (Γραμματέας), ο Γιώργος Ρούσσος (Έφορος) και Μανώλης Εξιλζές (Ταμίας) και μίλησαν για την εκδήλωση του Ιουνίου, αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσει η Σύρος απ' αυτήν την διοργάνωση.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε και να δημιουργήσετε τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σύρου;

Γιώργος Ρούσσος

“Όλα ξεκίνησαν μετά την 8η Πανελλήνια Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο, συζητήσαμε για τα ενδιαφέροντά μας, γίναμε φίλοι και επειδή αγαπάμε όλοι τη Θάλασσα, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι. Έτσι δημιουργήσαμε τον Όμιλο και αυτή τη στιγμή είμαστε 57 μέλη. Ξεκινήσαμε πέντε και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε αυξηθεί αρκετά. Δεν χρειάζεται να έχεις κάτι για να μπορείς να γίνει μέλος στον Όμιλό μας, αρκεί η αγάπη για την θάλασσα. Ακόμη και να μην έχει φουσκωτό, μπορεί να γραφτεί στον όμιλο και να έρχεται μαζί μας σε διάφορες δράσεις που κάνουμε, όπως πάμε εκδρομές, αλλά και διάφορες δεντροφυτεύσεις”.

Είναι ένας νέος όμιλος και πραγματικά ο κόσμος θα ήθελε να μάθει κάποια πράγματα για σας και τις κινήσεις σας.

Κώστας Παπακωνσταντής

“Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, μπορεί ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να έρθει, ο όμιλος μας είναι ανοικτός για όλους. Όποιος αγαπά τη θάλασσα και ζητά παρέα, θέλει να κάνει δράσεις, εμείς είμαστε ανοικτοί. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος σκάφος για να έρθει κοντά μας. Τα μέλη μας δεν έχουν όλα σκάφη, υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν. Φτάνει να τους αρέσει η θάλασσα ή και οι δράσεις που κάνουμε. Πρόσφατα κάναμε μία δεντροφύτευση στις παραλίες της Επάνω Μεριάς. Ήταν μία δράση που συμμετείχαν αρκετά μέλη και μη μέλη που ήθελαν να βοηθήσουν. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις”.

Πόσοι όμιλοι στην Ελλάδα υπάρχουν;

“Πανελληνίως δεν ξέρουμε περίπου πόσα είναι τα μέλη, αλλά οι όμιλοι είναι δεκαεπτά μαζί με εμάς. Υπάρχει μία καλή συνεργασία μεταξύ μας. Παρόλο που είμαστε ένας νεοσύστατος όμιλος έχουμε μία καλή συνεργασία και επικοινωνία με όλους”.

Πριν από μερικές εβδομάδες πήρατε μέρος σε δύο εκθέσεις και μάλιστα τα σχόλια για την συμμετοχή σας ήταν πάρα πολύ καλά, αφού η Σύρος μέσω εσάς διαφημίστηκε πάρα πολύ.

Γιώργος Ρούσσος

“Πήραμε μία πρωτοβουλία και με τη βοήθεια του Δήμου πήραμε μέρος στις εκθέσεις, ώστε να προωθήσουμε το νησί μας. Κάποια παιδιά άφησαν τις δουλειές τους, για να είναι κοντά σ' αυτήν την προσπάθεια και να διαφημίσουν τη Σύρο. Ο κόσμος από την πλευρά του έδειχνε το ενδιαφέρον του και μας ρωτούσε συνεχώς για την Πανελλήνια συγκέντρωση, αλλά και να έρθει στη Σύρο για διακοπές. Εμείς από την πλευράς μοιράζαμε ένα φυλλάδιο με όλες τις λεπτομέρειες της συνάντησης, αλλά και για τη Σύρο, όπως επίσης μοιράζαμε λουκούμια σε όλους όσους ερχόντουσαν στο περίπτερό μας”.

Μανώλης Εξιλζές

“Ο κόσμος ήταν θετικός, ακόμη και άτομα που δεν έχουν σχέσει με τα φουσκωτά, θέλουν να έρθουν στη Σύρο το τριήμερος αυτό για να δουν την Πανελλήνια συγκέντρωση σκαφών από κοντά. Μας ρωτούσαν για τα δρομολόγια των πλοίων και τα μέρη που μπορούν να μείνουν”.

Σίγουρα θα είναι κάτι το εντυπωσιακό, όταν έρθει η στιγμή όλα τα σκάφη να μπουν στο λιμάνι της Σύρου.

Γιώργος Ρούσσος

“Η συγκέντρωση γίνεται μία φορά το χρόνο και είναι κάτι το εντυπωσιακό. Προσπαθούμε όλοι να δώσουμε μία πολύ ωραία εικόνα σε όλους όσους παρακολουθούν την είσοδο των σκαφών”.

Είναι πού μεγάλη η επιτυχία του Ομίλου, μέσα σε μόλις λίγους μήνες “ζωής” να πάρει μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Αλήθεια πως τα καταφέρατε;

Κώστας Παπακωνσταντής

“Δύσκολο κομμάτι αυτό, καθώς υπήρχαν κι άλλοι Όμιλοι να διοργανώσουν την Πανελλήνια συγκέντρωση. Οι Όμιλοι αυτοί ήταν έτοιμοι καθώς ήταν ήδη στον χώρο και με μεγαλύτερη εμπειρία. Παρόλα αυτά όμως οι άνθρωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, μας εμπιστεύθηκαν, μας έδωσαν την Πανελλήνια συγκέντρωση, καθώς είδαν την όρεξη και τη διάθεση να δημιουργήσουμε κάτι πάρα πολύ καλό. Μεγάλο μερίδιο έχει ο πρόεδρος του Ομίλου, ο Τάσος Ρούσσος (Ζανίκος), ο οποίος είναι η ψυχή, ο εγκέφαλος και τρέχει για τα πάντα”.

Μανώλης Εξιλζές

“Ο Τάσος άλλωστε είναι και ο άνθρωπος ο οποίος έκανε όλη τη δουλειά και είχε το όραμα και τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί αυτός ο όμιλος”.

Έχω μάθει ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητά πάρα πολλά πράγματα, ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό σας βοηθά στο έργο σας ή σας δυσκολεύει;

Γιώργος Ρούσσος

“Κάθε προσπάθεια είναι δύσκολη, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με πάρα πολύ κόσμο. Είναι λίγο δύσκολο, όμως έχουμε χωριστεί σε ομάδες, με πέντε ομαδάρχες και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέλη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι το πάρα πολύ καλό. Οι απαιτήσεις της Ομοσπονδίας είναι πάρα πολλές, αλλά με τη δουλειά μας και την προσπάθειά μας, θα τις καλύψουμε και όλα θα πάνε καλά”.

Μπορεί για την ημέρα της έναρξη των εκδηλώσεων να έχουμε ακόμη καιρό, όμως από ότι ξέρω ήδη έχετε ξεκινήσει το τρέξιμο.

Κώστας Παπακωνσταντής

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και ζητάμε τη στήριξη και την επιδιώκουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο. Όλοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό μας, καθώς είναι μία αρκετά μεγάλη διοργάνωση, με μεγάλο κόστος και χρειάζεται πολύ τρέξιμο. Όλοι όσοι ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί να τρέξουμε αρκετά. Όπως είπε και πριν ο Γιώργος έχουμε χωριστεί και ο κάθε ένας ένας αναλάβει έναν τομέα, όπως γραμματειακή υποστήριξη, διαφήμιση, χορηγίες και έχουμε να κάνουμε κατασκευές στο λιμάνι. Επίσης, είναι η διευθέτηση της εισόδου στο λιμάνι και πρέπει να τρέξουμε σε όλο το νησί για να βρούμε οποιοδήποτε θέλει να μας βοηθήσει και να είναι στο πλευρό μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Όπως είπα πριν είναι μεγάλο το οικονομικό κομμάτι, πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε”.

Πόσα άτομα υπολογίζεται να έρθουν στην Πανελλήνια συγκέντρωση στη Σύρο;

Μανώλης Εξιλζές

“Αν βοηθήσει ο καιρός υπολογίζουμε ότι θα έρθουν στη Σύρο πάνω από 200 σκάφη με μέσο όρο 4 άτομα το κάθε ένα. Έτσι, υπολογίζουμε ότι στη Σύρο θα έρθουν περίπου 800 άτομα”.

Γιώργος Ρούσσος

“Νομίζω ότι θα βοηθήσει τόσο ο καιρός, αλλά θα έχουν κλείσει και τα σχολεία και θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου αυτή η εκδήλωση”.

Κώστας Παπακωνσταντής

“Είναι μία μεγάλη προβολή για το νησί. Όλοι όσοι θα έρθουν, δεν θα έρθουν μία φορά και πάει τελείωσε. Είναι άνθρωποι της Θάλασσας οι οποίοι κάθε καλοκαίρι παίρνουν την βάρκα τους, το σκάφος τους και κάνουν την βόλτα στα νησιά. Αν καταφέρουμε και τους δώσουμε αυτά που πρέπει, δουν την κουλτούρα μας, γνωρίσουν την φιλοξενία μας, τότε τουλάχιστον τους μισούς θα τους έχουμε κάθε χρόνο στη Σύρο. Είναι ένα μεγάλο κέρδος αυτό για το νησί, αλλά επίσης η εκδήλωση αυτή θα είναι και μία ζωντανή διαφήμιση. Το νησί θα διαφημιστεί τόσο πολύ, από ΜΜΕ Πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και από τους ίδιους που θα έρθουν στη Σύρο. Κάνουμε προσπάθειες και ήδη έχουμε μιλήσει με περιοδικά που ασχολούνται με το σκάφος, τη θάλασσα. Με όλα όσα θα γίνουν και όσα θα γραφτούν, το νησί θα αποκτήσει μεγάλη προβολή και έτσι θα έχει πολλά οφέλη. Θα ακουστούμε παντού κι έτσι θέλουμε να διοργανώσουμε κάτι πολύ καλό. Η διαφήμιση έχει ήδη ξεκινήσει με τη συμμετοχή μας στην έκθεση και έχουμε κάνει μία πρώτη γνωριμίᔨ.

Θα ήθελα να μου πείτε αν η Σύρος έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους σκάφη;

Κώστας Παπακωνσταντής

“Η Γεωγραφική τοποθεσία της Σύρου είναι ιδανική. Σαν χώρος όμως η Σύρος δεν έχει εκμεταλλευτεί τους χώρους που υπάρχουν, δηλαδή, το ήδη υπάρχων λιμάνι, τη μαρίνα που έχει κατασκευαστεί και έχει μείνει “παγωμένη”, αλλά και στον Φοίνικα υπάρχουν κάποια σημεία που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια σκάφη. Τους χώρους τους έχουμε, η υποδομή είναι που μας λείπει και η οργάνωση. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πάνω σ' αυτό κομμάτι, ας ελπίσουμε ότι μετά απ' αυτήν την κίνηση ξεκινήσει και κάνουμε κάποια πράγματα και να μπορούμε να φιλοξενήσουμε κόσμο και να τραβήξουμε τον ναυτικό τουρισμό”.

Γιώργος Ρούσσος

“Πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές μας, γιατί για τον τουρισμό οι εγκαταστάσεις αυτές είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Δεν χρειάζονται να γίνουν πολλά πράγματα, λίγο ο φωτισμός να φτιαχτεί, να υπάρχουν νερά και ρεύμα και όλα θα είναι καλύτερα”.

Μανώλης Εξιλζές

“Η Σύρος βοηθά και γεωγραφικά γιατί είναι στο κέντρο και όλοι μπορούν να περνούν από εδώ”.

Μιλήσατε για βοήθειες, από ιδιωτικής πλευράς οι επιχειρηματίες του νησιού είναι δίπλα σας;

Μανώλης Εξιλζές

“Βοήθεια έχουμε και από το Δήμο και την Περιφέρεια, οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν ξεκινήσει και μας δίνουν κάποιες χορηγίες, αλλά υπάρχουν και ενδιαφέρον από θαλασσινές εταιρίες. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν κι άλλο”.

Γιώργος Ρούσσος

“Μέσο του επιμελητηρίου έχουμε κάνει μία πρώτη επαφή, έχουμε δώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όσοι ενδιαφέρονται θα έρθουν σε επαφή μαζί μας, ή όποιος θέλει μπορεί να έρθει κοντά μας να βοηθήσει. Οι πρώτες επαφές που κάναμε με επαγγελματίες του νησιού είχαν θετική εξέλιξη. Θέλουν να βοηθήσουν για το καλό του τόπου”.

 

Κώστας Παπακωνσταντής

“Δίπλα μας σ' αυτήν την προσπάθεια είναι και ο Δήμος με την Περιφέρεια, αλλά και το Λιμενικό σώμα. Όλοι έχουν ανταποκριθεί θετικά, βέβαια δεν έχουμε οριστικοποιήσει κάποια πράγματα, αλλά σε πρώτες συζητήσεις που έχουμε κάνει μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μας βοηθήσουν σε ότι χρειαστούμε”.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε κάνει κάποιο προγραμματισμό και τις επόμενες κινήσεις σαν όμιλος.

Γιώργος Ρούσσος

“26 Απριλίου στις 19:00 το απόγευμα στο επιμελητήριο, έχουμε την επίσημη παρουσίαση της πανελλήνιας συγκέντρωσης και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να παρακολουθήσει από κοντά την εκδήλωση. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει ήδη κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών, VHF, χάρτες και μετά την Πανελλήνια συγκέντρωση, έχουμε σκοπό δύο φορές το μήνα να κάνουμε σεμινάρια, ταξίδια και διάφορες άλλες δράσεις. Το εντευκτήριο είναι ανοικτό για όλους”.

Μανώλης Εξιλζές

“Προτεραιότητά μας είναι ο Όμιλό μας και θέλουμε να πάει καλά και να παραμείνει ενεργός, όπως είναι αυτού τους πρώτους μήνες ζωής”.

Κώστας Παπακωνσταντής

“Η ίδρυση του ομίλου έχει σκοπό να μαζέψει τους ανθρώπους που αγαπούν την θάλασσα και όσοι ενδιαφέρονται γι' αυτή γενικότερα, δεν έχει να κάνει με το αν έχεις σκάφος ή όχι. Είμαστε ανοικτοί σε όλους. Η Πανελλήνια συγκέντρωση έχει να κάνει με την όσο καλύτερη προβολή του νησιού, πέρα ότι θα έρθουν στη Σύρο άνθρωποι με φουσκωτά και θα είναι φίλοι ή γνωστοί. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το καταλάβουμε ότι το νησί μας χρειάζεται στήριξη, βοήθεια και διαφήμιση. Εκεί έχουμε δώσει για το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μας βάρος. Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας σαν όμιλος και όλοι όσοι θέλουν να μας γνωρίσουν μπορούν να έρθουν κοντά μας”.