Πυρκαγιά στην Ανάφη

Εικοσιτετράωρος πύρινος εφιάλτης

- Αντιμετωπίσθηκε άμεσα με τη συνδρομή πυροσβεστών από τη Σαντορίνη- Ι. Ρούσσος: “Ήταν η μεγαλύτερη φωτιά τη φετινή σεζόν”

Άμεσα και χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές σε κατοικίες κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή Μόδι της Ανάφης.

Στο νησί έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τη Σαντορίνη ενώ σημαντική υπήρξε και η παρουσία πολιτών στην αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη για το κυκλαδονήσι.

Άμεσες ενέργειες

Ειδικότερα, η είδηση έφθασε στα γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το Σάββατο το βράδυ, από όπου και δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές για τις ενέργειες αντιμετώπισης της πύρινης απειλής. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μόδι της Ανάφης, νοτιοδυτικά του νησιού. Πρόκειται για τμήμα χορτολιβαδικής έκτασης που βρίσκεται βόρεια της Χώρας. Η φωτιά έκαιγε αρκετές ώρες και συγκεκριμένα από τις 20.30 προχθές το βράδυ έως και το μεσημέρι της Κυριακής, όπου από το πρωί είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Αναφέρεται πως, από τη Σαντορίνη χρειάστηκε να ταξιδέψει με ιδιόκτητο σκάφος κλιμάκιο έξι πυροσβεστών, οι οποίοι έφθασαν λίγο μετά τις 00.30 το βράδυ στην Ανάφη. Στις προσπάθειες αντιμετώπισης του πύρινου εφιάλτη συνέδραμαν ουσιαστικά και εθελοντές - απλοί πολίτες, κάτοικοι του νησιού ενώ ο δήμος παραχώρησε ένα μικρό υδροφόρο όχημα.

Καμμένη γη 800 στρεμμάτων

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η “Κοινή Γνώμη” χθες αργά το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε σβήσει ενώ στο νησί θα παρέμενε το κλιμάκιο ως αργά το βράδυ, προκειμένου να αντιμετωπιζόταν χωρίς πρόβλημα οποιοδήποτε περιστατικό αναζωπύρωσης ήταν πιθανό να προκληθεί. Καταστροφές σε κατοικίες δεν σημειώθηκαν αν και η φωτιά έκαιγε κοντά σε οικισμό. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 800 στρέμματα καμμένης χορτολιβαδικής έκτασης ενώ επισημαίνεται πως δεν κινδύνευσαν άνθρωποι, αφού είναι θετικό το γεγονός πως στο σημείο είχε δημιουργηθεί αντιπυρικό φράγμα.

Τρίτο περιστατικό

Παρών στο σημείο της πυρκαγιάς καθ΄ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης ήταν και ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ρούσσος στην εφημερίδα, πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα σε χρονικό διάστημα εντός δέκα ημερών. “Το Σάββατο το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτα αλλά σύντομα τέθηκε υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες που ήρθαν από τη Σαντορίνη. Από σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί έχει σβηστεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν και οι αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμη, ωστόσο πιθανολογείται πως πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια και πως λόγω δυνατών ανέμων εξαπλώθηκε η φωτιά. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως, η περιοχή δεν ανήκει στο δίκτυο Natura.