Μεγάλη Παρασκευή στη Σύρο

Κορύφωση του Θείου Δράματος

Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού με προεξέχουσα την περιφορά των Ιερών Επιταφίων σην Ερμούπολη
  • Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013 - 12:08
  • /   Eνημέρωση: 27 Απρ. 2013 - 11:56
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με τη Λιτανευτική Περιφορά των Ιερών Επιταφίων στο κέντρο της πόλης, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 3 Μαΐου 2013, θα εκδηλωθεί και φέτος στη Σύρο η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο Σταυρωμένο Σωτήρα.

Η διαδρομή των Επιταφίων

Η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό θα αρχίσει στις 19.30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 22.00. Πέρας προσέλευσης ορίζεται η 21.00.

Η Λιτανεία από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης έχει ως ακολούθως: Oμήρου, Ηπείρου, Στ. Πρωϊου, δια της οδού Χίου στην Ακτή Π. Ράλλη, Ελ. Βενιζέλου, Πλατεία Μιαούλη από ανατολική πλευρά και δια των οδών Χίου και Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη επάνοδος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η διαδρομή του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου είναι: Εμμανουήλ Λαδοπούλου, Μπαμπαγιώτου, Διονυσίου, Αλ. Μάσχα, Στ.Βαφειαδάκη, Απόλλωνος, Πλατεία Τσιροπινά, Καλομενοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Θυμάτων Σπερχειού, Πλατεία Κανάρη, Ακτή Πέτρου Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Πλατεία Μιαούλη, Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Ι. Βαρδάκα και Ι. Ράλλη.

Η διαδρομή του Επιταφίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου διασχίζει τις παρακάτω οδούς: Σταματίου Πρωϊου, Ασκληπιού, Ι. Διακάκη, Υψηλάντου, Νάξου, Σπετσών, Ψαρών, Ταλαρά, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Σταματίου Πρωϊου, Ακτή Π. Ράλλη, Ερμού, Πλατεία Μιαούλη, Ερμού και Σταματίου Πρωϊου.

Συνάντηση στην Πλατεία Μιαούλη

Στην Πλατεία Μιαούλη θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στις 22.30, όπου η χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου θα αποδώσει τρεις ύμνους. Θα ακολουθήσει δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, ο οποίος θα προεξάρχει της τελετής και θα διαβάσει την ευχή: "Ίνα τι εφρύαξαν έθνη και λαοί εμελέτησαν κενά" , και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Μετά την ανάγνωση του ψαλμού θα ακουστούν πένθιμα εμβατήρια από τη Μουσική του Δήμου. Κατόπιν οι Επιτάφιοι των τριών Ενοριακών Ναών θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες από τους καθορισμένους δρόμους.

Η Περιφορά του Επιταφίου των άλλων Ενοριακών Ναών θα γίνει μέσα στα όρια της ενορίας τους στις 21.00.

Πρόγραμμα Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Καθολικών

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καθολικών η ακολουθία των Παθών θα γίνει στις 18.30 και η περιφορά του Επιταφίου στις 20.30 με την εξής διαδρομή: οδός Καλομενοπούλου, Πλατεία Τσιροπινά, Σουρή, Πλατεία Μιαούλη (είσοδος από ανατολική πλευρά) και δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρωτοπαπαδάκη, Ευαγγελιστρίας επάνοδος στον Ναό.

Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος του Δήμου κ. Δημήτριος Στέλλας.

Την τήρηση της τάξης παρακαλείται να ρυθμίσει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, τα της διάταξης των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη η Δημοτική Αστυνομία, και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων καθώς και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού παρακαλούνται να συμμετάσχουν με τη δύναμη τους.

Μήνυμα Γιάννη Δεκαβάλλα

Μήνυμα για τις άγιες ημέρες του Πάσχα απέστειλε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Η Εβδομάδα των Παθών περικλείει όλες τις μορφές δοκιμασιών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας , καθημερινά «ξεδιπλώνονται” οι προσωπικές αλλά και οι κοινές αγωνίες μας που μας βασανίζουν. Η Πίστη και η Ελπίδα που¨ ακτινοβολούν¨ από την Ανάσταση του Κυρίου είναι ακαταμάχητα ισχυρές και η ευεργετική επιρροή τους θα μας βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες σε κάθε επίπεδο.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε όλους με αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης”.

Ετικέτες: