Αναφορά - Καταγγελία

Ταφικα Μνημεια

  • Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2015 - 06:20

Προς: Δήμο Ερμούπολης, Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ερμούπολης

Κοινοποίηση: 1. Εισαγγελία Σύρου

2. Υ.Π.ΠΟ Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων Αττικής και Νήσων

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με την απόφαση ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2747/43775/90 ΦΕΚ 717/Β

Η Υπουργός Πολιτισμού Ψαρούδα - Μπενάκη, είχε εντάξει τον χώρο των ταφικών μνημείων του Αγίου Γεωργίου Σύρου, και τον περιβάλλοντα αυτών χώρο, ως Εθνικό Μνημείο διατηρητέο. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση δεν δύναται κανείς να παρέμβει, χωρίς την έγκριση και την εποπτεία του ΥΠ.ΠΟ.

Οι μελέτες που είχαν ήδη εγκριθεί και πληρωθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ, περιλάμβαναν εργασίες αναστηλωτικές, επεμβάσεις συντήρησης μαρμάρινων επιφανειών, αποσυναρμολογήσεις αρχιτεκτονικών μελών, συγκολλήσεις, υπό την εποπτεία Νεωτέρων Μνημείων.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παρά τις δημοσιευμένες υποσχέσεις, εδώ και 30 χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, μόνο βανδαλισμοί και κακές παρεμβάσεις, από άτομα που δεν έχουν καμία γνώση και πτυχιακή πληρότητα. Επίσης χωρίς εγκρίσεις και επίβλεψη από το ΥΠ.ΠΟ. Τελευταία δε παρατηρούμε, άτομα ανίδεα χωρίς γνώση και επάρκεια, που ορίζει ο νόμος, να πλένουν με υλικά ακατάλληλα (χλωρίνη, σκόνες) καταστρέφοντας τα μνημεία.

Διερωτώμεθα λοιπόν ποιος εγκρίνει αυτές τις αυθαίρετες παρεμβάσεις, που είναι αντίθετες των μελετών συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ, οδηγούν δε αυτά τα μνημεία σε καταστροφή.

Καταγγέλλω λοιπόν, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τις αυθαίρετες αυτές παρεμβάσεις ως παράνομες και ύποπτες, ελπίζοντας η νέα Δημοτική αρχή να σεβαστεί και να προστατέψει επιτέλους την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Μετά τιμής

Β. Κουσουλάκος

Διαβάστε ακόμα