Τα μεθεόρτια

Καλές οι γιορτές, καλά τα πανηγύρια, ωστόσο μόλις τα φώτα σβήσουν και ο κάθε κατεργάρης επιστρέψει στον πάγκο του, η πόλη θυμίζει πάντα“λεηλατημένο χωριό”.

Στον επίλογο της Τσικνοπέμπτης -μιας ημέρας, που για πολλούς θεωρείται συνώνυμο της ξέφρενης διασκέδασης- τα απομεινάρια της μαζικής εξόρμησης στο κέντρο της Ερμούπολης απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως όταν ο κόσμος έχει αποφασίσει να γλεντήσει με την ψυχή του, το κάνει χωρίς περιορισμούς και λοιπούς προβληματισμούς.

Μετά το πέρας των καθιερωμένων εκδηλώσεων, σερπαντίνες, κομφετί, άδεια μπουκαλάκια αφρών, πεταμένα πλαστικά πιάτα και ποτηράκια τόσο στην πλατεία Μιαούλη, όσο και στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, περίμεναν και φέτος τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου για να κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον το πρωινό τους ξύπνημα. Πρόκειται για μία εικόνα, αρκετά γνώριμη, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, με στόχο την ψυχαγωγία του κόσμου και τη σύντομη διαφυγή του από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Παρόλα αυτά, μελανό σημείο, αποτελεί πάντα η έλλειψη μέτρου και η βεβαιότητα ότι “κάποιος άλλος θα βρεθεί να μαζέψει αυτά που σκόρπισα εγώ με περισσή άνεση”. Η σύγχυση έγκειται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η διασκέδαση μεταφράζεται και ως υπέρμετρη ελευθερία, η οποία κρίνεται “αδικαιολόγητη” τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του νησιού, αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από πολύ νωρίς το πρωί, όταν όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στην “αγκαλιά” του Μορφέα, προκειμένου να “παραδώσουν” την πόλη -σχεδόν- ανέπαφη, λίγες ώρες αργότερα.

Εφόσον λοιπόν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων σε πολλά σημεία του κέντρου, καλό θα ήταν να αξιοποιούνται στο έπακρον, ούτως ώστε η εικόνα της πόλης να είναι όσο το δυνατόν γίνεται πιο αξιοπρεπής, ακόμα και όταν όλοι κοιμούνται.

Ετικέτες: